15 HAZİRAN, CUMARTESİ, 2024

Pera Öğrenme’den Atölyeler: “Pera’dan Ötesine”

Pera Müzesi Öğrenme Programları, “Ters Yüz PƎRⱯ” sergisinden ilhamla hazırladığı “Pera’dan Ötesine” başlıklı atölye programını 30 Haziran’a kadar sanatseverlerle buluşturuyor.

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi Öğrenme Programları’nın “Ters Yüz PƎRⱯ” sergisi kapsamında yetişkinlere yönelik düzenlediği atölyeler, katılımcılarına serginin çıkış noktasını oluşturan Pera Müzesi’ne, Beyoğlu’na ve İstanbul’a farklı disiplinlerin penceresinden bakma imkânı sunuyor. Serginin şehir ve mimari tasarım elemanları ile kurumların kentsel çevreleriyle ilişkilerini irdeleyen yapısı, alanında uzman sanatçı ve eğitmenlerin yürüttüğü disiplinlerarası atölyelere ilham oluyor. 18 yaş ve üzeri herkesin katılımına açık olan “Pera’dan Ötesine: Yetişkinler için Atölyeler”, kent belleği, mimarlık ve tasarım konularına odaklanan atölyelerden oluşuyor.

Sanatçılar Arek Qaddra ve Berka Beste Kopuz’un yürütücülüğünü üstlendiği “Yaratıcı Dekolaj: Renk Paletleriyle Yeni Sanatsal İfadeler” atölyesi, “Ters Yüz PƎRⱯ” sergisinin verili olanı dönüştüren ve spekülatif olana alan açan yapısından ilham alıyor. Pera Müzesi’nin baskın renk dokusu örneklerinden oluşturulan renk paletlerini geleneksel anlayışların dışına çıkarak yeniden keşfeden katılımcılar, yaratıcı resim ve kolaj çalışmaları yapıyor.

“Beyoğlu Hafıza Haritası” atölyesi, tarihi yarımadanın tam karşısında konumlandığı için Yunancada “karşıyaka”, “öte” anlamına gelen Pera adıyla anılagelmiş Beyoğlu’ndan ilham alıyor. Sokaklar, parklar, binalar, mahalleler gibi Beyoğlu’nun kentsel bellekte ve kişisel hafızalarda yer etmiş öğeleri, haritalar, kumaşlar, ipler ve boyalarla yeniden yorumlanıyor. Kendi hafıza haritalarını oluşturan katılımcılar, ortaya çıkan haritalar arasındaki benzerlik ve farklılıkları üzerine düşünme fırsatı buluyor.

Pley Studio’nun yürütücülüğünde gerçekleştirilecek “İstanbulca İzler: Çok Boyutlu Müdahale” atölyesi İstanbul apartmanlarının kullanıcı müdahalesi ile şekil değiştirmiş, yapay dokusuna odaklanıyor. İstanbul’un alışılagelmiş apartman formları yerine, Bauhaus ekolünü de yansıtan yapı formlarına odaklanan atölye, şehrin karmaşasını ve kişiliğini çağrıştıran tasarımlara ilham oluyor. Çeşitli geometrik şekiller ve kutuları birleştirerek modern yapılar oluşturan katılımcılar, bu üç boyutlu yapılara “İstanbulca" müdahalelerde bulunuyor.

​“Pera’dan Ötesine” başlıklı atölye programı hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilir, biletlerini ise Biletix üzerinden satın alabilirsiniz.

0
619
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage