27 MAYIS, PAZARTESİ, 2024

PİLOT Galeri’den Yeni Sergi: “Beden Fragmanları”

13 sanatçının eserlerini bir araya getiren “Beden Fragmanları” başlıklı grup sergisi, 28 Mayıs-13 Temmuz tarihleri arasında PİLOT Galeri’de sanatseverlerle buluşacak.

Ateş Alpar, Demet Yoruç, Ece Ağırtmış, Emir Erkaya, Gözde Mimiko Türkkan, Halil Altındere, Hamra Abbas, İrem Tok, Melih Çebi, Murat Şahinler, Serra Tansel, Tufan Baltalar ve Zeren Göktan’ın işlerinin yer aldığı “Beden Fragmanları” başlıklı sergi, insan bedeni üzerinden toplumsal cinsiyet rolleri, hibrit bedenler, doğa-beden ikiliği, kapitalizm tarafından üretilen ideal bedenler ve ona karşı gelme yöntemleri, toplumsal normlar karşısında bedenin direniş alanına dönüşmesi meselelerine odaklanıyor.

Sergide yer alan sanatçılar; öteki, kadın, queer kimliklerini sahiplenirken, benliğin sabit olmadığı aksine sürekli bir akış hâlinde olan karmaşık bir ilişkiler ağı olduğu ihtimalini izleyiciye sunuyor. Sanatçılar, bedenleri aracığıyla ataerkillik, kadın düşmanlığı, ırkçılık ve muktedirlik koşulları altında yaşamanın ürettiği duygusal çalkantıyı hissettirirken, normatifliğin pürüzsüz yüzeyine karşı, sızıntı yapan, parçalanan ve gülen bedenler öneriyor. Kimileri yüz ifadeleri, beden dilleri veya performans yoluyla birbirimizle iletişim kurmanın birçok yolunu keşfediyor. Diğerleri ise çalışmalarında kendi bedenlerini kullanarak benliğin anlatılarını tasavvur ediyor.

Mimiko Türkkan’ın kendi bedenine bakan işi Pudica, Zeren Göktan’ın bir dizi kadın üzerinden toplumsal baskılar üzerine düşünen çalışması Deep Blue, Serra Tansel’in buluntu fotoğraflardaki kadın başlarını tamamladığı Kafalı Kadınlar’ı, Demet Yoruç’un modellik kariyeriyle paralel giden resim çalışmalarındaki kendine/bedenine yabancılaşma hâli, Ateş Alpar’ın queer gece hayatının içine daldığı Dipten ve Derinden fotoğrafları, Emir Erkaya’nın şiirimizin ve kültür hayatımızın baş cadısı Lale Müldür’ü ve hayalet bedenleri resmettiği yeni çalışması, İrem Tok’un kesik beden parçalarını heykelleştirdiği yeni çalışması, Tufan Baltalar’ın kuşatılan değil bizzat doğayla bir olan yeni bedenleri gösterdiği bir dizi seramik heykeli, Melih Çebi’nin kapitalizmin her daim gülümsemeye zorladığı bedenleri hicvettiği yeni eserleri, Murat Şahinler’in drag queen ve body buildingcisi, Halil Altındere’nin robot Sofia portresi ile hiper realistik tarzda ürettiği Half Asistant heykel çalışması, Ece Ağırtmış’ın oyuncul heykelleri, Hamra Abbas’ın çocuk oyun hamurlarından ürettiği işçi portreleri sergide görülecek işler arasında yer alıyor. Sergi kapsamında bir dizi performans da gerçekleştirilecek. Sergi açılışında Lale Müldür, 4 Haziran tarihinde ise Gözde Mimiko Türkkan izleyicilerle buluşacak.

Künye:
1. Ates Alpar Dipten ve Derinden Fotoğraf  80x120
2. Murat Şahinler İsimsiz 2009 2014 Acyrlic on canvas 40X40cm
3. Serra Tansel Kafalı Kadınlar 8 2019 Kolaj 21x21cm
4. Melih Çebi Try Your Luck Dunk a Duck Acyrlic on canvas 150x170cm 2024
5. Zeren Göktan Deep Blue 6 2018 Fine Art Print 50x50cm

0
907
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage