08 MART, CUMA, 2024

Rebecca Solnit’ten “Bana Bilgiçlik Taslayan Adamlar”

Rebecca Solnit, kadınların gerçek hikâyeleri üzerinden, kadim bir hikâyeyi incelikli ve öfkesini kuşanmış üslubuyla anlattığı kitabı Bana Bilgiçlik Taslayan Adamlar, Asude Küçük’ün çevirisiyle 13 Mart’ta Minotor Kitap tarafından yayımlanacak.

Bana Bilgiçlik Taslayan Adamlar; hayatın birçok alanında kadınların nasıl susturulduğunu, ezildiğini, taciz ve tecavüze uğradığını, öldürüldüğünü gerçek hikâyeler üzerinden aktarırken bu karanlık tabloyu üreten sistem çarklarını gözler önüne seriyor. Solnit kadınların hikâyeleri aracılığıyla sarsıcı gerçekleri ortaya koymakla yetinmiyor, kadınların güven içinde yaşayabildiği, eşit, özgür bir dünya hayalini gerçek kılma yolunda umut da veriyor.

“Kadının adı sessizlik. Erkeğinki iktidar. Kadının adı yoksulluk.
Erkeğinki zenginlik. ‘Kadının’ diyoruz da, ona ait olan bir şey var mı gerçekten? Erkek ise her şeyin kendisine ait olduğunu iddia ediyor, kadın da dahil. İzin almadan ve bir bedel ödemek zorunda kalmadan kadına sahip olabileceğine inanıyor. Bu çok eski bir hikâye, yine de son yıllarda hikâyenin sonu değişmeye başladı… Ezber bozuldukça, değişmez sanılan düşünce kalıpları temelden sarsılıyor.”

0
618
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage