22 EKİM, SALI, 2024

Remzi Yılmaz’ın Yeni Sergisi “Ezber Bozan” Artsy - Atakule’de

İki yaşında otizm tanısı alan ve sekiz yaşında çizime olan yeteneği keşfedilen Remzi Yılmaz’ın “Ezber Bozan” başlıklı kişisel sergisini 28 Ekim’e kadar Artsy - Atakule’de sanatseverlerle buluşuyor.

Caner Yedikardeş’in küratörlüğünde ve Artsy’nin desteğiyle oluşturulan “Ezber Bozan” başlıklı sergi, Remzi Yılmaz’ın sanatın kalıplarını yıkarak yeni ifade alanları yaratan çizim ve seramik çalışmalarını bir araya getiriyor. Geleneksel sanat anlayışlarına meydan okuyan sergi, izleyiciyi sadece sanatı izlemeye değil, aynı zamanda sanatı zihinsel bir meydan okuma olarak deneyimlemeye davet ediyor.

“Remzi Ankara’da yaşayan Yılmaz ailesinin ikinci çocuğu. 2 yaşını geçtiğinde yakından gelen seslere tepki vermemesi üzerine ailesi Remzi’yi doktora götürdü. Doktor ziyareti sonunda, Remzi’nin gelişiminin birçok insandan farklılaştığını fark eden aile, otizm alanında bir destek mekanizması oluşturmaya başladı. Remzi’nin konuşma yetisinin az olması kendisini ifade etmek için alternatif yolları bulmasına yol açtı. Bunlardan biri çizimdi. 7 yaşındayken Remzi isteklerini çizerek anlatıyordu. 8 yaşında annesiyle gittiği bir misafirlikte çok sıkılan Remzi bu sefer kalemi aldı ve isteklerini değil düşündüklerini çizmeye başladı. Giderek gelişen çizim yeteneğini desteklemek için ailesi Remzi’yi seramik sanatına yönlendirdi. Remzi`nin çizimleri birer projeye dönüştü. Artık Remzi önce çiziyor, sonra çizimlerinden birer seramik yaratıyordu.

2015 senesinde, Remzi’nin çalışmalarını desteklemek ve otizm hakkında farkındalığı artırmak için Remzi`nin abisi Tayfun, Remo adında bir marka kurdu. Remo iki kardeşin markası hâline geldi. Remzi`nin çizimleri birer tasarım ürüne dönüştü. Remo, Remzi’nin Ankara, İstanbul ve Norveç'in başkenti Oslo’da açtığı sergileri fonladı. Remzi`nin abisi Tayfun Yılmaz, ‘Remzi gibi otizmli bireylerin toplumda çoğunlukla dışlandığını görüyoruz. Maalesef Remzi için de durum pek farklı değildi. Ben de ona destek olmak için Remo markasını kurmaya karar verdim. Remo birçok aileye ilham oldu; Remzi’nin sanatını herkesle paylaşmasına yol açtı.’

Remzi ilk ve orta okulu devlet okulunda okudu. Bu yıllarda okulun Remzi’yi kabul etmesi için yasaları yanına alan aile, okuldaki farkındalığı artırmak ve Remzi’nin kabulünü sağlamak için çaba harcadı. Güzel sanatlar lisesine, engelli bireyleri kapsayacak ortaöğretim yönetmeliğine ilgili maddenin eklenmesi ile kaynaştırma öğrencisi olarak kaydolan Remzi, yine yetenek sınavı ile öğrenci alan fakültelerde engelli kontenjanı oluşturma çalışmalarının netice vermesiyle Hacettepe Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümüne kabul oldu. Var olan yasaların uygulanması sayesinde üniversite öğrencisi olan Remzi şimdi son sınıfta.”

0
660
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage