16 EKİM, ÇARŞAMBA, 2024

Reşad Ekrem Koçu’nun İstanbul Ansiklopedisi Arşivi Dijitalde Erişime Açıldı

Salt’ın Kadir Has Üniversitesi ile ortaklaşa yürüttüğü Reşad Ekrem Koçu ve İstanbul Ansiklopedisi Arşivi projesi kapsamında hazırlanan istanbulansiklopedisi.org erişime açıldı.

Uzun bir süredir yürütülen çalışma sonucunda hazırlanan internet sitesi, Koçu’nun yarım kalmış İstanbul Ansiklopedisi’nin G harfine kadarki basılı ciltleri ile binlerce arşiv belgesini aynı alanda görüntüleme olanağı sunuyor. Farklı dönemlerde yayımlanmış ansiklopedi maddeleri ile sonraki ciltlerin malzemesini içeren ve ilk kez erişime açılan arşivden 40.000’i aşkın belgeyi aynı platforma taşıyor. Böylelikle hem basılı ansiklopedi ciltleri ve arşiv belgelerini detaylı olarak inceleme hem de malzemeler arası metinsel ve görsel ilişkilerin izini sürme imkânı sağlıyor.

Emine Gönel ve Elif Birdoğan’ın çabalarıyla korunup saklanan İstanbul Ansiklopedisi külliyatı 2018 yılında Kadir Has Üniversitesi’ne devredildi. Salt’ın Kadir Has Üniversitesi ile birlikte yürüttüğü arşiv ve araştırma projesi, 2018 yılında Meriç Öner (Salt Araştırma ve Programlar Eski Direktörü) ile Arzu Erdem (Kadir Has Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Eski Dekanı) tarafından başlatıldı.

İstanbul Ansiklopedisi, tarihçi ve romancı Reşad Ekrem Koçu’nun (1905-1975) ömrünün büyük kısmını adadığı, ancak tamamlayamadığı kapsamlı bir çalışmadır. Koçu, İstanbul’un “muazzam kütüğü”nü oluşturmak üzere 1944’te başladığı etraflı kaynak tarama ve madde yazımı çalışmalarını vefatına kadar sürdürür. Koçu’nun 24 cilt olarak planladığı ansiklopedinin G harfine kadarki ilk 11 cildi 1973’e dek aralıklarla fasiküller hâlinde basılır.

Sokaklardan mimari yapılara, mühim ya da sıradan şahıslardan şehrin âdetlerine, tarihî olaylardan şehir efsanelerine, nice konu farklı anlatımlar ve resimler eşliğinde kayda geçirilir. Dönemin değerli tarihçi, edebiyatçı, akademisyen ve sanatçılarının katkıda bulunduğu İstanbul Ansiklopedisi, tezkirecilik geleneğiyle Batılı ansiklopedizmi birleştiren bir başvuru kaynağı, bir tanıklıklar derlemesi ya da İstanbul’a dair her şeyi içerme çabasında devasa bir girişim olmasının yanı sıra, bütün bu malzemeyi kendine has bir İstanbul fikri veya imgesi olarak yeniden inşa eden sıra dışı bir çalışmadır.

Proje Yürütücüsü: Fatma Çolakoğlu
Proje Ekibi: Gamze Cebeci, Masum Yıldız, Mehtap Kuru, Sinem Ayşe Gülmez Saydam, Gürbey Hiz, Mehmet Manyas, Serap Özyurt, Didem G. Önal
Metin Düzelti: Ezgi Yurteri
Tasarım: Kraftend
Yazılım ve Uygulama: Ari Algosyan
Araştırma ve Dijitalleştirme: Ahmet Metin Öztürk, Aybike Batuk, Ayşe Buluş, Ayşe Tuğba Silahtar, Bülent Tanju, Büşra İyibaş, Cansu Yapıcı, Derya Dertli, Dilay Dik, Elif Başgöl, Emre Ayvaz, Esra Nalbant, Ezgi Tuncer, Gelengül Erkara, Lorans Tanatar Baruh, Murat Tülek, Mustafa Hazneci, Özge Ertem, Sinan Çetin, Yağmur Torun, Yonca Güneş Yücel, Zehra Betül Atasoy

​Görseller: Reşad Ekrem Koçu ve İstanbul Ansiklopedisi Arşivi, Salt Galata, 2018Fotoğraf: Mustafa Hazneci

0
77
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage