03 HAZİRAN, PAZARTESİ, 2024

SANATORIUM’da Yeni Sergi: “Filizlendiğimiz Bir Çatlak”

Leman Sevda Darıcıoğlu, Ndayé Kouagon ve Elif Saydam’ın işlerinden oluşan, Melih Aydemir’in küratörlüğünü üstlendiği “Filizlendiğimiz Bir Çatlak” başlıklı sergi, 7 Haziran-20 Temmuz tarihleri arasında SANATORIUM’da sanatseverlerle buluşacak.

“Filizlendiğimiz Bir Çatlak” sergisi, baskıcı yapılara ait tahakküm ve ele geçirme mekanizmalarına odaklanarak, mücadele pratiklerini tanımlamada kullanılan içi boşaltılmış kavramların ardındaki gerçek niyetleri geri kazanma yöntemleri üzerine düşünüyor. “Filizlendiğimiz Bir Çatlak” başlığı, Dinos Christianopoulos’un şiirinden alıntılanan ve dünya genelindeki protesto ve eylemlerde sıkça kullanılan “Bizi gömmeye çalıştılar, tohum olduğumuzu bilmeden” cümlesine doğrudan atıfta bulunuyor. Sergi, ötekileştirilen dayanışma pratiklerini hiçe sayarak agresif biçimde yaygınlaşan Batı tanımlı değerleri aşmaya yönelik girişimleri bir araya getiriyor. Özgürleşme yolunda katı tanımlar hâlinde duran görünürlük, temsiliyet ve açılma gibi kavramlarını ele alıyor.

Ndayé Kouagon’un Will you feel comfortable in my corner? / Köşemde rahat eder misin? (2021) başlıklı video çalışması, izleyicileri sohbete davet eden bir köşe yerleştirmesiyle serginin başlangıcını oluşturuyor. Elif Saydam, yok sayılan estetik kategorileri yeniden sahiplenmeye duyduğu ilgiden yola çıkarak bir şeffaf perde yerleştirmesi ve kafes işi ile süslenmiş kavisli bir güvenlik aynası sergiliyor. Leman Sevda Darıcıoğlu’nun, Kilyos’taki kimsesiz mezarlığını konu alan video çalışması, sanatçının kapsayıcı gökkuşağı bayrağını yeniden hayal ettiği bir diğer yerleştirmeyle birlikte sergileniyor.

​Künye: Ndayé Kouagou, Sorry Not Sorry, 2023. Fotoğraf: © Stefan Stark (Sanatçı ve Kunstverein of Brauschweig’in izniyle)

0
911
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage