03 MART, PAZARTESİ, 2025

Seçkin Pirim’in “Günübirlik İnşa” Sergisi Dirimart’ta

Seçkin Pirim’in “Günübirlik İnşa” başlıklı kişisel sergisi 6 Mart-13 Nisan tarihleri arasında Dirimart’ta sanatseverlerle buluşacak.

“Günübirlik İnşa” sergisi, Seçkin Pirim’in sergi için ürettiği akrilik ve 3D modelleme heykel yerleştirmesini izleyicilere sunuyor. Antik kentlerdeki pazar yerlerini çağrıştıran bir kompozisyonla dizilen yerleştirme bütününe, sanatçının Triennale Milano’da sergilenen kâğıt işleri eşlik ediyor.

Son yıllarda Anadolu’daki antik kentlere yaptığı seyahatlerle Pirim, Antik Çağ heykeltıraşlarının stillerini ve kariyerlerini nasıl oluşturdukları üzerine yoğunlaşırken, özellikle mermer heykelcilik alanında ün kazanmış Aphrodisias Heykel Okulu’na odaklanarak ilgili arkeolojik araştırmaların sonuçlarını araştırıyor. Antik ve çağdaş dönemlerde, heykele ilişkin algı ve üretim biçimleri arasındaki bağlantıları araştırarak, geçmiş ve günümüz arasındaki çatışmaları ortaya çıkartan yapıtlar yaratıyor.

Pirim, serginin girişinde Antik Yunan’daki agoranın yalnızca ticaretin değil, aynı zamanda düşüncenin, karşılaşmaların ve tartışmaların mekânı olarak işlev gördüğünü hatırlatarak bir yol inşa ediyor. Bu yol, antik çağdaki yapıları taşıyan ve sanatçının kendi üslubuyla yeniden inşa ettiği sütunlarla çevreleniyor. Sanatçı, bu yolla heykelin zamanın akışına direnen bir anlatı biçimi olduğunu hatırlatıyor. Kentlerin merkezlerinde yer alan agora, galeride de sergi alanının merkezinde konumlanıyor; sütunlar sadece taşıyıcı unsurlar değil, aynı zamanda zamana karşı direnen tanıklıklar, geçmişten günümüze uzanan birer hafıza nesneleri olarak dikkat çekiyor. Sanatçı, Grey Columns başlıklı serisinde, geleneksel sütun formlarını kâğıt kullanarak yeniden yorumluyor. Seri, antik dünyadaki titiz taş işçiliğine referans verirken aynı zamanda geçiciliği kucaklıyor. Ayrıca, sergide yer alan dijital 3D eserlerle, antik dönemin sabırlı üretim anlayışı ile günümüzün hızlı, teknoloji odaklı üretim süreçlerini karşılaştırıyor. Sergi, antik geçmiş ve günümüzün farklı üretim kültürlerini bir araya getirirken izleyicileri bu iki zaman diliminin karşıt duygusal dünyaları üzerine düşünmeye davet ediyor.

Seçkin Pirim’in “Günübirlik İnşa” sergisini, 6 Mart-13 Nisan tarihleri arasında Dirimart Dolapdere’de ziyaret edebilirsiniz.

Künye:
1. Grey Column I 2024, 300 gr. bristol kâğıt kesim
2. Grey Column II 2024, 300 gr. bristol kâğıt kesim 
​3. Grey Column III 2024, 300 gr. bristol kâğıt kesim 

0
433
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage