22 EYLÜL, PAZAR, 2024

Sedat Girgin’in “Bu Ben Değilim” Sergisi Galeri 77’de

Sedat Girgin’in “Bu Ben Değilim” başlıklı kişisel sergisi 26 Ekim’e kadar Galeri 77’de sanatseverlerle buluşuyor.

Sedat Girgin, yeni sergisinde aidiyet ve kimlik olgularını sorgulayan yepyeni çağdaş sanat eserlerini izleyiciye sunuyor. Sergi, ağırlıklı olarak sanatçının son dönem tuval üzerine akrilik ve yağlıboya çalışmalarına odaklanırken bir yandan da pandemi sonrası üretmeye başladığı ve kendi tabiriyle “üç boyutlu resim” olarak adlandırdığı çelik üzerine akrilik çalışmalarını içeriyor. Sanatçı, çağımızda üstümüze giydiğimiz yapay kimlikleri, bireyin kendini özel ve ayrıcalıklı hissettirme arzusu ile gerçekliklerimiz arasındaki tezatlığı güçlü bir nüktedanlık ile ele alıyor.

“‘Ama ben neden şu ana kadar farkına varmadan yaşadığım bu yabancılığın artık bana içten içe yakıcı bir ateş gibi işlediğini anlamıştım. Huzursuzluğumun kaynağı, benden kopmuş olan bir hayatı birleştirmek isteyişimdi.’ Albert Camus - Yabancı

Yabancılaşma; insanın özünden, emeğinden, doğal ve toplumsal çevresinden koparak bunların tahakkümü altına girmesini simgeler. Sedat Girgin’in “Bu Ben Değilim” sergisinde bu tema, güçlü sembolizm ve deformasyon anlayışıyla kendini gösterir. Desen ve çizim, sanatçının anlatım dilinin temel taşlarını oluşturur; bu nedenle referanslara bağlı kalmaksızın, tamamen imgesel bir yaklaşımla eserlerini yaratır. Sanatçının formları, akademik anlamda anatomik veya perspektif kurallarının dışına çıkar, figürlerde ve mekânda yarattığı deformasyon onları zamanın izinden ve gerçek hayatın referanslarından soyutlar. Sanatçının kendine has üslubuyla yarattığı bu deformasyonlar yalnızca sanatçının andaki duygularını ifade eden bir anlatım biçimi görevi görmez aynı zamanda izleyicinin kendi duygularını esere dahil ederek eserler ile kurduğu etkileşimini genişletir.

Sedat Girgin’in eserlerindeki sembolizm, bazen evrensel anlamlara kapı aralarken, bazen de derinlemesine kişisel yorumlara referans verir. Bu bağlamda, sanatçının eserlerinde kostümlü figürler, insanın kendini farklı gösterme çabasının bir temsili olarak sıklıkla karşımıza çıkar. Figürlerin boyunlarındaki beyaz yakalıklarla sanatçı, sanat tarihindeki portre resim geleneğine gönderme yapar ve bireyin kendini özel ve ayrıcalıklı hissettirme arzusu ve gerçekliklerimiz arasındaki tezatlığı güçlü bir nüktedanlık ile alır. Sanatçının semboller ile yarattığı ironi, hareketin simgesi olan tekerleklerin işlevsiz ve âtıl hâle getirilmesi, kanatları olmasına karşın uçamayan kuşlar, korunaklı, ancak bir o kadar da kırılgan yapılarıyla yumurtalar ve deforme olmuş figürlerin çirkinliğinden açan çiçeklerle devam eder. Girgin’in eserlerinde anlam izleyiciye didaktik bir biçimde sunulmaz; aksine, dikkatli bir gözle bakıldığında, resmin kendi içindeki unsurlar arasında bir keşfe davet eder.”

Künye:
1. Sedat Girgin Walk of Absurd N6-1 2024 Acrylic on steel 58x106x16cm
2. Sedat Girgin Beyond the Boundaries n1 2024 Acrylic on canvas 110x130cm
3. Sedat Girgin The Wandering Souls 2024 Acrylic on canvas 195x195cm
4. Sedat Girgin Odyssey 2024 Acrylic on canvas 100x100cm
​5. Sedat Girgin This is Not Me n1 2024 Oil on canvas 73x60cm

0
2309
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage