Sefa Kaplan’ın yıllardır biriktirdiği, incelikli eleştiri ve deneme türündeki yazılarından oluşan kitabı Susanlara Hiçbir Şey Sormayınız, Holden Kitap’tan çıktı.
Kaplan’ın ironi, hiciv ve mizahla harmanladığı Susanlara Hiçbir Şey Sormayınız, “Türkiye’de eleştiri yok” diyenlerin başvurması gereken bir kitap olarak okurun karşısına çıkıyor. Bir yanıyla edebiyatta gözünü budaktan sakınanların, kaybedecek çok şeyi olanların, eserlerini değil kimliklerini var etmeye çalışanların anatomisini seriyor; bir yanıyla da birçok sanat disiplininde gözden kaçan meselelerle yüzleştiriyor.
Yazılarında Nâzım Hikmet'ten Edip Cansever’e, Murathan Mungan'dan Enis Batur'a, Elif Şafak'tan Orman Pamuk'a, Cemal Süreya'dan Hasan Ali Toptaş'a, Fikret Muallâ'dan Picasso’ya, Virginia Woolf’tan J. D. Salinger’a uzanan geniş bir yelpaze açıyor.
“Bir de Ece Ayhan meselesi var tabii ki. Memleketteki edebî onay mekanizmalarının sahipleri, tıpkı Cemal Süreya gibi onu da esirgiyor nazarlıklardan ve pazarlıklardan. Oysa Murat Belge, hiç de gizli olmayan bir konuyu getiriyor gündeme: “Aklımda doğru kaldıysa bu sıralarda, Ortodoksluklar çıktıktan sonra olmalı, gazetenin birinde Ece Ayhan adında bir kaymakamın bir genci silah çekerek cinsel ilişkiye zorlama teşebbüsünden hapis cezasına çarptırıldığı haberini okuduk. Böylece Ece Ayhan bir süre görünmez oldu. Bu eğilimini biliyorduk ama böyle tabancalı falan bir olay olmasına şaşmaktan kendimizi alamadık. (s. 525)”
Görsel: Lucas Simões'in "White Lies" serisinden alınmıştır.