21 MART, PERŞEMBE, 2024

Simbart Projects’ten Yeni Sergi: “Tekil İhtimaller”

LÜTFÜ, Özge Akdeniz, Ufuk Aydın ve Emre Tura’nın eserlerinden oluşan “Tekil İhtimaller” başlıklı grup sergisi, 20 Nisan’a kadar Simbart Projects’te sanatseverlerle buluşuyor.

“Tekil İhtimaller” sergisi, bilinçdışı ve sınırların oluşturduğu katmanların belirsiz olan tekillik hâlini görsel ifade biçimleri üzerinden değerlendiriyor. Bu olasılık katmanlarında kesişen eserler bireysel bilinç akışının durakladığı anların toplumsal bilinçle ilişki kurduğu öznel bir bakış açısında birleşiyor. Sergide, tekil olanı nesne bazında ele alan çalışmalarla beraber bireysellik kavramını bağlantılı formlar üzerinden yorumlayan eserler yer alıyor. Hafızanın farklı ifade biçimleri sınırları belirsiz olan temsillerde birleşiyor; doluluk ve boşluk arasında tanımlanmamış bir alan ihtimaline odaklanıyor.

Çalışmalarında sınıf, nesne ve bellek kavramlarına yoğunlaşan LÜTFÜ, günlük hayatta kullanılan nesnelere farklı bakış açılarıyla yaklaşıp, olduğundan daha geniş bir açıyla sunarak, seyirciye yeni alanlar açmayı hedefliyor. Sergideki çalışmaları günlük hayatta sık kullanılan ve çoğu zaman fark edilmeyen sarı mutfak bezi nesnesi üzerinden doluluk ve boşluk ilişkisini araştırıyor. İşlerinde ele aldığı konuyu çözümlemek için zihnin anlam oluşturma süreciyle ilgilenen; algılamanın, tanımlamanın ve ilişkilenme biçimlerinin dönüşüm olanaklarını araştıran Özge Akdeniz, imgeyle kurduğu diyaloğa göre üretim mecrasını belirlemekle beraber, ağırlıklı olarak resim yapıyor. Üretim sürecine, kendi pratiğinin yanı sıra; sosyoloji, edebiyat ve sinema disiplinleri eşlik ediyor. Sergide yer alan Aksamalar adlı serisi, düzen içerisinde gerçekleşen aksama anlarına odaklanıyor. Ufuk Aydın’ın çalışmaları, gündelik hayatta karşılaştığı nesnelerin barındırdığı imgeler üzerinden bir araya geliyor. Sergide yer alan heykelleri günümüz hayatında bireysellik ve topluluk kavramlarını ele alıyor. Geometrik formlar, kent yaşamının günlük görsel imgelerinden olan binalar, gökdelenler, gökyüzünün boşluğunda yer kaplayıp aşina olduğumuz siluetlerden yola çıkıyor. Çalışmalarında insanı, onun büyük yalnızlığını yapılar arasındaki tek bir insanın organik yapısı ile dile getiren Emre Tura, detaylardan arınmış mekânlar, zamansızlık ve sonsuzluk gibi kavramları çağrıştırıyor. Böylece daimî bir oluş hâlini gösteriyor ve izleyiciyi uzak bir evrene davet ediyor.

Künye:
1. Emre Tura
2. LÜTFÜ
3. Özge Akdeniz​

0
692
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage