22 EKİM, SALI, 2024

Sinematek/Sinema Evi’nde Yeni Sezon Başlıyor

Sinematek/Sinema Evi, yeni sezona yoğun bir programla başlıyor.

Sinematek/Sinema Evi’nin Güz 2024 programı kapsamında, 27 Ekim 2024 - 31 Ocak 2025 tarihleri arasında, Amerikan sinemasında devrim yaratan Yeni Hollywood akımına adanmış bir seçkinin yanı sıra Macar sinemasının klasiklerinden, dünya sinemasının yeni restore edilmiş başyapıtlarına, feminist avangart sinemacı Germain Dulac’ın erken dönem şaheserlerinden sinemamızın yeni bağımsızlarına uzanan geniş bir yelpazede 50’den fazla film sinemaseverlerle buluşacak. Programın açılışı kapsamında Sinematek/Sinema Evi’nin ikinci restorasyon projesi Aysel, Bataklı Damın Kızı (1935) yenilenmiş kopyasıyla ilk kez seyirciyle buluşacak.

Sinematek/Sinema Evi, Kurukahveci Mehmet Efendi desteği ile hayata geçirilen ikinci restorasyon çalışması için erişilebilir durumdaki en eski filmlerimizden birisi olan Muhsin Ertuğrul’un Aysel, Bataklı Damın Kızı filmini seçti. Selma Lagerlöf’ün bir hikâyesinden uyarlanan senaryosunu Nâzım Hikmet’in yazdığı 1935 yapımı film, Mimar Sinan Üniversitesi Prof. Sami Şekeroğlu Sinema Televizyon Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde taranarak Atlas Post-Production stüdyolarında dijital olarak restore edildi. Aysel, Bataklı Damın Kızı, UNESCO ve CCAAA (Görsel-İşitsel Arşiv Dernekleri Koordinasyon Konseyi) tarafından her yıl Dünya Görsel İşitsel Miras Günü olarak kutlanan 27 Ekim’de yenilenmiş kopyasıyla ilk kez izleyici karşısına çıkacak.

Sinematek/Sinema Evi’nin ana programı “Eskimeyen Yeni Hollywood”, 70’li yıllarda Hollywood’un auteur yönetmenlerin ellerine teslim edilmesiyle büyük bir değişime sahne olan Amerikan sinemasının o kısa ama etkili dönemine odaklanıyor. Yeni Hollywood akımını tanımayı ve tartışmayı amaçlayan seçki kapsamında; Francis Ford Coppola, Martin Scorsese, Brian De Palma, William Friedkin, John Frankenheimer, Hal Ashby, Sam Peckinpah gibi yönetmenlerin modern sinemanın en önemli örneklerini ortaya koyduğu bu döneme ait eserler arasından seçilen 15 film izleyiciyle buluşacak. Program Ankara Sinema Derneği, Gezici Festival ve ABD Ankara Büyükelçiliği iş birliğiyle gerçekleştiriliyor.

İki ülke arasındaki ilişkilerinin 100. yıl dönümü dolayısıyla ilan edilen “2024 Türkiye-Macaristan Kültür Yılı” kapsamında Sinematek/Sinema Evi’nin, Macar Kültür Merkezi İstanbul iş birliğiyle gerçekleştirdiği “Macar sinemasına saygı” programında dünyanın en köklü sinema geleneklerinden birine sahip Macar sinemasının klasik örneklerinden beş güçlü film Onat Kutlar Sinema Salonu’nda sinemaseverlerle buluşacak.

Her yıl İtalya’nın Bologna kentinde düzenlenen, sinema tarihine adanmış film festivali Il Cinema Ritrovato, dünyanın en önemli film restorasyon merkezlerinden biri olan Cineteca di Bologna’nın yeni restore ettiği filmleri seyirciyle buluşturmayı amaçlıyor. Festival, her yıl kendi arşivindeki eserlerin yanı sıra dünyanın dört bir yanındaki arşivlerden derlediği film programıyla seyirci karşısına çıkıyor. Bu yıl üçüncü kez Cineteca di Bologna’nın katkılarıyla hazırlanan Il Cinema Ritrovato İstanbul’da programı kapsamında 39. Il Cinema Ritrovato’nun restore edilmiş filmler bölümünden seçilen 6 film, yenilenmiş kopyalarıyla Sinematek/Sinema Evi’nde gösterilecek.

Sinemanın erken dönemine ait eserlerin canlı müzik eşliğinde seyirciyle buluştuğu Kurukahveci Mehmet Efendi desteği ile sürdürülen Sessiz Perşembe’nin bu programdaki konuğu tarihin ilk kadın yönetmenlerinden Germaine Dulac olacak. Dulac’ın Seyahate Davet (L’Invitation au voyage, 1927), Sigara (La Cigarette, 1919) ve Deniz Kabuğu ve Rahip (La Coquille et le clergyman, 1919) filmleri gösterilecek. Filmlere, Ayşe Tütüncü, Ezgi Daloğlu ve Nihal Saruhanlı müzikleriyle eşlik edecek.

Bağımsız sinema için alternatif bir gösterim mecrası ve bir tartışma platformu oluşturmak amacıyla FilmKoop iş birliği ile gerçekleştirilen “FilmKoop ile Bağımsız Sinema” kapsamında sinemamızın dikkate değer örnekleri, film ekiplerinin katılımıyla her pazar saat 14.00 seansında Onat Kutlar Sinema Salonu’nda seyirciyle buluşmaya devam edecek. FilmKoop ile Bağımsız Sinema kapsamındaki gösterilecek filmler, gösterim gününden bir hafta önce duyurulacak.

Avrupa Film Akademisi’nin (EFA-European Film Academy) Avrupa filmlerini daha fazla seyirciye ulaştırmayı amaçlayan ve bu yıl 1 Kasım-7 Aralık tarihleri arasında 40’tan fazla ülkede 100’den fazla sinema salonunda gerçekleşecek Avrupa Film Ayı etkinliklerine bu yıl Türkiye’den Sinematek/Sinema Evi de katılıyor. Sinematek’in programındaki 20 film Avrupa Film Akademisi iş birliğiyle Avrupa Film Ayı etkinlikleri kapsamında gösterilecek.

Sinematek/Sinema Evi’nin programı hakkında detaylı bilgiye buradan, etkinliklerin biletlerine ise buradan ulaşabilirsiniz.

0
66
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage