16 AĞUSTOS, CUMA, 2024

Tarihsel ve Kültürel Yönleriyle 100 Mikroorganizma

Avusturyalı bilim insanları Florian Freistetter ve Helmut Jungwirth’ün mikroorganizmaların nerede bulunabileceğini ve yaşamlarımızı nasıl etkilediğini anlattıkları 100 Mikroorganizmayla Dünyanın Hikâyesi, Olcay Geridönmez’in çevirisiyle Ginko Kitap’tan çıktı.

100 Mikroorganizmayla Dünyanın Hikâyesi; bakteriler, mantarlar, virüsler ve diğer küçük canlılar hakkında kolay anlaşılır bir dil ve mizahla anlatılan hikâyelerle ancak mikroskopla keşfedilebilen dev bir âlemi anlatıyor.  Freistetter ile Jungwirth, okuruna kimi komik kimi tuhaf 100 bölümde mikrobiyoloji evrenini açıklarken Dünya’nın şimdiye kadar pek bilinmeyen hikâyesini anlatıyorlar.

“Aşırı tuz seven bir arke gelecekte nükleer çöpçümüz olabilir mi? Göz hayvancığı neden uzayı fethetmemize yardım edebilir? Dünya’nın değişen manyetik alanlarını hangi bakteri sayesinde izleyebiliyoruz?

Bakteriler, virüsler, algler, mantarlar... Genelde çıplak gözle göremezsek de akla gelebilecek her yerdeler ve onlar olmadan Dünya’da yaşam olmazdı. Kendimizi ne denli önemsesek de nihayetinde mikroorganizmaların gezegeninde misafiriz sadece.”

0
743
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage