05 KASIM, SALI, 2024

Taş Devri’nden Yapay Zekâya Bilgi Ağlarının Kısa Tarihi

Tarihçi ve filozof Prof. Yuval Noah Harari’nin insanlık tarihine yakından bakarak bilgi akışının bizi bugünlere nasıl getirdiğini tartıştığı kitabı Neksus - Taş Devri’nden Yapay Zekâya Bilgi Ağlarının Kısa Tarihi, Çiğdem Şentuğ’un çevirisiyle Kolektif Kitap’tan çıktı.

Harari’nin; Sapiens: İnsan Türünün Kısa bir TarihiHomo Deus: Yarının Kısa Bir Tarihi ve 21. Yüzyıl için 21 Ders kitapları 60 dile çevrildi ve 27,5 milyondan fazla sattı. Bu kitabında da Taş Devri’nden Kitabı Mukaddes’in kanonlaştırılmasına, matbaanın icadına, kitle iletişim araçlarının gelişimine ve son dönemlerde popülizmin yeniden doğuşuna tanıklık ettiren Harari, bilgiyle gerçek, bürokrasiyle mitoloji, bilgelikle otorite arasındaki karmaşık ilişkiyi sorgulamaya teşvik ediyor.

“Son yüz bin yılda biz Sapiensler muazzam bir güce ulaştık. Ancak tüm keşiflerimize, icatlarımıza ve fetihlerimize rağmen bugün kendimizi yine de bir varoluş krizinin içinde bulduk. Dünya ekolojik çöküşün eşiğinde. Siyasi gerginlikler her geçen gün tırmanıyor. Yanlış bilgiler her yerde, her alanda hızla çoğalıyor. Üstelik bizi ortadan kaldırabilecek yeni bir bilgi ağına, yapay zekâ çağına doğru son hızla ilerliyoruz. Başardığımız onca şeye rağmen, kendimize nasıl bu kadar zarar verebiliyoruz?

Hikâyeler bizi birleştirdi.
Kitaplar düşüncelerimizi ve mitolojilerimizi yaydı.
İnternet bize sonsuz bilgiyi vaat etti.
Algoritma sırlarımızı öğrendi.
Sonra da bizi birbirimize düşman etti.
Peki yapay zekâ neler yapacak?” (Tanıtım metninden)

0
173
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage