15 EYLÜL, PAZAR, 2024

Tayfun Gülnar’ın Yeni Sergisi “Hayallerin Sathında Hallerin İmâsı” x-ist’te

Tayfun Gülnar’ın hayalin hakikat karşısındaki sihirli gücüne odaklanan “Hayallerin Sathında Hallerin İmâsı” başlıklı kişisel sergisi, 12 Ekim’e kadar x-ist’te sanatseverlerle buluşuyor.

Tayfun Gülnar, resmi “hayal sathı” olarak tanımladığı sergide, ışık etkileri ve olumsuz durumlardan çıkışlar üzerinde duruyor. Sergi, sanatçının duygular ve zihinsel dalgalanmalar temelinde büyüyen yalnızlık ve yakınlık, teklik ve çokluk, yaşam ve ölüm döngüsü gibi kavramları derinlemesine irdelediği bir dizi resimden oluşuyor. Manzaraların kişileştirilerek insan duygularının temsiline dönüştüğü eserler; sınıflar arası mücadelenin bulanıklaştığı, yalnızlık ve yakınlık, keder ve umut gibi evrensel beşerî durumları ima etmeyi hedefliyor. Zihinsel yaratımın, duygusal ve düşünsel rutinin önemli bir parçasını oluşturan hayal etmenin sınırları ve bireyin zor durumlardan çıkış yolları imgeler aracılığıyla izleyiciye aktarılıyor.

Hayaller YüküNeşenin YaratılmasıGeceleyin Işıksaçan ve Ölümlerin Sesi eserleri, birbirine eklemlenen duygular ağına dönüşerek zıtlıklarının birliğini düşünmeye teşvik ediyor. Sanrısal ve hayali manzaralar; ıssızlık ve kalabalık, yegâne ve bolluk, hayat ve ölüm döngüsü gibi insan deneyimlerine odaklanarak sanatçının temel duruşunu ortaya koyuyor. Sanatçı; MeraklıGeceleyin Işık SaçanIşık Saçan, Bulut Tutan, Dünya TaşıyanYer Yüzeyi Işıkları ve Her Şey Yeşilliğe Karışacak isimli eserlerde ise, kurgusal bir düzlemde özgürlük, güç, sorumluluk, korku ve hayranlık gibi zıt duyguların birlikte var olabileceğini vurgularken bu durumların izini sürerek resim hafızasını hayal gücü ve hikâyeleştirme yoluyla örgütlüyor. Sanatçı, insan ve doğa arasındaki dengenin birlikteliğini ve tamamlayıcılığını ihtimalci bir düzene dönüştürerek, imgesel birikintinin izlerini geleneksel resim sanatı ile çağdaş figüratif resim arasında dengelemeyi amaçlıyor.

Künye:
1. Hayaller Sathında Derinliğe Bakış, Tuval üzerine yağlıboya, 118 x 149,5 cm, 2024 
2. Geceleyin Işık Saçan, Keten üzerine yağlıboya, 91,5 x 112 cm, 2024
3. Claros'un Hayali, Tuval üzerine yağlıboya, 134 x 94 cm, 2024 

0
833
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage