15 EKİM, SALI, 2024

Tim Winton’dan Bir Dostluk Hikâyesi: “Nefes”

Dönüş ve Çoban Kulübesi adlı kitaplarıyla ülkemizde geniş bir okur kitlesine ulaşan Tim Winton’ın nostaljik bir gençlik hikâyesi çevresinde bireysel kimlik arayışı, özgürlük ve ölüm temalarını işlediği romanı Nefes, Seda Çıngay Mellor’un çevirisiyle Holden Kitap’tan çıktı.

İki kez Booker’a aday gösterilen, dört kez Miles Franklin Edebiyat Ödülü’nü kazanan Winton’ın Avustralya’nın kıyı kasabalarında geçen bu romanı ergenlik çağındaki iki erkeğin denizle olan ilişkileri üzerinden büyüme sancılarını ve risklerle dolu bir dönemde atılmalarını işliyor.

Batı Avustralya'nın vahşi ve ıssız sahillerinde heyecan arayan henüz ergenlik çağında iki çocuk, usta sörfçü Sando'nun peşinden ayrılmazlar. Birlikte tuhaf ama seçkin bir üçlüye dönüşürler. Sando, çocukları bir tür Spartalı ahlakına göre yetiştirir. Uzak resiflerdeki dev dalgalarda kendilerini sınadıkları, tüm sınırlarını zorladıkları riskli bir eğitime tabi tutar. Çocuklar yetişkinliğe uzanan çetrefilli yollarda kendilerini bulmaya çalışırken, bir yandan da Sando ve sevgilisinin gizemli geçmişini öğrenmeye çalışır.

“İnsanlar, dedi Sando. İnsanlar her gün kendi korkularıyla yüzleşiyor. Hesaplar yapıyor, Tanrı’yla pazarlığa girişiyor, stratejik manevralar tasarlıyorlar. Okyanusları ilk defa böyle geçtik, uçmayı ve atomu parçalamayı böyle öğrendik, bütün eski batıl itikatlardan vazgeçecek cesareti böyle bulduk. Gösterişli bir tavırla duvardaki kitapları işaret etti. İşte insanoğlu, dedi. Üstün tarafımız.”

0
166
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage