27 AĞUSTOS, SALI, 2024

Türkiye İş Bankası Müzesi Yeni Yüzüyle Kapılarını Açtı

Eminönü’ndeki tarihi binasında 2007 yılından bu yana hizmet veren Türkiye İş Bankası Müzesi, kapsamlı renovasyon çalışmasının ardından “İş’in 100 Yılı” başlıklı kalıcı sergiyle kapılarını yeniden açtı.

Açıldığından bu yana 2 milyon 600 bin civarında ziyaretçi ağırlayan; 135 bini aşkın öğrenciyi birbirinden nitelikli atölye ve etkinliklerinde ücretsiz olarak misafir eden Türkiye İş Bankası Müzesi, beş ay süren yenileme çalışmaları sonucunda “İş’in 100 Yılı” kalıcı sergisiyle açıldı. Müze belgeler, fotoğraflar, filmler ve koleksiyon parçaları eşliğinde, 100. kuruluş yıldönümünü kutlayan İş Bankası’nın bir asırlık tarihini anlatıyor.

Yenilenen Türkiye İş Bankası Müzesi’nin küratörlüğünü, Zekâ, Dikkat ve İffet - İş’in 100 Yılı başlıklı kitabın da yazarı Doç. Dr. Y. Doğan Çetinkaya üstlenirken sergileme tasarımını Pattu Mimarlık yaptı. Binanın iki katına yayılan yeni sergi düzeninde giriş kat İş Bankası’nın kuruluş ve gelişim yıllarına odaklanıyor. Giriş katta 4 ana bölüm yer alıyor: “İktisadi Bağımsızlığın Bankası” bölümünde erken dönem belgeleri eşliğinde İş Bankası’nın kuruluş öyküsü; “İş Bankacısı”nda bankanın ilk yıllarında kısıtlı olan insan sermayesini nasıl eğittiği ve dönüştürdüğü; “Büyüme Sermaye Tasarruf”ta kumbaranın hız verdiği tasarruf kampanyalarının yatırımlara zemin oluşturacak birikimleri ortaya çıkarışı ve Anadolu’daki şube ağının yayılımı; “İştiraklerin Bankası”nda ise özellikle Cumhuriyet’in ilk yıllarında sınai kalkınmada İş Bankası’nın üstlendiği öncü rol ve kömürden şekere, sigortadan cama uzanan geniş bir yelpazede faaliyet göstermek üzere kurduğu çok sayıdaki fabrika ve işletmenin detayları yer alıyor.

Müzenin üst katında ise teknolojik dönüşüme, günümüz bankacılığına ve kurumsal sosyal sorumluluk projelerine ağırlık veriliyor. Yazı ve hesaplamalarda kullanılan daktilolar, hesap makineleri ve ilk bilgisayarlar gibi koleksiyon parçaları aracılığıyla hem bankacılık alanında hem de gündelik hayatta deneyimlenebilen teknolojik dönüşüm ve gelişen dijital hizmet sunumu bu katta izleyiciye sunuluyor. İş Bankası’nın sürdürülebilirlik ve toplumsal cinsiyet eşitliği gibi ilkeleri doğrultusunda yürüttüğü çalışmalar, girişimcilik ekosistemi yaratan programlar, bankanın kurumsal sosyal sorumluluk projeleri, eğitim, çevre, spor ve kültür-sanat faaliyetleri ve geçmiş reklamlarının yer aldığı renkli bölümler de üst katta yer alıyor. “Ana Kasa” ve “Kiralık Kasa” daireleri ile orijinal fotoğraflarından esinlenilerek dekorasyonu yenilenen “Atatürk Salonu”nu da ziyaretçilerle buluşuyor.

​Türkiye İş Bankası Müzesi, pazartesi hariç her gün 10.00 - 18.00 saatleri arasında ücretsiz olarak gezilebilir.

0
1453
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage