Sanat tarihçisi Oğuz Erten’in kaleme aldığı, Murat Araz Koleksiyonu’nda yer alan 17. yüzyıldan günümüze ekslibris örneklerinin yer aldığı, ekslibris sanatının ve kitap koleksiyonlarının tarihi gelişiminin anlatıldığı Murat Araz Ekslibris Koleksiyonu isimli kitap Onsekiz Yayınları’ndan çıktı.
Editörlüğünü Dr. Özlem İnay Erten’in üstendiği kitabın önsözünü Türkiye’de ekslibris alanındaki çalışmalarıyla tanınan, İstanbul Ekslibris Derneği Kurucu Başkanı ve İstanbul Ekslibris Müzesi Müdürü Prof. Dr. Hasip Pektaş yazdı.
Murat Araz Ekslibris Koleksiyonu, Türkiye’de ekslibris alanında nadir bir koleksiyonu içeren ve bu koleksiyonu toplumla paylaşmayı amaçlayan ilk özel ekslibris koleksiyonu kitabı. Kitabın, kitap koleksiyonlarının ve ekslibris sanatının tarihi gelişimine de yer veren bu kitap, Murat Araz Ekslibris Koleksiyonu’nda yer alan 17. yüzyıldan günümüze, dünyadan ve Türkiye’den birçok ekslibris örneğini sunuyor.
“Tarihi binlerce yıl öncesine uzanan ekslibrisler, kitap sahiplerinin kitabına sahip çıkma, onu koruma arzusuyla şekillenen ve zamanla bir sanat dalına dönüşen, kitabın kartviziti ya da tapusu sayılabilecek, küçük boyutlu baskı resimlerdir. Sözcük olarak …’nın kitaplığından, …’nın kütüphanesine ait anlamına gelir. Kitabın iç kapağına yapıştırılan, üzerinde kitap sahibinin ismi ve farklı konularda resimlerin yer aldığı ekslibrisler, kitap sahibini tanıtır, onu yüceltir ve kitabı ödünç alan kişiyi geri getirmesi konusunda uyarır.
İşlevsel bir amaçla doğmasına rağmen, zaman içinde estetik yönü giderek kuvvetlenen ve sanatsal bir nitelik kazanan ekslibrisler, üretildikleri dönemde çağın en önemli sanatçıları tarafından da ele alınır. 19. yüzyılda üretim açısından doruk noktasına ulaşan ekslibris, 20. yüzyılda dünyanın pek çok merkezinde koleksiyoncuları ve müzeleri olan bir sanat dalına dönüşür.”