19 EYLÜL, PERŞEMBE, 2024

“Yalnız” Prömiyerini 28. İstanbul Tiyatro Festivali’nde Yapacak

28. İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında, İKSV 50. Yıl Genç Sanatçı Fonu ile desteklenmeye hak kazanan tiyatro oyunu Yalnız, prömiyerini 13 Kasım’da Üsküdar Tekel Sahnesi’nde yapacak.

Zeynep Kaçar’ın 2023 Notre Dame de Sion Edebiyat Ödülü ve 2022 Attilâ İlhan Edebiyat Ödülü sahibi Yalnız romanından uyarlanan oyunda, kimliğinden koparılıp görülmez olan bir kadının kendini bulma, görme ve gösterme çabasının hikâyesi anlatılıyor. Son yaptıkları tiyatro oyunu Treplev ile dikkat çeken Başak Kıvılcım Ertanoğlu ve Ümit Erlim’in uyarlamasını üstlendiği Yalnız; projeksiyon mapping, modern hikâye anlatıcılığı ve yeni dramaturji arayışlarını birleştirerek seyirciye farklı bir deneyim sunuyor. 

Ümit Erlim’in yönettiği, Başak Kıvılcım Ertanoğlu’nun başrolünde olduğu Yalnız, sezon boyunca sahnelenecek.

“Feray şarkılar söyleyen, hayaller kuran, âşık olunca ayakları yerden kesilen genç bir kadın; herkes gibi. Kötülüklerin sadece başkalarının başına geleceğine inanıyor ama yanılıyor. Çünkü gerçek hayatın masallarla ilgisi yok; sevdiği adamı sadece bir öpücük kurbağaya çevirmiyor, gezdiği cadde gece yarısı balkabağına dönüşmüyor, yaşadığı ülke bir anda uykuya dalmıyor. Her şey yavaş yavaş ve alıştırarak dönüşüyor, değişiyor. Feray'ın kontrolünü ne zaman kaybettiğini ve etrafında olup biteni anlayıp ‘Dur!’ demesi yıllarını alıyor.

‘Bir ev hayvanıydım. Perdenin kıvrımıydım. Halının püskülü, banyonun sabunu, en çok mutfağın çaydanlığıydım. Hep senin bir şeyindim ben, hangi odadaysam, o odanın süsüydüm. Öldüğünde ardından hikâyesi anlatılmayacak, adı anılmayacak, sesi duyulmayacaktım. Bir ev hayvanıydım. Senin hayvanın. Şahsi malın. Ne yapsan canım acımazdı benim, türlü türlü numaralarım vardı. Havada uçabilen, suda yüzebilen, halıda sürünebilendim.’  (Oyundan bir parça)”

0
467
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage