27 EKİM, PAZAR, 2024

Yapı Kredi bomontiada’da İki Yeni Sergi

Yapı Kredi bomontiada, “Cumhuriyetin Sanatçı Ailesi; Işık Senfonisi” sergisini ve Oylum Öktem’in bir bağ niteliğindeki “Bir Çağın Kapanışı; Yeniden Doğuş” başlıklı kişisel sergisini 30 Kasım’a kadar sanatseverlerle buluşturuyor.

Oylum Öktem’in yirmi yıl boyunca üzerinde çalıştığı; Cumhuriyetimizin kuruluşundan günümüze kadar, heykel, müzik, edebiyat ve resim sanatlarının gelişimine önemli katkılar sunan sanatçı ailesinin arşivi “Cumhuriyetin Sanatçı Ailesi: Işık Senfonisi” tarihte ilk kez sergileniyor. Fotoğraflar, kristal lambalı piyano, tablolar, heykeller, eskizler ve arşiv belgelerinden oluşan sergide, geçmiş diye nitelendirilen, sanatla yükselen zarif mücadelelerin tüm çağlarda yaşanacak değerler olduğu bilgisi yeniden hatırlanıyor. Öktem, aralarında uluslararası alanda tanınan iki heykeltıraşı, babası Tankut Öktem ve dayısı Haluk Tezonar’ı da yetiştirmiş anne ve baba tarafından ailelerin birleşen hikâyesini, sergiye eşlik eden kitabıyla da okuyucularla buluşturuyor.

Oylum Öktem’in “Bir Çağın Kapanışı; Yeniden Doğuş” sergisi ise sanatçının 25’i aşkın heykel, fotoğraf ve video çalışmasından oluşuyor. Öktem’in, yaratım sürecinde imgenin bilinçdışında eyleme geçmesi ile bu kendinden kopup “Yeni Kendine” kanat açma; içkinliğin dünyasını aşkınlığa kavuşturduğu bilgisi eserleri aracılığıyla açığa çıkıyor.

Oylum Öktem iki sergi arasındaki bağı ise şöyle aktarıyor: “Atalarıma geleceğe aktardıkları bilinçlerine bir bağ olarak her daim minnet duydum. Benim de yüzlerini görmeyeceğim gelecek kuşaklara aktarım çabamda sevincim kendimden öte, sonsuz akışa inançtan. Bu süreç, sanatın ve bilincin yüksek varlığını sürdürdüğünü gösterdi. Sergi ve kitabın var olması, bizim yaşam zamanımıza emanet edilmiş olan ışığın ve temel bilinçte var olan değerlerin ikinci yüzyılın şafağında gün yüzüne çıkma vakitleri gelmişti. Bu yüksek kanıtı saklayan arşiv kutuları 100 yıldır her kuşakta bir kişinin mutlak ilgisiyle saklanmış, barışa ulaşılacak savaş zamanlarını da aşmıştı. Kuşaktan kuşağa bugüne, bana, geleceğe ulaştı. Ne mutlu bize, hepimize…”

​“Cumhuriyetin Sanatçı Ailesi: Işık Senfonisi” sergisini Yapı Kredi bomontiada Galeri’de, “Bir Çağın Kapanışı; Yeniden Doğuş” sergisini ise 4. Kat’ta 30 Kasım’a kadar her gün 11.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

0
86
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage