26 HAZİRAN, ÇARŞAMBA, 2024

Yūko Tsushima’dan İki Öykü: “Köpeklere ve Duvarlara Dair”

Japon yazar Yūko Tsushima’nın terk edilmek, yas ve yalnızlıkla ilgili iki öyküsünden oluşan Köpeklere ve Duvarlara Dair, Barış Bayıksel’in çevirisiyle Can Yayınları’ndan çıktı.

Ünlü Japon yazar Osamu Dazai’nin kızı olan Yūko Tsushima’nın yarı otobiyografik olan bu kitabındaki öyküleri çok farklı dönemlerde yazsa da, aile olmanın zorluklarını gözler önüne sererken, terk edilmenin, kayıp ve yas duygusunun, yalnızlığın yarattığı melankoliyi de su yüzüne çıkarıyor.

1983’te kaleme aldığı “Sular Âlemi” ve 2014’te yazdığı “Köpeklere ve Duvarlara Dair” hikâyelerinden oluşan kitapta, dönem belirtilmemekle birlikte yazarın, çocukluğunun geçtiği 1950-1960’lar Japonya’sını anlattığı düşünülüyor. İki öykü çok farklı dönemlerde yazılsa da aile, anne-kız ilişkisi, tek ebeveyn olmanın zorlukları, geçmişe dönüş ve bir kayıp yaşama temalarında ortaklaşıyor. Öykülerde, yazarın hayatından ve aile yaşamından izler bulunuyor. İlk öykü “Sular Âlemi”nde, anlatıcının küçük oğluyla birlikte akvaryum aksesuarına bakmasıyla başlayarak, daha sonra kendi çocukluğunu ve annesinin yaşadığı zorlukları, özellikle suyla olan sorunlarını anlatarak devam ediyor.

​“Köpeklere ve Duvarlara Dair” ise, anlatıcının zihinsel engelli abisiyle geçirdiği çocukluk ve ergenlik yıllarına dayanıyor. Engelli çocukların dersliğinin sacdan bir duvarla okulun kalanından ayrılması gibi çarpıcı gerçekleri de içeren kitap, kişisel bir anlatı olduğu kadar toplumsal sorunların da bir yansıması.

0
800
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage