Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi ve Bor Sanat iş birliğiyle gerçekleşen, Ebru Nalan Sülün küratörlüğündeki “Zihnin Sınırlarında Bir Rota: Fikret Muallâ” sergisi kapsamında hazırlanan sergi kitabının lansmanı 26 Nisan Cumartesi günü saat 13.00’te gerçekleştirilecek.
Ebru Nalan Sülün ve Pelin Okvuran tarafından yayına hazırlanan sergi kitabında; Ebru Nalan Sülün’ün “Zihnin Sınırlarında Bir Rota: Fikret Muallâ”, Zeynep Yasa Yaman’ın “Nakkaş”, Ayşe Nahide Yılmaz’ın “Varoluşçuluk Perspektifinden Paris’te Sanatçı Olmak: Neden Buradayım?”, Necmi Sönmez’in “Bir Paris Münzevisi: Fikret Muallâ”, Nedim Gürsel’in “Fikret Muallâ’nın Fırçasından”, Seda Yavuz’un “Anti-kahraman, Özdeşleyim ve Özgünlük: Muallâ’nın İmgeleri”, Youki Desnos’un “Muallâ”, başlıklı yazıları yer alıyor. 26 Nisan Cumartesi günü saat 13.00’te, Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi’nde kitap lansmanı ve yazarların katılımıyla bir söyleşi gerçekleştirilecek.
“Fikret Muallâ’nın eserlerini anlayabilmenin en önemli yolunun -tüm diğer sanatçılarda olduğu üzere- yaşam öyküsünü içselleştirmek olduğunu düşünürüm. Bu hissiyat, Fikret Muallâ söz konusu olduğunda daha da artar. Bu artışın en önemli nedenleri arasında, yıllar içerisinde hayatının belli başlı ve aslında çok az yönlerinin konuşulur, bilinir olduğunu düşünmem ve deneyimlemem yer almakta. Sergi başlığında da ifade edilen ‘rota’; ‘görüş veya tutuma göre gidilen, izlenen yol’ olarak tanımlanmakta. Fikret Muallâ’nın yaşam öyküsüne yönelim, tam da bu noktada önem kazanmakta. Sanatçının hem yaşadıkları hem yaşanılanların ruhsal yansımaları hem de 1939’da Paris’e gidene dek uğradığı ülkeler/kentler/deneyimler ve tüm bu sürecin onun yaşamında yarattığı değişimler, bu yolda çizilen rotanın bir parçası olma özelliğinde.”
Ebru Nalan Sülün’ün sergi kitabında yer alan metninden alıntı.
Konuşmacılar ve konu başlıkları:
Moderatör: Tansel Türkdoğan
-Ebru Nalan Sülün / “Zihnin Sınırlarında Bir Rota: Fikret Muallâ”
-Zeynep Yasa Yaman / “Nakkaş: Fikret Muallâ”
-Seda Yavuz / “Anti-kahraman, Özdeşleyim ve Özgünlük: Muallâ’nın İmgeleri”
-Necmi Sönmez / “Paris’in Lanetlileri: 1945 Sonrası Paris Sanat Ortamı ve Türkiyeli Sanatçıların Konumu
-Nedim Gürsel / “Fikret Muallâ’nın Nafile Dünyası”