14 Kasım’da başlayacak ve 1 Aralık’a kadar hem mekânlarda hem de çevrim içi platformda devam edecek 24. İstanbul Tiyatro Festivali yerli ve yabancı 29 tiyatro, dans ve performans topluluğunu izleyicilerle buluşturacak.
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Koç Holding Enerji Grubu Şirketleri Aygaz, Opet ve Tüpraş sponsorluğunda bu yıl 24.’üncü kez düzenlenecek İstanbul Tiyatro Festivali, devam eden salgına rağmen bu yıl da göz alıcı bir programla tiyatroseverlerin karşısına çıkıyor. Festival bu yıl, yerli ve yabancı toplam 29 projeyi sağlık ve hijyen önlemleri alarak hem DasDas, Fişekhane, Moda Sahnesi, Zorlu PSM, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi, Babylon, Yapı Kredi bomontiada, Caddebostan Kültür Merkezi, Surp Vortvots Vorodman Kilisesi gibi mekânlarda hem de online.iksv.org adresinden izleyicilerle buluşturacak. Bu yıl festivalin açılış performansı 14 Kasım akşamı Yapı Kredi bomontiada’da bir yükseklik stratejisi olarak tanımlanan dans projesi Diagonale Ascendante ile yapılacak. Retouramont tarafından hayata geçirilen bu dans projesinde sanatçılar Nathalie Tedesco ve Fanny Gombert bedenin yükselişteki sınırlarını ve enerjisini dik bir yapıya tırmanarak sorgulayacaklar. Biletleri bugün satışa çıkan festivalden sizler için 10 oyun seçtik.
Dare to Say
İstanbul Tiyatro Festivali’nin Hollanda Performans Sanatları Fonu tarafından desteklenen “Hollanda Seçkisi” kapsamındaki üç projesinden biri olan Dare to Say, festivalin başlama tarihini tek başına 6 Kasım’a çekiyor. Nederlands Dans Theater 2’nin projesi olan Dare to Say dünya prömiyeriyle, canlı yayında programa dahil olacak. Lahey’den dünyayla aynı anda izlenebilecek performansın koreografları ise Alexander Ekman ve Dimo Milev.
6 Kasım Cuma günü, saat 22.00’de canlı yayınla gerçekleşecek bu gösterinin biletleri, topluluğun kendi sayfasından satışa sunulacaktır. Biletler, 20 Ekim’de Siyah, 21 Ekim’de Beyaz, 22 Ekim’de Kırmızı, Turuncu ve Sarı Lale Kart sahipleri için, 23 Ekim’de ise genel satışa açılacaktır. İlgili linkteki siteye girdikten sonra “purchase access to stream” butonuna tıklayarak satın alma işleminizi tamamlayabilirsiniz.
Olağan-İçi Bir Gezi
Barış Arman’ın yazdığı ve yönettiği, Funda Eryiğit, Yılmaz Sütçü, Yasin Çıray, Sevil Tufan’ın oynadığı Olağan-İçi Bir Gezi, uzun zamandır fazla haşır neşir olduğumuz ev hâlini katılımcılara sorgulatan bir performans deneyimi sunacak. Katılımcılar bu performansı, kendi evlerinde dolaşarak kulaklıklarıyla takip edecekler, kulaklık takmak zorunlu olacak. Katılımcılar, tıpkı bir sanat galerisini gezer gibi, kulaklıklarından kendilerine seslenecek rehberin yönlendirmesi ile; evlerinin içinde, farklı duraklardan oluşan performatif bir deneyim yaşayacak.
Yapımın çevrim içi gösterimini biletli olarak 14 Kasım (20.00) - 1 Aralık tarihleri arasında, online.iksv.org üzerinden takip edebilirsiniz.
Her Güne Bir Vaka
Festivalin çevrim içi izlenebilecek projelerinden olan BGST Tiyatro’nun oyunu Her Güne Bir Vaka, haftanın günlerinin ismini taşıyan yedi kadından, yedi Covid-19 öyküsü anlatacak. Sevilay Saral’ın kaleme aldığı oyunda yedi güne Aysel Yıldırım, Ayşenil Şamlıoğlu, Bulut B. Sezer, Duygu Dalyanoğlu, Elif Karaman, Tülin Özen, Zeynep Okan hayat verecek.
Yapımın çevrim içi gösterimini biletli olarak 14 Kasım (20.00) - 1 Aralık tarihleri arasında, online.iksv.org üzerinden takip edebilirsiniz.
Ben “Sevgili Milena” (Kafka ve Milena Mektuplaşmaları)
Meltem Cumbul Studio’nun oyunu Ben “Sevgili Milena”, “Kafka’nın âşık olduğu kadın” olarak tanıdığımız Milena Jesenská’nın gazeteci, çevirmen, yazar ve bunların yanı sıra Nazilere karşı inatçı bir direnişçi olan Milena’nın hiç okuyamadığımız satırlarını anlatacak. Bülent Yıldız’ın kaleme aldığı, Meltem Cumbul’un oynayacağı eser, Kafka’nın gerçek mektuplarıyla Milena’nın kurgulanmış satırlarını buluşturarak; seyirciyi 1920’lerin Avrupa’sında tutkulu bir ilişkiyle buluşmaya davet edecek.
Ben “Sevgili Milena”, 16 Kasım ve 17 Kasım tarihlerinde, saat 20.30’da DasDas’ta, 20 Kasım saat 20.30’da ve 21 Kasım saat 15.00’te Fişekhane’de izlenebilecek.
kOmİk
B Planı’n yeni oyunu, Sami Berat Marçalı’nın yazdığı ve yönettiği, Ceren Taşçı ile Efe Tunçer’in oynadığı kOmİk, bir çiftin bitmek tükenmek bilmeyen bu tür bir döngüde birbirleriyle ve kendileriyle verdikleri mücadeleyi anlatan trajikomik bir oyun. Bu oyun izleyicisine aşkı zamansız, mekânsız, absürt, evrensel ve değişmeyecek bir birbirini tüketme çılgınlığı döngüsü olarak tanımlıyor ve asla komiklik vadetmiyor.
kOmİk, 17 Kasım ve 18 Kasım tarihlerinde Fişekhane’de izlenebilecek.
Dumrul ile Azrail
Murathan Mungan’ın hikâyesinden Mustafa Avkıran’ın oyunlaştırdığı oyun, Dede Korkut’un Deli Dumrul’unu kaynak alıyor ve 20 yıl sonra tekrar sahneleniyor. Yeni oyuncuları ve yeni sahneleme anlayışıyla; bellek, anlatı, yaşam, ölüm ve aşk tanımlarının izlerini sürecek Dumrul ile Azrail, disiplinlerarası sanat üretim inisiyatifi MoMoAcT’in retrospektif niteliğindeki ilk oyunu. Oyunda Ahmet Rıfat Şungar, Bidar, Mustafa Avkıran, Orhan Topçuoğlu, Övül Avkıran oynarken Selçuk Artut ses performansını üstleniyor.
Dumrul ile Azrail, 19 Kasım ve 20 Kasım tarihlerinde Zorlu PSM Drama sahnesinde izlenebilir.
Gomidas
Yolcu Tiyatro’nun, Ahmet Sami Özbudak’ın yazıp yönettiği, Fehmi Karaarslan’ın hayat verdiği oyunu Gomidas, Osmanlı döneminde yaşamış, Ermeni, Osmanlı ve dünya kültüründe kuvvetli bir iz bırakmış büyük bir sanatçı; müzisyen ve müzik araştırmacısı Gomidas Vartabed’in hayat hikâyesini anlatıyor. Oyunda bütün hikâyeye Lusavoriç* Korosu eşlik edecek.
Surp Vortvots Vorodman Kilisesi’nde oynanacak oyun 27 Kasım saat 20.30’da Türkçe (Fransızca üst yazıyla), 29 Kasım saat 20.30’da Fransızca (Türkçe üst yazıyla) izlenebilir.
Babamı Kim Öldürdü?
Édouard Louis’nin gerçek hikâyesinden yola çıkarak kaleme aldığı aynı adlı kitabından, Internationaal Theater Amsterdam ve Ivo van Hove tarafından sahneye uyarlanan Babamı Kim Öldürdü?, festivalin en dikkat çeken oyunlarından biri. Halihazırda ülkemizde de Moda Sahnesi tarafından sahneye uyarlanan bu oyun festivalde Hans Kesting’in performansıyla sunuluyor. İzleyiciye seçkinlerin siyasetinin nasıl “estetik” bir mesele hâline geldiği, alt sınıfların hiçbir faydası olmayan bu “estetiğin” yükü altında nasıl ezildiği çarpıcı bir dille anlatılıyor.
Babamı Kim Öldürdü?, 27 Kasım ve 28 Kasım tarihlerinde Zorlu PSM Drama Sahnesi’nde izlenebilir.
Ne Düşündüğünü Biliyorum
Performans gösterileri arasında yer alan Ne Düşündüğünü Biliyorum, koreograf Ayrin Ersöz’ün Canan Yücel Pekiçten, Bengi Sevim, Magda Skowron, Hasan Yoksulabakan ve Ömer Vatansever ile birlikte tasarladığı bir hareket ve ses evreni. Bu performans sanatçıdan izleyiciye geçecek bir aşk çağrısı.
Ne Düşündüğünü Biliyorum, 28 Kasım 13.00 ve 18.00 saatlerinde ve 29 Kasım 19.00’da Yapı Kredi bomontiada 4. Kat’ta izlenebilir.
Terk Edilmiş Kıyılar // Negatif Fotoğraflar
Seyir yeri ve sahne arasındaki ilişkiyi yeniden düşünmeyi ve kurgulamayı amaçlayan GALATAPERFORM, Ferdi Çetin’in yazdığı, Yeşim Özsoy’un yönettiği Terk Edilmiş Kıyılar // Negatif Fotoğraflar ile oyuncularla seyirciyi bir araya getirmeden video, ses, performans ve yerleştirmenin birleşiminden bir estetik ortaya çıkarmayı amaçlıyor. Kübra Balcan, Yaman Ceri, Meral Çetinkaya, Banu Fotocan, Ahmet Ayaz Yılmaz’ın yer aldığı oyuna öncelikle sanal dünyada çevrim içi olarak katılacak olan seyirci, ikinci aşamada oyunun gerçekleştiği mekânı ziyaret ettiğinde ise sahnede bildiğimiz anlamda bir oyuncuyla karşılaşmayacak.
Seyirciler oyunun tamamlayıcı öğesi olan Yapı Kredi bomontiada’daki yerleştirmesini, 24 Kasım-1 Aralık tarihleri arasında saat 10.00-20.00 arasında, oyun için satın aldıkları biletle ziyaret edebilirler.
Yapımın çevrimiçi gösterimini biletli olarak 21 Kasım (20.00) - 1 Aralık tarihleri arasında, online.iksv.org üzerinden takip edebilirsiniz.
Editörden +1:
Map to Utopia
Platform Tiyatro & Fringe Ensemble ortak yapımcılığında Ceren Ercan, Frank Heuel, Mark Levitas, Annika Ley, Fehime Seven tarafından hayata geçirilen Map to Utopia, seyircinin konumunu pasif izleyiciden aktif katılımcıya dönüştürerek, tüm farklılıkları içinde birbirini duymayı öneren bir kent geleceği fikrini yerleştiriyor. 20 avatar eşliğinde, kurmaca, dört farklı semt simülasyonu yaratacak olan performans, seyircileri; birbirleriyle komşu oldukları bu semtlerde yeni bir karakteri ve onun yolculuğunu inşa etmeye davet ediyor. Seyirci-katılımcılar oyuna Zoom programı ve oyun için tasarlanan özel bir mobil uygulama üzerinden kendi özel alanlarından dahil olabilecekler. Oyuncularla aynı fiziksel mekânı paylaşacak seyirciler ise yepyeni bir seyir-katılım deneyimi yaşayacak. Oyunun ayrıntılarına ve gereksinimlerine buradan ulaşabilirsiniz. Ayrıca oyuna online katılım için başvurular 15 Kasım tarihinden itibaren Platform Tiyatro’nun Instagram sayfası üzerinden yapılacak.
Map to Utopia’yı 25 Kasım ve 26 Kasım akşamı Babylon’da deneyimleyebilirsiniz.