02 HAZİRAN, PERŞEMBE, 2022

3. Bergama Tiyatro Festivali’nde Öne Çıkanlar

3. Bergama Tiyatro Festivali, 2 - 5 Haziran tarihleri arasında Bergama’nın kendine has atmosferinde zengin bir seçkiden oluşan performans ve etkinlik programları ile katılımcılarına özgün bir tiyatro deneyimi sunacak. Festival programında gözümüze çarpan oyunları ve etkinlikleri sizin için derledik.

3. Bergama Tiyatro Festivali’nde Öne Çıkanlar

Bu sene 2 - 5 Haziran tarihleri arasında, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkıları, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bergama Belediyesi, BERKSAV (Bergama Kültür ve Sanat Vakfı), Bergama Ticaret Odası ve Ne Yerde Ne Gökte Derneği destekleriyle gerçekleşecek Bergama Tiyatro Festivali, 26 performanstan oluşan performans programının yanı sıra farklı yaşlardaki katılımcılara yönelik disiplinler arası atölyeler, konuşmalar ve yürüyüşlerden oluşan etkinlik programını da sanatseverlerle buluşturacak. Yerelleşme, Sektörleşme, Sosyal ve Kültürel Hayatın Erişilebilirliği ve Çocuklar ve Gençlerin Kültür ve Sanat Hayatına Katılımı başlıkları temel alınarak yerel ve ulusal ekiplerin tasarladığı etkinlikler, festival kapsamında Bergama’ya yayılacak. İlk kez 2018 yılında düzenlenen Bergama Tiyatro Festivali, bu yıl dünyaca mücadele ettiğimiz iklim krizi, savaş ve pandemi koşullarında bir araya gelmenin, tanışmanın ve yeni hikâyeler paylaşmanın önemini vurguluyor. Festival bu sebeple merkezden uzaklaşarak Bergama’nın sokaklarına yayılacak mahallelerde, köylerde ve sokaklarda da etkinlikler gerçekleştirecek. Odeabank ve Mey|Diageo sponsorluğunda 3dots ve BERaBER tarafından gerçekleştirilen festival, Bergama’nın tarihi sokakları ve mekânları Asklepion; Emre Arolat imzalı kültür merkezi BerKM; dünyanın ilk yedi kilisesinden biri ve Roma tapınağı olan Kızılavlu ve Akropol’de ziyaretçileri ağırlayacak. Festival, seçkisinden performansların ve Mabel Matiz konserinin yer aldığı bir Panayır ile 2 Haziran’da (bugün) başladı.

Farklı yaş gruplarına yönelik disiplinler arası atölyeler, konuşmalar ve yürüyüşlerden oluşan etkinlik programından Bergama’yı yakından tanımaya dair şu etkinlikler bizim için ön plana çıktı: Kentin akropolünde Athena Kutsal Alanı, Traianus Tapınağı, Zeus Sunağı, kütüphane, sarnıç, tiyatro yapısı görüldükten sonra antik yoldan orta kente yürünerek Z binası, Demeter Kutsal Alanı ve Gymnasium yapılarının ziyaret edileceği “Pergamon Antik Kent Yürüyüşü”; Bergama’nın 1925 yılında faaliyete başlayan ilk sinemasından günümüze kadar açılmış, kapanmış sinema salonlarının, bu salonlarda hayat bulmuş insan hikâyelerinin ve seyir pratiklerinin paylaşılacağı “Bergama Sinemalarının İzinde”, Anadolu’nun en erken müzelerinden biri olan Bergama Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nin eser koleksiyonu üzerinden kent tarihinin anlatılacağı “Bergama Müzesi Eser Koleksiyonu Üzerinden Kent Tarihi Anlatımı”; Antik Pergamon kentinde inşa edilmiş dört tiyatro yapısı hakkında bilgi vererek antik çağda tiyatro yapılarının ortaya çıkışına, gelişimine, mimarisine ve kullanımına odaklanan “Bergama Antik Tiyatrolar Yürüyüşü” ve kentte yaşayan farklı toplulukların kendi kültürlerinin öykülerini, geleneklerini ve tarihini dinleme ve yemeklerini tatma fırsatı sunan, Güzel İşler Derneği ve Bergama Kadın Kooperatifi iş birliği ile düzenlenen kadın emeği odaklı bir deneyim atölyesi “Bergama Yemekleri ve Bağlar”.

Etkinlik programında gözümüze çarpan diğer başlıklar ise şunlar oldu: Saye Kolektif iş birliğiyle Türkiye’ye gelen tiyatro sanatçısı Erika Batdorf’un kendi geliştirdiği tekniğin yapı taşlarını kullanarak katılımcıları özgün ifadeyle buluşacakları bir yolculuğa çıkardığı “Kişiselden Evrensele: Somatik Yaratıcılık Atölyesi”; cinsiyet farklılıklarından kaynaklanan ve eşitsiz güç ilişkisine yol açan yapıların nasıl değiştirileceğini tartışan toplumsal cinsiyet eşitliğinin temel kavramlarından başlayarak, toplumsal algıyı yönlendiren ve eşitsizliği yeniden üreten süreçlerin farkındalığını sağlamayı amaçlayan “Herhangi Bir Küçük Ve Sakin Şey – Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Atölyesi”; nörolojik farklılıkları olan seyircilerin kültür ve sanata katılımının kolaylaştırılması için farkındalık ve pratik bilgiler kazandırmayı amaçlayan atölye “Safe Place”; “Her alan açık bir sahnedir” söylemi ile gerçekleşen yenilikçi bir kitle tiyatrosu örneği olan Assos Gösteri Sanatları Festivali odağında bir konuşma olacak “Her Alan Açık Bir Sahnedir: Assos Gösteri Sanatları Festivali Örneği” öne çıkıyor. Ayrıca Açık Stüdyo inisiyatifi adına Kültür için Alan iş birliğiyle Şafak Ersözlü, Fatih Gençkal, Sarp Keskiner ve Metehan Kayan tarafından 2022’de başlatılan performatif araştırma projesi Süreğen Eşiksellik odağındaki konuşma “Süreğen Eşiksellik: Sanatsal ve Yönetimsel İki Dünya Arasında Kalmışlık” ve Hakan Silahsızoğlu moderatörlüğünde Sharon Gavrielov ve Or Alterman Barnea katılımıyla gerçekleşecek “Kitlenize Karşı Nasıl Daha Kapsayıcı Olabilirsiniz?” kaçırılmaması gerekenler arasında.

Performans programında gözümüze çarpan oyunlar arasında ise şunlar oldu: Konsepti, koreografisi ve performansı Serenay Oğuz’a ait PAL İzmir imzalı oyun MesafeBora Çınar’ın yönettiği ve oynadığı Bayan Bright’ın DeliliğiHamlet’in hayatının kırılma noktaları olan babasının vefatı, annesinin amcasıyla evlenip amcasının krallığı ele geçirişi, babasının hayaletiyle yüzleşmesi ve buna benzer olayların akışında yaşadığı içsel durumunu ele alan DOĞAL Tiyatro Kulübü oyunu Anti Hamlet ve Kemal Kırlar’ın yönettiği Salihcan Saban’ın rol aldığı BERKSAV Oda Tiyatrosu oyunu Nihayet Bitti yer alıyor. Festival kapsamında “Bölgeden Performans” bölümünde Bayan Bright’ın Deliliği, Pandomim, Macbeth Mutfakta, Çerağ, Adviye, Nihayet Bitti, Anti Hamlet, Köyün Hanımları ve Sihir Gösterisi; “Çocuklar için Performans” bölümünde Soğuktan Korkmayan Tek Kuş, Karagöz’ün Balon Sefası, BTF Clown ve Sirk Sanatları Ekibi, Eşit Masallar ve Mitolojik Hikayeler; “Performans” bölümünde ise Mesafe, Istırap Korosu, Şatonun Altında - Fiziksel Tiyatro Araştırmaları, Doğaçlama, Çalgıcı Gülali Masalı, Harika Şeyler Listesi, Dancing Graffiti, Timsah Ateşi, Mesafe, Azizname, Mutlu Değilim Ama Kahrımdan da Ölmüyorum ve Aşk Geçmişim oyunları olmak üzere toplam 26 oyun tiyatroseverlerle buluşacak.

​Bergama Tiyatro Festivali’nin seçkisinde yer alan tüm etkinlik ve oyun biletlerine buradan, ayrıntılı programa ise buradan ulaşabilirsiniz.

​Geçtiğimiz sene festival direktörü Öner Eren Arıkan ile 2. Bergama Tiyatro Festivali üzerine gerçekleştirdiğimiz söyleşiye buradan ulaşabilirsiniz.

0
2931
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage