16 EYLÜL, ÇARŞAMBA, 2020

48. İstanbul Müzik Festivali’nin Öne Çıkan Konserleri

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle düzenlenen 48. İstanbul Müzik Festivali, 18 Eylül – 5 Ekim 2020 tarihleri arasında “Beethoven’ın Aydınlık Dünyası” temasıyla Türkiye’nin dört bir yanındaki müzikseverlerle dijital ortamda buluşmaya hazırlanıyor. Festivalin öne çıkan konserlerini sizler için derledik.

48. İstanbul Müzik Festivali’nin Öne Çıkan Konserleri

48. İstanbul Müzik Festivali’nin 2019-2022 Açılış Konseri Orkestrası olan, şef Aziz Shokhakimov yönetimindeki Tekfen Filarmoni Orkestrası, sahnede keman sanatçısı Emre Engin’e eşlik edecek. Konsere, 18 Eylül Cuma akşamı saat 20.00’de tüm Türkiye’den çevrim içi ve ücretsiz olarak erişilebilecek. 18 Eylül – 5 Ekim 2020 tarihleri arasında programındaki tüm konserler çevrim içi olarak online.iksv.org/muzik adresinden takip edilebilecek. Festival kapsamında, 18 Eylül’den itibaren her gün yeni bir konser erişime açılacak ve konserlere bir ay süreyle ulaşılabilecek. Gösterimler 5 Kasım’a kadar sürecek. İzleyiciler bilet satın aldıkları konserleri, izlemeye başladıktan sonra 7 gün boyunca görüntüleyebilecek.

Bu yıl festival izleyicisi, aralarında Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, Tekfen Filarmoni Orkestrası, Wiener Akademie, Bilkent Senfoni Orkestrası, Kheops Ensemble, Philharmonix, Beethoven Trio Berlin, Borusan Quartet, Semplice Quartet gibi topluluklar ve Thomas Hampson, Víkingur Ólafsson, Benjamin Schmid, Anna Tifu, Bülent Evcil, Derya Türkan, Yurdal Tokcan, Gökhan Aybulus, Ezgi Karakaya, Pelin Halkacı Akın gibi solistlerin bulunduğu isimleri, tarihi ve dokusuyla dikkat çeken çeşitli mekânlardaki festivale özel performanslarıyla izleme fırsatı bulacak.

İstanbul’da Şerefiye Sarnıcı, Tekfur Sarayı, Hidiv Kasrı, Tophane-i Amire Kültür Sanat Merkezi, Harbiye Saint Esprit Katedrali, Surp Hovhan Vosgeperan Ermeni Katolik Kilisesi, Süreyya Operası gibi şehrin çok kültürlü kimliğini, tarihi ve kültürel hazinelerini ortaya koyan mekânlarda, Ankara’da Bilkent Odeon’da, Avrupa’da ise Belçika, Almanya, Avusturya ve Hollanda’nın çeşitli şehirlerinde Stavelot Manastırı, Wonderfeel Festival Alanı, Schubert Kilisesi gibi büyüleyici mekânlarda kaydedilen konserler, sanatseverlere müzikal bir ziyafetin yanı sıra seyir zevki yüksek bir tecrübe sunacak. İşte 48. İstanbul Müzik Festivali’nin öne çıkan konserleri:

Tekfen Filarmoni Orkestrası Konserleri (2 Konser)
Açılış Konseri: Tekfen Filarmoni Orkestrası & Emre Engin
18 Eylül 2020 Cuma 20.00

Beethoven’ın Aydınlık Dünyası’na adanan 48. İstanbul Müzik Festivali, bestecinin Aydınlanma felsefesi doğrultusunda yeniden ele alarak bilgi ve sanatı ön plana çıkardığı Prometheus mitini anlatan Prometheus’un Yaratıkları balesinin uvertürü ile açılıyor. Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüs Meydanı’nda kaydedilen konserin solisti, 2012 Festival Genç Solisti, 2015 Aydın Gün Teşvik Ödülü sahibi, Gürer Aykal’ın kurduğu New Manhattan Sinfonietta’nın başkemancısı Emre Engin. İstanbul Müzik Festivali 2019-2022 Açılış Konseri Orkestrası olan Tekfen Filarmoni Orkestrası ise kuruluşunun 25. yılında orkestranın daimi şeflik ve sanat direktörlüğü görevine getirilen Özbek şef Aziz Shokhakimov’un yönetiminde sahnede olacak. Tekfen Vakfı sponsorluğunda gerçekleşen konser, 18 Eylül Cuma günü saat 20.00’de online.iksv.org/muzik adresinde ve İKSV YouTube kanalında ücretsiz olarak izlenebilecek.

Tekfen Filarmoni Orkestrası & Anna Tifu

26 Eylül 2020 Cumartesi 20.00

İtalyan keman virtüözü Anna Tifu’nun keman repertuvarının temel taşlarından Chausson’un Poème’ini seslendireceği bu müzik ziyafetinde, derin müzikalitesi ve dinamizmiyle şef Aziz Shokhakimov yönetimindeki Tekfen Filarmoni Orkestrası ayrıca, Brahms’ın Beethoven’dan aldığı ilhamla başlayıp 21 yılda bitirdiği 1. Senfoni’sini yorumluyor. Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda kaydedilen konser 26 Eylül – 26 Ekim tarihleri arasında online.iksv.org/muzik adresinde izlenebilir.

Müzik Rotası

19 Eylül 2020 Cumartesi 20.00

İstanbul Müzik Festivali’nin en ilgi çeken özgün serilerinden, İstanbul’un kültürel mirasını ve saklı güzelliklerini keşfetmek üzere festival takipçilerini her yıl birbirinden etkileyici mekânlara götüren Müzik Rotası, bu yıl çok özel mekânlardan konserlerle müzikseverlerin evlerine konuk oluyor.

​Kurulduğu 1846 yılından bu yana dört Papa’yı ağırlayan, İstanbul Latin Katolik Kilisesi Ruhani Reisliği Saint Esprit Katedrali, Müzik Rotası’nın mekânlarından ilki. Ünlü mimar Gaspard Fossati’nin eseri olan Barok kilisenin etkileyici atmosferinde, özel projelerde bir araya gelen flütçü Cem Önertürk ve viyolonselci Gökhan Bağcı, Bach’tan Bozza’ya uzanan bir programla sahnede.

Müzik Rotası’nın ikinci durağı, Türkiye’deki Ermeni Katoliklerin en büyük ve en görkemli kilisesi Surp Hovhan Vosgeperan. Burada keman sanatçısı Can Özhan, kontrbas sanatçısı Onur Özkaya ve gitarist Sinan Erşahin’den oluşan Zenith Ensemble sahnede.

Müzik Rotası bu yıl İstanbul sınırlarının dışına çıkarak son durağında Viyana’ya, Franz Schubert’in vaftiz edildiği ve ayinlerde seslendirilmek üzere çeşitli eserler yazdığı ve bu nedenle ünlü bestecinin ismiyle de anılan Lichtental Bölge Kilisesi’ne uzanıyor. Burada Selini Quartet, Mozart’ın Haydn’a adadığı dörtlülerin sonuncusu olan ve popülerliği çeşitli filmlerde kullanılmasıyla da pekişen K. 458 sayılı Yaylı Çalgılar Dörtlüsü, Rus Beşleri içinde özellikle oda müziğine odaklanan tek besteci olan Borodin’in 1881’de tamamlayarak eşine adadığı, uzun melodik çizgileri ve zengin renk ve ritimleriyle en tanınmış eserlerinden 2. Yaylı Çalgılar Dörtlüsü ve 20. yüzyılın yeni müzik akımlarını benimseyen Schulhoff’un Yaylı Çalgılar Dörtlüsü için Beş Parça’sından bölümler seslendiriyor.

​Konserler 19 Eylül – 19 Ekim tarihleri arasında online.iksv.org/muzik adresinde izlenebilir.

Philharmonix

Viyana/Berlin Müzik Kulübü

23 Eylül 2020 Çarşamba 20.00

Berlin ve Viyana Filarmoni üyeleri, efsanevi orkestralarının konserlerinde dinleyemeyeceğiniz bir repertuvarı seslendirmek üzere bir arada. Virtüözlük ve tutkuyla hazırladıkları klasik, caz, klezmer, Latin ve hatta pop müziğin bu baş döndürücü kokteyli, dinleyicileri eğlenceli olduğu kadar karmaşık, tanıdık olduğu kadar şaşırtıcı ve kesinlikle büyüleyici bir müzik dünyasına alıp götürecek. Philharmonix’in başarısı, her biri bol ödüllü kariyerlere sahip üyelerinin göz alıcı şahsi başarılarından bile çok, topluluğun hayat verdiği yeni müzikal fikirlerde gizli. Viyana Synchron Sahnesi’nde kaydedilen konser, 23 Eylül – 23 Ekim tarihleri arasında online.iksv.org/muzik adresinde izlenebilir.

Wiener Akademie

“Beethoven Gala”

24 Eylül 2020 Perşembe 20.00

Ünlü dönem çalgıları orkestrası Wiener Akademie, çağımızın en büyük şancılarından Thomas Hampson ve 20. Yüzyılın Büyük Kemancıları arasında sayılan Benjamin Schmid ile birlikte, Avusturya’da, Brucknerhaus Linz’de kaydedilen, Beethoven’a övgü niteliğinde bir konserle festivalde.

Dönem çalgılarıyla, baroktan romantik döneme uzanan ve sadece başyapıtları değil, saklı müzik hazinelerini de içeren bir repertuvar seslendiren Wiener Akademie, yüzyıllar içerisinde oluşmuş bir müzik kültürü üzerine uzmanlığa sahip. Büyüleyici sanatçılığı ve kültürel önderliğiyle pek çok uluslararası ödül ve nişan sahibi Amerikalı bariton Thomas Hampson, dünyanın belli başlı tüm operalarında 80’den fazla farklı role büründü ve Grammy, Edison ve Grand Prix du Disque ödülleriyle taçlanmış 170’ten fazla albüm kaydetti. Konserde Beethoven’ın Re Majör Keman Konçertosu’nu seslendiren Benjamin Schmid ise hakkında yapılmış filmlere, istisnai genişlikte bir repertuvara ve son derece kişisel bir stile sahip.

​Konser, 24 Eylül – 24 Ekim tarihleri arasında online.iksv.org/muzik adresinde izlenebilir.

“Pastorale Alla Turca”

27 Eylül 2020 Pazar 20.00

Beethoven, 6. Senfoni’si Pastoral’de insanlık ile doğa arasındaki uyumlu birlikteliği anlatır. Beethoven’ın 250. doğum yılı kutlamalarının merkezi konumundaki BTHVN2020 kapsamında gerçekleştirilen Beethoven Pastoral Projesi, doğanın tehdit altında olduğu ve insanlığın çevreyi ve kaynakları hızla tahrip ettiği günümüzde, dünyanın dört bir yanından sanatçıları bu birlikteliğe dair kendi vizyonlarını geliştirmeye çağırıyor. Turgay Erdener’in İstanbul Müzik Festivali siparişi olan yeni bestesi, tüm insanlık olarak geçirdiğimiz zorlu dönemde ayrı bir anlam kazanan bu çağrıya yanıt veriyor. Besteci, Beethoven’ın Pastoral senfonisi ile Beethoven döneminde yaşamış Osmanlı bestecilerinin eserlerinden seçtiği temaları harmanlayarak hem ülkemizden hem de klasik batı müziğinden çalgıları bir araya getirdiği yepyeni bir eser yaratıyor.

Tekfur Sarayı’nda kaydedilen bu konserde buluşan Derya Türkan ve Yurdal Tokcan, Türk sazlarına olan hâkimiyetleriyle sadece ülkemizin değil tüm dünyanın önde gelen virtüözleri arasında sayılıyor, aynı zamanda uluslararası projelerle festivallerin aranılan konuklarından. Genç kuşağın başarılı temsilcisi Serkan Mesut Halili ise Berlin Konzerthaus’tan Sidney Operası’na uzanan bir kariyer sürdürüyor. Türkiye’nin yanı sıra yurtdışında da çeşitli orkestralar bünyesinde sahneye çıkan perküsyoncu Aykut Köselerli gibi kontrbasçı Kağan Yıldız da uluslararası arenada pek çok farklı müzisyenle konserler veriyor. Donizetti Klasik Müzik Ödülü sahibi Semplice Quartet, 2009’dan bu yana yurtiçi ve dışında başarılı konserleri, Barok’tan günümüze uzanan geniş repertuvarı ve sanatın tüm disiplinleriyle etkileşim içinde olan projeleriyle uzun soluklu ve farklı bir topluluk olduğunu her geçen gün ispatlıyor.

​Konser, 27 Eylül – 27 Ekim tarihleri arasında online.iksv.org/muzik adresinde izlenebilir.

Bifo Özel Konserleri (3 Konser)
Bifo Özel: Borusan Quartet
1 Ekim 2020 Perşembe 20.00

48. İstanbul Müzik Festivali’nin Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’na odaklandığı üç konserlik özel serinin ilkinde orkestra bünyesinde kurulmuş ve uluslararası başarılara imza atmış Borusan Quartet sahnede. Borusan Müzik Evi’nde kaydedilen konserin programında ilk olarak Beethoven’ın Aydınlık Dünyası’na bir pencere açılıyor. Mozart’ın aynı tondaki K. 464 numaralı dörtlüsünü örnek alan Beethoven’ın 5 numaralı Yaylı Çalgılar Dörtlüsü, Beethoven’ın hocası Haydn’dan da izler taşır. Mozart ve Haydn’ın etkileri yadsınamazsa da Beethoven bu eserde özgün sesini duyurmayı başarır ve daha geç dönem dörtlülerinin stili de kendini gösterir. Klasik dönemden çağdaşa uzanan geniş bir repertuvarı aynı ustalık ve incelikle yorumlayan Borusan Quartet, programın devamında ise dinleyicileri, geleneksel tangoyu caz ve klasik müzik öğeleriyle birleştirerek köklü biçimde değiştirmiş olan Arjantinli besteci Astor Piazzolla’nın dünyasına götürüyor.

​Konser, 1 Ekim – 1 Kasım tarihleri arasında online.iksv.org/muzik adresinde izlenebilir.

Bifo Özel: “Baroktan Klasiğe”

2 Ekim 2020 Cuma 20.00

48. İstanbul Müzik Festivali’nin Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’na odaklandığı üç konserlik özel serinin ikincisinde orkestra, Türkiye’de özellikle opera deyince ilk akla gelen isimlerden, ünlü şef Antonio Pirolli yönetiminde Barok’tan Klasik döneme uzanan bir program seslendiriyor. Süreyya Operası’nda kaydedilen konserin solisti ise mezzosoprano Ezgi Karakaya. Fransız Barok stilinin ustası Lully’nin, Avrupa’da Türklük modasının yaşandığı bir dönemde bestelediği Türk Seremonisi için Marş ile başlayacak konser, İtalyan Barok’undan Handel’e ve Bach’a, oradan da Klasik dönemin başında Haydn’a kadar uzanan renkli bir program sunuyor.

​Konser, 2 Ekim – 2 Kasım tarihleri arasında online.iksv.org/muzik adresinde izlenebilir.

Bifo Özel: “Recomposed”

Vivaldi - Dört Mevsim

5 Ekim 2020 Pazartesi 20.00

48. İstanbul Müzik Festivali’nin Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’na odaklandığı üç konserlik özel serinin sonuncusunda orkestra, Vivaldi’nin Dört Mevsim’inin incelikli olduğu kadar cüretkâr biçimde yeniden ele alındığı “Recomposed” ile müzikseverlere tanıdık olduğu kadar farklı ve taze bir müzik deneyimi sunuyor, repertuvarının genişliği ve yorum gücünü de ortaya koyuyor.

​Max Richter, eserinde orijinal Dört Mevsim’in çoğunu değilse de özünü koruyarak, Vivaldi’nin müzik ruhunun baştan sona var olduğu yeni bir eser yaratıyor. “Alışveriş merkezlerinden reklamlara her yerde, her zaman duyduğumuz Dört Mevsim’in müzik kültürümüzdeki yeri başka hiçbir eserle kıyaslanamaz” diyen İngiliz besteci, 1725 tarihli bu tanıdık müziği günümüze taşıyor.

Konserin solisti Pelin Halkacı Akın, şefi ise Murat Cem Orhan. Borusan Oto İstinye’de kaydedilen konser, 5 Ekim – 5 Kasım tarihleri arasında online.iksv.org/muzik adresinde izlenebilir.

Notlar:

- Festival kapsamında izleyicilere İKSV YouTube kanalından takip edilebilecek ücretsiz etkinlikler de sunulacak. Kanalda konser kayıtlarının yanı sıra sanat tarihi ve müzik üzerine anlatımlar, konser öncesi söyleşileri ve çocuk atölyeleri gibi dijital içerikler de ücretsiz olarak müzikseverlerin erişimine açılacak.

- 48. İstanbul Müzik Festivali’nin Türkiye’nin ve dünyanın her yerinden erişilebilen konserlerinin her biri 20 TL bilet fiyatıyla satışa sunuldu. Çevrim içi konserlerin tamamı, fiyatı 250 TL olan kombine biletle de izlenebilecek. Biletlere buradan erişebilirsiniz.

0
6514
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage