18 EYLÜL, ÇARŞAMBA, 2019

Alternatif Sınırlarda Gezinen Bir Festival

Istanbul Fringe Festival, Belçikalı ekip Insiemi Irreali’nin Wreck – Soyu Tükenmişler Listesi performansının da sergilendiği, Sakıp Sabancı Müzesi’ndeki açılış etkinliği ile başladı. Türkiye’de ilk kez gerçekleşecek festivalden dikkatimizi çeken oyun ve atölyelerin yer aldığı bir seçki hazırladık.

Alternatif Sınırlarda Gezinen Bir Festival

Türkiye’de ilk kez gerçekleşecek Istanbul Fringe Festival bugün (18 Eylül) başlıyor. Şehrin birbirinden farklı 19 noktasında gerçekleşecek olan festival, Türkiye’den ve dünyanın çeşitli ülkelerinden toplam 22 ekibin hazırladığı dans, tiyatro, performans gibi disiplinlerarası çalışmaları 18-22 Eylül tarihleri arasında izleyicilerle buluşturacak.

Fringe Festivali, ilk olarak 1947 yılında Uluslararası Edinburg Festivali’ne davetli olarak katılan ve ana sahnede yer almayan sekiz ekibin bir çalışması olarak ortaya çıktı. Çalışmaları ana akımın dışında olan ve kendilerine farklı mecralarda yer açan bu ekipler giderek daha fazla katılımcının ortaya çıkmasıyla kendi platformunu yarattı. Birkaç yıl içerisinde de bu küçük toplantılar Edinburg Fringe’e dönüştü.

Günümüzde birçok ülkede düzenlenen Fringe Festivalleri’ne her yıl dünyanın bambaşka coğrafyalarından 170 bin sanatçı katılıyor. 250 farklı mekân ve 60 bin etkinlikle Fringe Festivali 19 milyon sanatseveri bir araya getiriyor. Farklı coğrafyalarda, farklı şartlarda yetişen ve gelişen binlerce insanı bir araya getiren Fringe, ana akıma karşı tavrı, aykırı tutumu, boyundurukları kabul etmemesiyle katılımcı ve izleyici kitlesini her geçen gün arttırıyor. Bu yıl ilk defa İstanbul’da da düzenlenecek olan festival, yenilikçi ve özgün performansları izleyicilerle buluşturacak.

​18-22 Eylül tarihleri arasında beş gün sürecek olan festivalde birçok uluslararası yapım yer alacak. İtalya, Macaristan, Fransa, Tayvan, Belçika gibi birçok ülkenin katılım göstereceği festivalde, 19 farklı sanat dalındaki alternatif işler sergilenecek. Biz de festival kapsamında öne çıkmış çeşitli atölye, tiyatro ve performanslardan oluşan bir liste hazırladık.

Performanslar

Effigies

Effigies performansı Ionna Angelopoulou Dance Company ekibi tarafından gerçekleştirilecek. “Mimari ve mekânsal endişelerden arınmış bir şekilde bir binanın hikâyesi nasıl yazılabilir? Nasıl yapı şehrin sosyal ve kentsel kumaşından arınabilir?” sorularına odaklanan bu 90 dakikalık performans, mimariyle toplumsal hikâyeleri bir araya getirmeyi hedefliyor. Performansın sahne ekibi Ioanna Angelopoulou, Maria Papadopoulou ve Martha Passakopoulou’ndan oluşuyor.

Koreograf  olan Ionna Angelopoulou, ilgisini Atina’nın şehir merkezinde yer alan bir binaya yöneltiyor ve bu binada yaşayanları yüzyılın dönüşümü içerisindeki savruluşlarını, öykülerini, tecrübelerini izleyicilerle buluşturuyor. Bu biçimle hareket eden performans, izleyicilere hayali kişilikler ve hikâyelerle mimari bir eser odağında yeni bir pencere açıyor. Performansın fragmanına da buradan ulaşabilirsiniz.

​​Effigies, bugün (18 Eylül) saat 20.30’da Tuhafier’de izleyiciyle buluşacak.

Ferocia

Giolisu tarafından sahnelenecek Ferocia dans gösterisi Lisa Da Boit ve Thomas Barriere tarafından gerçekleştirilecek.

Ferocia aslında bir solo performans. Performansın amacı kadın sanatçıların kültürel ve sosyal bağlamda politik konulara eğilmesini ve sorgulamanın önünün açılması. Günlük yaşama dair düşüncelerimizin politik fikirlerle örtüştüğü, çarpıştığı ve iç içe geçtiği bir yerde böyle bir sorgulamanın önünün açılması gösterinin sınırlarını daha da genişletiyor. Gösteride aynı zamanda devrimci bir ninni olan “Bella Ciao” gibi eserlerden de esinlenildiği gözüküyor. Gösteri, 40 dakika sürüyor ve tek perdeden oluşuyor.

Ferocia, bugün (18 Eylül), saat 20.30’da MSGSÜ Çağdaş Dans ASD.’de gerçekleşecek.

Cute (Skin)

Matroos Dance Theatre Company’nin Lisa Rosamilia tarafından sahnelenecek performans ve dans tiyatrosu Cute (Skin), izleyicileri bambaşka dünyalara davet ediyor.

Cute (Skin), temel olarak kelimelerle bedenler arasındaki köprülere odaklanıyor. Her beden önceki an ve yaşamlara dair izleri bünyesinde topluyor. Duygular, kelimelere dökülürken kimi zaman değerinden bir şeyler kaybediyor, kimi zamansa hesaplanamayan değerler kazanıyor. Tüm bu gelgitler içerisinde Rosamillia, ortaya çıkardığı dans tiyatrosuyla izleyiciyi yeni bir serüvene davet ediyor. Tek perdeden oluşan oyun toplamda 60 dakika sürüyor. ​Dans tiyatrosunun fragmanına buradan ulaşabilirsiniz.

Cute (Skin), 19 Eylül’de, saat 20.30’da MSGSÜ Çağdaş Dans ASD.’de gerçekleşecek.

Awakening

Ladder Art Company ekibi tarafından sergilenecek olan Awakening, dans, sirk sanatları, pantomim ve tiyatrodan oluşan disiplinlerarası bir performans olarak ön plana çıkıyor. Tek perdeden oluşan performans toplamda 60 dakika sürüyor. Matyas Marofka, Balázs Kulcsár, Adrián Kovács, Árpád Székely, Szabolcs Dörnyei ve Stefánia Pénzes tarafından sahnelenecek performans, farklı disiplinlerin nasıl bir araya geleceğini göstermesi bakımında oldukça dikkat çekiyor.

Awakening’de iki oyuncu ve dört müzisyen merkezine insanoğlunun dualitesini alarak bir hikâye meydana getiriyor. Sahnede iki farklı karakter birbirlerinden oldukça farklı iki dünyayı izleyicilere sunuyor. Karakterlerden ilki alabildiğine büyülü ve gerçekdışı bir dünya ortaya koyarken; diğeri gerçekçi ve fizikselliğiyle başka bir dünya yaratıyor. Mizahi dili ve insanlık hâllerine farklı bakış açılarıyla ön plana çıkan performans, izleyicilere zeka, mizah, şiir dolu bir etkinlik vaat ediyor. Performansın fragmanına buradan ulaşabilirsiniz.


Awakening, 20 Eylül’de, saat 21.30’da DasDas’ta sahnelecek.

Factory

Resident Island Dance Theatre tarafından sahnelenecek Factory dans performansı zaman-mekân ilişkisine ve sistem içindeki insanların nasıl davrandığına odaklanıyor. Dans gösterisinin sahne ekibinde Ching-yin Weng, Chia-Hen Lin, Yi-Chen Juan, Shih-Yun Fang, I-Hua Yeh ve Yin Chia Huang yer alıyor.

Factory, genel olarak yaratım sürecine 2017 yılında başladı. Toplumda gelişen zaman ve mekân duygusunu temeline alan ekip, standart bir sistemde insanların nasıl davranacağı fikrine odaklanıyor. İnsanların hayatlarının olağan döngüsü kırıldığında nasıl güvensizlik ve endişe hissettiğini anlatmaya çalışan gösteri, özellikle sermaye toplumunda insanın korkularını ortaya koyuyor. 45 dakika boyunca dinamik, farklı yaratım süreci ve statikler arasında oldukça orijinal bir gösteri sunan grup, farklı platformlarda kendisini temsil ediyor.

Factory, 21 Eylül’de saat 20.30’da CKM’de gerçekleşecek.

Waiting for the Fishes

Festival kapsamında dikkatleri üzerine toplayan bir diğer gösteri Silvia Pezzarossi ekibi tarafından sergilenecek olan Waiting for the Fishes performans ve tiyatro oyunu. Waiting for the Fishes, kökünü Giacomo Leopardi’nin bir şiirinden alıyor. Şiir, dinamik ve bir bekleme hâlinden yola çıkarak insanın dönüşümünü gözler önüne seriyor. Bu anlamda Pezzarossi’nin solo dans performansı, içerdiği mesajlar bağlamında daha da ön plana çıkıyor.

Silvia Pezzarossi bizzat kendisinin oynadığı oyun 40 dakika ve tek perde olacak. Dans gösterisinin fragmanına buradan ulaşabilirsiniz.

Waiting for the Fishes, 21 Eylül’de, saat 19.00’da Beykoz Kundura’da gerçekleşecek.

Atölyeler

Impro Dance Theater Atölyesi

Impro Dance Theater Atölyesi odağına dansın insanla olan bağını alıyor. Dünyanın farklı coğrafya ve kültürlerinden yola çıkılarak oluşturulan atölye, katılımcılara dansın başka kültürlerdeki karşılığını anlama yolunda önemli bir yol gösteriyor.

​18 Eylül’de Gösteri Evi-Tiyatro Bereze’de gerçekleştirilecek olan atölye çalışmasının eğitmeni Silvia Pezzarossi ve Anna Maria Besnier.

Ferocia Atölyesi

“Ferocia Atölyesi”, eğitmen Lisa Da Boit’nin Ferocia’nın çeşitli parçalarından ilhamla yarattığı bir atölye. Atölyenin temelinde yalnızlık duygusu yer alıyor. Çalışma, 19 Eylül Perşembe günü Akbank Sanat’ta gerçekleştirilecek.

​Katılımcıların doğrudan sanatçıyla buluşacak olmaları atölye çalışmasıyla oyun arasında çeşitli koşutluklar kurulmasına da katkı sağlıyor. Profesyonel bir dansçı ve koreograf olan Da Boit, çalışmasında sessiz bir müziğin nasıl yaratılabileceği, duyguları kelimelere dökmeden nasıl aktarılabileceği gibi konulara odaklanıyor.

Meisner Tekniği Atölyesi

20 Eylül’de Iparho-Burgazada’da Çağ Çalışkur’un eğitmenliği yapacağı Meisner Tekniği Atölyesi festivalin dikkat çekenlerinden.

​Meisner tekniği günümüzde oyunculuk anlamında öne çıkan metotlardan. Oyuncu ve oyuncu adaylarını ben merkezli düşünmenin dışına çıkmaya iten teknik, adayların kendilerine, diğerlerine ve çevrelerine karşı daha duyarlı olmaya davet ediyor. Duyuları daha açık olup daha iyi dinleyen, dürtülerine daha fazla kulak asabilen bir oyunculuğu temeline alan Meisner tekniği, “düşünmeden ve dinleyerek” hareket etmeyi teşvik ediyor.

Physical Theatre Atölyesi – Ladder Art Company

21 Eylül’de IDSA Suadiye’de gerçekleştirilecek olan Physical Theatre Atölyesi, katılımcılara tiyatroyla ilgili değerli ipuçları sunuyor. Oyunculuğa giden yolda köşetaşlarını katılımlara göstermeyi planlayan atölyenin eğitmeni Matyas Marofka.

Hareket ve Oyunculuk Atölyesi

Doğa Nalbantoğlu’nun eğitmenliğinde yapılacak Hareket ve Oyunculuk Atölyesi, Istanbul Fringe Festivali’nin öne çıkan etkinliklerinden bir diğeri. Hareketin tüm hayal kırıklıklarının ilacı olduğunu iddia eden çalışma, bu sayede insanların bedensel ve ruhsal açıdan kendilerine bir çıkış yolu bulabileceğini ve rahatlayabileceğini düşünüyor. Atölye, insan vücudunun ve hareket etme potansiyelinin aklın hayal edebileceğinden çok daha üretken olduğunu ortaya koyuyor. Bu bağlamda oyuncu da dünyaya, oyunlara ve oyun arkadaşlarına katkısıyla kendisini başka boyutlara taşıyabiliyor. Tüm bunların yanında akıl ve beden ilişkisi kişinin hayatında da birçok kez belirleyici olabiliyor.

​İki kez gerçekleşecek atölyenin ilki 21 Eylül’de IDSA Suadiye’de, 22 Eylül’de de IDSA Etiler’de.

Çocuklar İçin Pantomim Atölyesi

Festival kapsamında gerçekleşecek olan bu atölye, çocukların pantomim ile tanışmasını amaçlıyor. Çocukların hayal güçlerinin sınırlarını zorlayacak ve özgürleşmelerine yardımcı olacak atölye, aynı zamanda bedenlerini doğru kullanma konusunda da bir eğitim vaat ediyor. Bu grup çalışmasıyla beraber çocukların birbirleriyle olan iletişimlerine ve kendilerini daha iyi ifade edebilmelerine katkı sağlanması da hedefleniyor.

​Eğitmen Mehmet Selin Sağdıç ve Gözde Nur Kuru gözetiminde gerçekleşecek Pantomim Atölyesi, 9 yaş ve üzerindeki çocuklara hitap ediyor. 2 saat sürecek atölye, 22 Eylül günü IDSA Suadiye’de gerçekleşecek.

İstanbul Fringe Festival deneyimini yaşamak için etkinlik biletlerine tiyatrolar.com.tr'den ulaşabilirsiniz. Festivale dair her türlü bilgiye Istanbul Fringe Festival’in sitesinden erişebilirsiniz.

0
5411
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage