23 ŞUBAT, SALI, 2016

Belki Duymamız Gereken Bir Hayatı Yaşıyoruz!

İkincikat'ın yeni oyunu Kabileler, işitme sorunu yaşayan bir çocuğun aile içinde yaşadıklarını anlatıyor. İngiliz oyun yazarı Nina Raine'in kaleme aldığı oyunda, aslında aile arasında iletişim sorunu öylesine büyüktür ki, kimse kimseyi anlamaz, kimin işitme engelli olduğu bile meçhuldur...

Belki Duymamız Gereken Bir Hayatı Yaşıyoruz!

Aynı evin içinde yaşayan farklı dünyalara sahip insanların, birbirleriyle nasıl iletişim kuramadıklarını gözlerinizin önüne getirin. İkincikat'ın yeni oyunu Kabileler'de, kendilerince uydurdukları doğruların peşinden giden bir İngiliz ailesini izliyoruz. Bu aile, sıradışı entelektüel seçkin kişilerden oluşmuş. Ailenin üç çocukları var, üç ayrı dünyadan üç farklı çocuk! Ama içlerinden birisi çok mühim: Billy! Kulaklarında oluşan problemden kaynaklı duyma sorunu yaşayan Billy ailenin yumuşak dokusu çünkü. Vicdan sahibi olmayan baba-anne döngüsü içinde sevgiden yoksun yaşayan bu insanlar, kabilelerin yaşantısında olduğu gibi kendilerine özgü bir hayat biçimi geliştirmiş. Kabileler her yerde, bireysel aileler ve dini topluluklar da dahil olmak üzere gruplar halinde, kendi ritüelleri ile anlaşılması zor olan hiyerarşilerini yaşarken, konuda bahsi geçen ailenin de tam olarak bu ritüellerle donatılmış ruh haline sahip olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü onların bir dili var; insanları aşağılayan, hor gören, ırk-kültür temelinde ayıran! 

İngiliz oyun yazarı Nina Raine'in kaleme aldığı Kabileler, Beth ve Christopher adlı Yahudi bir çiftin evinde üç yetişkin çocuğuyla yaşanılan iletişim sorunu üzerine yazılmış bir metin. Daniel, Ruth ve Billy kendi seçkinliği içinde savrulan ailenin yıkıntılarını oluşturuyor. Yazar sağır bir çocuğa sahip olan bir çifti gördüğünde oyununu yazmaya karar vermiş. Kulağı duymayan bir kişinin bu dünyada çok da şey kaybetmediğini anlamış. Oyunun yakın geçmişte elde ettiği başarılara bakarsak, iletişim konusunda insanların ne denli kabileler halinde sürülere ayrıldığını anlarız. Londra'da 2010 yılında Royal Court Theatre'da üretilen Kabileler, altı Lucille Lortel Ödülü, dört Outer Critics Circle ve iki Drama League Ödülü adaylığı aldı. Bunun yanında 2012 yılında New York Tiyatro Eleştirmenleri Ödülü ve yine aynı yıl Off-Broadway Alliance En İyi Tiyatro Oyunu Ödülü'nü alan oyun adını tüm dünyaya duyurmayı başardı. 

Konu evin duymayan çocuğu Billy üzerine kurgulu. Aile sadece dudak okumayı öğreterek Billy'i gerçek hayattan soyutlamış, kendilerini üstün görme uğruna yaptıkları bu davranış çocuğu kendi iç dünyasına hapsederken, evin diğer çocukları olan Daniel ve Ruth ise zaten hayatta başarma duygusunu tatmadıkları için soyut bir ortamın içinde kendilerini izole etmiş. Kardeşler arasında ciddi bir kopukluk mevcut. Mesela Slyvia ile aşk yaşamaya başlayan Billy, o güne kadar duyuyormuş numarası yaparak hayatına devam eder, çünkü seçkin ailesi onu öyle yetiştirmiştir. Beth ve Christopher toplumun üst kademesinde, insanlara tepeden bakan Beyaz İngiliz yapısının tipik yansımasıdır. Ailede herkes dört dörtlük olmalı ya da olamıyorsa kendisini seçkin görmemelidir. Aslında aile arasında iletişim sorunu öylesine büyüktür ki, kimse kimseyi anlamaz, kimin sağır kimin normal olduğu bile meçhuldur.

Sami Berat Marçalı, oyununu yönetirken baba Christopher rolündeki Haydar Köyle ile Billy’de Barış Gönenen’i ön plana çıkarıyor. İkili arasındaki tezatlık ve de çatışma oyunu sürüklerken, Billy’nin çaresiz dünyasını oynayan genç oyuncu Gönenen, harikulade bir performans ortaya koymuş. Özellikle aile yapısının sorgulanmasında işaret dilini kullanarak kendisini anlatan Billy izleyenin kanını dondurmayı başardı. Gülce Oral’ın Ruth rolünde oyuna komediyle karışık alan açması çok iyi ayarlanmış. Ayşe Lebriz Berkem’in duygusuz anne rolü konuya ‘cuk’ diye otururken, Slyvia’da Tuğçe Altuğ son bölüme damgasını vuruyor. 

Yönetim alanındaki başarısının yanında, oyuncuların ekip ruhuyla muhteşem bir enerji yarattıkları Kabileler, Nina Raine'in elinden çıkan evrensel bir eser. İkincikat yazarın dünyasını etkili bir anlatımla seyirciye sunarken, sanırım Barış Gönenen sezonun en iyi erkek oyuncu performansını ortaya koyuyor. Kendi kabileniz içinde iletişim sorunu yaşamadığınızı düşünüyorsanız bu oyun tam size göre; izledikten sonra ne denli yalnız bir hayatın içinde tek kaldığınızı anlayacaksınız!

Yazan: Nina Raine
Çeviren: Haydar Köyel
Yöneten: Sami Berat Marçalı
Oynayanlar:
İbrahim Halaçoğlu
Ayşe Lebriz Berkem
Haydar Köyel
Gülce Oral
Barış Gönenen
Tuğçe Altuğ



Oyun gösterim tarihleri:

25, 26 Şubat 20:30 ve 10, 11 Mart 20:30 tarihlerinde Karaköy İkincikat'ta.

Adres: Emekyemez mh. Sarı Zeybek sk. Demirci Fettah çıkmazı no:2 kat:2 Karaköy / Beyoğlu

0
6265
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage