Bu yıl altıncı kez Kaş’ı caz müzikle buluşturacak Kaş Caz Festivali’nin ayrıntılarını direktörü Serdar Karatepe ile konuştuk.
Altı yıldır Kaş’ı caz müziğin tınılarıyla bir araya getiren Kaş Caz Festivali, bu yıl da 23-25 Ağustos tarihleri arasında Kaş Marina’da gerçekleşecek. Festivalin açılışını Dj Barthez yapacak. Festivalin ilk gününde Hey! Douglas ve Kalben sahne alacak. Festivalin ikinci gününde; multi-enstrümantalist Deniz Mahir Kartal’ın solo performansı dinleyicilerle buluşacak. Aynı gün sahneye başta Gürol Ağırbaş olmak üzere, önemli müzisyenlerden oluşan ekibi ile Birsen Tezer çıkacak. Festivalin üçüncü ve son gününde İstanbul merkezli grup No Land çıkacak. Ardında usta sanatçı Fatih Erkoç Quartet Jazz Project ile festivali tamamlanacak.
Bu yıl altıncı kez Kaş’ı caz müzikle buluşturacaksınız. Bundan altı yıl önce Kaş Caz Festivali’ni düzenlemeye sizi teşvik eden ne olmuştu? Bu kararı aldığınızda buraya kadar geleceğinizi düşünüyor muydunuz?
Antalya’da içerisinde bulunup ya da projelerini üstlendiğimiz birçok konser ve caz festivalleri vardı, yarı zamanlı Kaş’ta yaşadığım için aklımın bir köşesinde neden olmasın diye geçirirken bundan 8-10 yıl öncesinde festival haklarını almıştım. Sonra şartlar olgunlaştı 2019’da Kaş Caz Festivali’nin ilkini yaptık. Yurt dışındaki örneklere bakıldığında bu tür butik ve küçük festivallerin yöneticiler ve yaşayan halkla bütünleşmesi beni hep heyecanlandırmıştır. Bizde bu yeni yeni başlıyor, zamanla daha da bütünleşeceğine inanıyorum. Ve tabii ki bu tür organizasyonlarda kısa vadeli planlar yapılmaz daha büyük kitlelere yayılması, kentin her yerinde festivalin hissedilmesi için çabalarsınız fakat bu tek taraflı zor olan bir süreç, destekler ve istemek çok önemli. Umarız aynı hayalin peşinden koşmaya başlarız ve uzun seneler Kaş Caz Festivali yaşar.
Artık Kaş için gelenekselleşen diyebileceğimiz bu festivalin bugünden bakınca altı yıllık yolculuğu nasıl geçti? Yoldaki deneyiminizi bizimle paylaşır.
Son altı yılda ülkede ne kadar zorluk varsa hepsinden etkilendik hepimiz. Pandemi, yangın, deprem vs. gibi üzücü süreçleri geçirdiğimiz ve insanlık olarak çok etkilendiğimiz bu zamanlarda yine iyi hissettiren şeyin “beraber olma, birlikte bir şeyler paylaşma ve müziğin etrafında buluşma” olduğunu gördük. Neredeyse tüm yıla yayılan festival hazırlıklarında şunu gördük: Festivaller, buluşmalar, konserler ve sanat insanın derin nefesler aldığı, içlerini ferahlattığı anlara dönüşüyor, bu altı yıllık henüz genç diyebileceğimiz süreç aklımızdaki, içimizdeki festivale bir adım daha yaklaştırıyor.
Kaş, oldukça sevilen, ulaşması zor olsa da bir kere gelenin bir daha vazgeçemediği bir yer. Festivalin Kaş’ın sosyal hayatına etkileri nasıl oldu? Burası için festival nasıl bir önem taşıyor? Farklı yapıların ortaya çıkmasını da sağladı mı?
Biz festival planlaması yaparken önceliğimiz ulaşım, konaklama, tatil beldesi dezavantajları nelerdir olmadı, Kaş’tan nasıl besleniriz? sorusunu sorduk kendimize, doğasından, kültüründen, yerel halktan ve burada yaşamaya karar vermiş insanlardan yola çıktık. Ortaya çıkan işi kendilerinden bir parça olarak tanımladıkları için her seneyi heyecanla bekleyen bir kitleyle festival yapıyoruz. Festivalin Kaş için önemini aslında Kaş’ta yaşayan dışardan bir gözün söylemesi daha iyi olurdu hatta bunu benim de duymam mutlu eder fakat kısaca şunu söyleyebilirim, yılın üç günü ekonomik ve kültürel anlamda farklı bir canlılık başlıyor.
Bu sene de dolu dolu bir program açıklandı. 23 Ağustos’tan 25 Ağustos’a farklı türleri caz müzikte buluşturacak Kaş Caz Festivali’nin programlama süreci nasıl geçti? Neler önemliydi, öncelikleriniz neler oldu?
Festival programını biraz geç açıklamak zorunda kaldık aslında bu yıl. Line up oluştururken gözetmeniz gereken birden fazla denklem var. Bu denklemlerin hemen hepsi hâliyle aynı olgunlukta bir araya getirilemiyor, yaptığınız planlama bazen ülke gündeminden bazen siyasi gelişmelerden bazen de ekonomik sebeplerden değişebiliyor. Beş ay önce yaptığınız bir anlaşma sanatçının geleceği ülke sebebiyle bir anda değişebiliyor. Bizde bu yıl farklı türleri aynı sahnede buluşturarak ağırlığı caz olan, festivali cazın etrafında buluşturacak sanatçılara yer verdik.
Peki ayrıntılarıyla bu yılın programında festival katılımcılarını kimler, neler bekliyor diye sormak isterim?
Bu yıl serin gün batımı saatlerinin başlamasına yakın Joy Jazz Dj Barthez açılışı yapacak, Hey!Douglas sahnedeki varlığını başta bakır üflemeliler olmak üzere, pek çok farklı müzisyenin dahil olduğu orkestra formatıyla müzikal anlamda derinleşiyor. Ve sevgili Kalben, eleştirildiğimiz “nasıl bir caz festivali” denildiğimiz sahnemiz:). Kalben’in yanında olmak istedik o da kırmadı. Anadolu geleneklerinden beslenen vokallerin kusursuz entegrasyonuyla sınırları aşan bir ses örgüsü yaratan Deniz Mahir Kartal multi-enstrümantalist solo sahne performansı ile etkileyici olacak. Birsen Tezer Kaş, Kaş Birsen’siz olmaz! Caz müziğinin en güçlü vokallerinden biri… Büyüleyici sesi ile bizleri notalar ve yıldızlarla buluşturacak. No Land, farklı kültür ve coğrafyalardan gelen müzisyenlerin oluştuğu müzik topluluğu etkileyici ve ilginç olacağı kesin. Ve Fatih Erkoç, Türkiye’nin en güçlü seslerinden ve en önemli müzisyenlerinden. Kontrbasta Ozan Musluoğlu, piyanoda Uraz Kıvaner ve davulda Ferit Odman usta sanatçıya caz tınılarıyla eşlik edecek. Umarım yine hoş bir üç gün geçiririz.
Aslında festivalin altı yıllık sürecinden bahsederken ülke gündemi, değişken ekonomik durum vb. faktörlerden bahsettiniz. Sizi engelleyen durumlarda, olumsuz anlarda nasıl bir yol izlediniz ve devam ettiniz?
Festival neredeyse bütün yıla yayılan bir süreç, sizin üç ay önce aldığınız bir karar sizin dışınızda mücbir sebeplerden dolayı bozulabiliyor. Beş ay önce anlaştığınız bir menajerle beş ay sonra tekrar rakam konuşmak durumunda kalabiliyorsunuz ya da sponsorlarınızdan son anda ekonomik sebeplerden dolayı katılım payını çeken, bütçeyi düşüren ya da hiç destek veremeyen durumlarla karşılaşıyorsunuz. Bu durumlarda hep bir B-C planlarınız olmak durumunda, istemeseniz de o planlar devreye giriyor. Bu olumsuzluklar karşısında festivalin devamlılığı için bazen duygusal bazen ticari kararlar verebiliyorsunuz. Bilet oranlarına baktığınızda “ne kadar satar” diye sorular sormaya başlıyorsunuz, bazen de festivali çok eleştirilen ummadığınız bir isim kurtarıyor.
Bir festivalin sürdürülebilir olması için nelere ihtiyacı var? Altı yıldır Kaş’ta bir müzik festivalinin devamlılığını sağlamak için çalışan birileri olarak neler söylersiniz?
Bir festivalin sürdürülebilir olması için, yola çıktığınız şartların asgarisinin devam ediyor olması gerek. :) Her yıl bir geçen yılı arar olduk. Sayıları gitgide azalmış kültür etkinlikleri ve festivallerin toplum üzerinde ne kadar rahatlama ve ifade edebilme unsurları olduğunu unutmamak gerek. Sürdürülebilirlik için tek bir tarafın çabası yetmiyor burada, destek verenlerin, katılımcıların ve sanatçıların bunun bir parçası olduğunu unutmamalı. Bu yüzden devamlılığını sağlamaya çalıştığımız her anlamda zorlandığımız iş, aslında hepimizi bağlıyor.
Sayılı günler kalan Kaş Caz Festivali’nin katılımcılarıyla paylaşmak istediğiniz bir iletiniz var mı? Neden burada olmalılar?
Bence olmalılar.
6. Kaş Caz Festivali’nin biletlerine buradan ulaşabilirsiniz.