03 EKİM, PAZARTESİ, 2022

Filmekimi’nde Kaçırılmaması Gereken 15 Film

Bu yıl 7 - 16 Ekim tarihleri arasında 21. kez gerçekleşecek olan Filmekimi, Sundance, Cannes, Venedik, Toronto film festivallerinde gösterilmiş, ödüllü ve izleyiciler tarafından merakla beklenen pek çok yapımı sinemaseverlerle buluşturacak. Filmekimi’nde kaçırmamanız gereken 15 filmi sizler için listeledik.

Filmekimi’nde Kaçırılmaması Gereken 15 Film

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, Paribu sponsorluğunda, Beyoğlu Kültür Yolu kapsamında ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı desteği ile 7 - 16 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan Filmekimi’nin programında yer alan filmler Beyoğlu’nda Atlas 1948 Sineması, Şişli’de City's Nişantaşı - CINEWAM Premium ve Kadıköy’de Kadıköy Sineması ve Sinematek/Sinemaevi’nde izlenebilecek. Filmekimi hakkında detaylı bilgiye ve programa buradan ulaşabilirsiniz. Festivalin biletleri 4 Ekim Salı 14.30’da genel satışa çıkacak. Gitmek istediğiniz filmlere karar vermeden önce hazırladığımız seçkiye göz atmayı unutmayın.

Aİ (EO)
Jerzy Skolimowski
Polonya, İtalya / 2022

Usta sinemacı Jerzy Skolimowski,  filmiyle yedi yıl aradan sinemaya muhteşem bir dönüş yapıyor. Cannes’da Jüri Ödülü kazanan , hüzünlü bir eşeğin kocaman gözlerinden dünyanın hâlini izleyiciye aktarıyor. ’de Robert Bresson’un Rastgele Balthazar (Au Hasard Balthazar) filminden esinlenen Skolimowski, eşekler için şöyle diyor: “Eşekler yumuşak, narin, saygılı, kibar, sadıklar. Anı dibine kadar yaşıyorlar. Asla kendilerini beğenmiş değiller, mükemmel oyuncular.”

Polonya’nın Oscar adayı olan  filminin biletlerine buradan ulaşabilirsiniz.

“Polonya’da bir sirkte doğan Aİ’nin başkahramanı hayat yolunda hem iyi hem kötü insanlarla karşılaşıyor; kader onu hem felaketlerle hem sınırsız mutlulukla sınıyor, ancak o her şeye rağmen masumiyetini hiç kaybetmiyor.”

Akdeniz Ateşi (Mediterranean Fever)
Maha Haj
Filistin, Almanya, Fransa, Güney Kıbrıs, Katar / 2022

2022 Cannes Belirli Bir Bakış bölümünde En İyi Senaryo ödülü kazanan Maha Haj imzalı Akdeniz Ateşi’nin oyuncu kadrosunda Amer Hlehel, Ashraf Farah, Anat Hadid, Samir Elias, Cynthia Saleem ve Shaden Kanboura yer alıyor. İlk filmi Kişisel Meseleler’de (Omor Shakhsiya) olduğu gibi İsrail’de yaşayan Filistinlilerin bastırılmış kimliklerine, hayal kırıklıklarına ve ruhsal çöküntülerine odaklanan yönetmen Maha Haj, Filistin’in Oscar adayı olan Akdeniz Ateşi’nde yine kendine has melankolisiyle özgün mizah hissini bir araya getiriyor.

Akdeniz Ateşi filminin biletlerine buradan ulaşabilirsiniz.

​“Ev alma komşu al derler. Velid’in densiz komşusu Celal’le arkadaşlığı da bu sözü doğruluyor, bir anlamda. Karısı ve çocuğuyla Hayfa’da yaşayan Velid, hayallerini gelecekte yazar olmak üzerine kurmuştur, bir yandan da belli etmese de kronik depresyonun pençesindedir. Velid sürekli huzursuzluk yaratan, tuhaf, arada ürkütücü, mafyacı komşusu Celal ile bir şekilde yakınlaşır. Beraber geçirdikleri zaman arttıkça şehirde attıkları turlar, uğradıkları yerler git gide tuhaflaşacak, Velid’in küçük hesapları kendisini iyice karanlık bir batağa çekecektir.

Ayrılma Kararı (Decision to Leave / Heojil Kyolshim)
Park Chan-wook
Güney Kore / 2022

Dünya prömiyerini yaptığı Cannes’da Park Chan-wook’a En İyi Yönetmen ödülü getiren Ayrılma Kararı’nda Tang Wei, Park Hae-il, Lee Jung-hyun, Go Kyung-pyo ve Jeong Seon-Kyeong rol alıyor. 90’lı yılların erotik gerilim filmlerini anımsatan Ayrılma Kararı, namuslu ve azimli bir polis dedektifinin, araştırdığı cinayet vakasında ana şüpheli olan kadınla yakınlaşmalarını anlatıyor. Güney Kore’nin en üretken, en tanınmış çağdaş sinemacılarından Park Chan-wook imzalı film, aynı zamanda Güney Kore’nin de Oscar adayı.

Ayrılma Kararı’nın biletlerine buradan ulaşabilirsiniz.

Bebek Servisi (Broker)
Hirokazu Kore-eda
Güney Kore / 2022

Bebek Servisi ile 2022 Cannes’da En İyi Erkek Oyuncu ödülü kazanan Song Kang-ho, festivalde En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü kazanan ilk Koreli oyuncu oldu. Japon yönetmen Hirokazu Kore-eda, Kore ve Japonya’da evlat edinilmek üzere terk edilmiş bebeklerden yola çıkarak son filmi Bebek Servisi’nde kan bağı olmayan sıra dışı bir aileye odaklanıyor. Kore-eda’nın sevgi, aile, kimlik, ahlâk ve hayat seçimlerimizi ele aldığı Bebek Servisi’nin oyuncu kadrosunda Song Kang-ho, Gang Dong-won, Doona Bae, Lee Ji-eun ve Lee Joo-young yer alıyor. Filmde iki adam, bebeklerin bırakıldığı “bebek kutusu”ndan karaborsada satmak için bir bebek çalıyor. Bebeğin annesi bir süre sonra geri dönerek terk ettiği bebeğe en uygun ailenin bulunması için iki adamla birlikte yollara düşüyor.

Bebek Servisi’nin biletlerine buradan ulaşabilirsiniz.

Beyaz Gürültü (White Noise)
Noah Baumbach
ABD / 2022

Noah Baumbach imzalı Beyaz Gürültü, dünya prömiyerini Venedik Film Festivali’nin açılış filmi olarak yaptı, ardından New York Film Festivali’nin açılışında ve BFI Londra Film Festivali’nde Galalar bölümünde izleyici karşısına çıktı. Noah Baumbach, Greta Gerwig ve Adam Driver’ın Frances Ha’dan bu yana birlikte çalıştıkları ilk film olan Beyaz Gürültü’nün oyuncu kadrosunda Adam Driver, Greta Gerwig, Don Cheadle, Raffey Cassidy, Sam Nivola, May Nivola, Jodie Turner-Smith, André L. Benjamin ve Lars Eidinger yer alıyor. Beyaz Gürültü, 1980’lerde Amerikalı bir ailenin gündelik hayatın sıradan dertleriyle uğraşırken bir yandan da geleceği muğlak bir dünyada aşk, ölüm, takıntı, mutlu olma ihtimali gibi evrensel gizemlerini çözmeye çalışmalarını anlatıyor. Noah Baumbach tarafından Don DeLillo’nun meşhur kitabından sinemaya uyarlanan Beyaz Gürültü, tüketici toplumuna, yayımcılık kültürüne, komploculuğa, bilgi kirliliğine, felaketleri gösteriye dönüştürme furyasına karşı sivri ve zamanlamasıyla pek isabetli bir eleştiri niteliği taşıyor.

​​Beyaz Gürültü’nün biletlerine buradan ulaşabilirsiniz.

Geçici Bir İlişkinin Güncesi (Diary of a Fleeting Affair / Chronique d’une liaison passagère)
Emmanuel Mouret
Fransa / 2022

Cannes’da Prömiyerler bölümünde yer alan, Emmanuel Mouret imzalı Geçici Bir İlişkinin Güncesi’nde Sandrine Kiberlain, Vincent Macaigne ve Georgia Scalliet rol alıyor. Bir kadınla evli bir adam arasındaki “kaçamağın” zamanla değişip dönüşmesini konu alan film, aşk ile dramatik komedi türleri arasında geziniyor.

Birbiriyle duygusallıktan uzak, yalnızca fiziksel birliktelik amacıyla zaman geçiren çift, bir süre sonra ilişkilerinin aslında basitlikten uzak, gayet karmaşık yerlere uzandığını fark ediyor. “Bu küçük kaçamağı büyük bir kaçamak gibi göstermek istedim aslında” diyen Mouret film hakkında şunları söylüyor: “hem hafif hem de ciddi bir film olsun dedim.”

Geçici Bir İlişkinin Güncesi filminin biletlerine buradan ulaşabilirsiniz.

Güneş Sonrası (Aftersun)
Charlotte Wells
İngiltere, ABD / 2022

Cannes Film Festivali Eleştirmenler Haftası Jüri Ödülü ile Saraybosna'da Cinsiyet Eşitliği Ödülü alan ve çekimleri Muğla’da gerçekleştirilen Güneş Sonrası’nın oyuncu kadrosunda Paul Mescal, Frankie Corio ve Celia Rowlson-Hall yer alıyor. Güneş Sonrası, ödüllü kısalar Blue Christmas ile Laps’in yönetmeni, İskoç Charlotte Wells’in ilk uzun metrajlı filmi olma niteliğini taşıyor.

Güneş Sonrası’nın biletlerine buradan ulaşabilirsiniz.

“Sophie, tam 20 yıl önce Fethiye’de bir tatil köyünde babasıyla geçirdiği tatilin unutulmaz anlarını geçmişe duyduğu melankoliyle anar. Babasını tanıdığını düşünse de yıllar sonra hatırladıklarıyla gerçekliğin arasında boşluklar kalır.”

İlgi Manyağı (Sick of Myself / Syk pike)
Kristoffer Borgli
Norveç / 2022

2022 Cannes Film Festivali’nde Belirli Bir Bakış bölümünde dünya prömiyerini gerçekleştiren İlgi Manyağı’nın oyuncu kadrosunda Kristine Kujath Thorp, Eirik Sæther, Fanny Vaager, Fredrik Stenberg Ditlev-Simonsen, Sarah Francesca Brænne ve Steinar Klouman Hallert yer alıyor. The Hollywood Reporter dergisi İlgi Manyağı’nı “feci, komik, utanmazca hepimize hitap eden, keyifli ve şeytani bir ziyafet” olarak tanımlıyor. Norveçli yönetmen Kristoffer Borgli ödüllü kısa filmleri, video klipleri, reklam filmleri ve ilk uzun metrajlı filmi DRIB (2017) ile tanınıyor.

İlgi Manyağı filminin biletlerine buradan ulaşabilirsiniz.

“Kurban psikolojisinin getirdiği faydalar sonuçlarına değer mi? Kurban kültürünün popüler kültürdeki yeri nedir? Ya da kısacası, insan ne kadar utanmaz ve yüzsüz olabilir? Kötülükten keyif alan Signe ile sanatçı sevgilisi Thomas arasındaki sağlıksız ilişkinin temelinde rekabet yatar. Thomas beklenmedik şekilde başarıya kavuştuğundaysa 30 yaşına yaklaşan Signe’nin elinde ne hırs ne de bir başarı kalmıştır. Zedelenen konumunu düzeltip ve dibe vuran özgüvenini yeniden kazanmak için Signe sürekli ilgi, acıma ve sempati toplayacağı çıkışsız bir yola girer: Artık yaşamını bir kurban olarak sürdürecektir.”

Kestik! (Final Cut / Coupez!)
Michel Hazanavicius
Fransa / 2022

Cannes Film Festivali’nin açılış filmi olan Kestik!, 2017 yapımı kült Japon filmi One Cut of the Dead’in yeniden yapımı olan düşük bütçeli bir korku filmi çekimi sırasında seti gerçek zombilerin basmasını anlatıyor. Asla taviz vermeyen huysuz yönetmense plan sekans bir sahneyi hedefliyor ve kısıtlı parayı ve zamanı harcamamak için asla ve asla çekimleri durdurmuyor. Filmde Romain Duris, Bérénice Bejo, Grégory Gadebois, Finnegan Oldfield, Matilda Lutz, Sébastien Chassagne, Raphaël Quenard, Lyes Salem ve Simone Hazanavicius rol alıyor. 2011 yapımı The Artist ile Oscar kazanan Michel Hazanavicius imzalı filmin müzikleri ise besteci Alexandre Desplat’ya ait.

Kestik! filminin biletlerine buradan ulaşabilirsiniz.

Kutsal Örümcek (Holy Spider)
Ali Abbasi
Danimarka, Almanya, İsveç, Fransa / 2022

Ali Abbasi’nin ilk gösterimini Cannes Film Festivali’nde yapan yeni filmi Kutsal Örümcek, Zar Amir-Ebrahimi’ye 2022 Cannes’da En İyi Kadın Oyuncu ödülü getirdi. Kendine biçtiği bir misyonla kutsal Meşhed kentini “ahlâksız ve namussuz sokak kadınlarından temizlemeyi” hedefleyen saygın vatandaş ve aile babası Said’e odaklanan filmde bir kadın gazeteci cinayetler dehşet saldığı zaman olayı kendi olanaklarıyla araştırmaya karar veriyor. Ancak feci gerçekler açığa çıktığında bile katilin birçokları tarafından kahraman olarak görüldüğü anlaşılıyor ve adaleti sağlamak gittikçe zorlaşıyor. 2000’de Meşhed’de seks işçilerini hedef alan bir seri katilin eylemleriyle mahkemesinin gerçek hikâyesinden esinlenen Ali Abbasi, ataerkil temelde kadın düşmanlığını eleştiriyor ve şöyle diyor: “Özellikle kadınlar gibi belli grupların insandışılaştırılmaları yalnızca İran’a özgü bir olgu değil, buna çeşitli şekillerde dünyanın dört bir yanında rastlanıyor.”

​Danimarka’nın Oscar adayı olan Kutsal Örümcek’in biletlerine buradan ulaşabilirsiniz.

Leyla’nın Kardeşleri (Leila’s Brothers / Baradaran-e Leila)
Saeed Roustaee
İran / 2022

2022 Cannes Film Festivali’nde Uluslararası Eleştirmenler Federasyonu’nun ödülüne layık görülen Leyla’nın Kardeşleri, aynı zamanda Cannes’da Altın Palmiye için yarıştı. İlk filmi Sonsuzluk ve Bir Gün (Abad va yek ruz) ve 2020 yapımı 6,5 Metre (Metri shish-o-nim) filminde olduğu gibi yine aile dinamiklerine odaklanan İranlı yönetmen Saeed Roustaee, bu filminde de aynı oyuncu kadrosuyla çalışıyor. Filmde Taraneh Alidoosti, Payman Maadi, Navid Mohammadzadeh, Farhad Aslani, Mohammad Alimohammadi ve Saeed Poursamimi rol alıyor.

Leyla’nın Kardeşleri filminin biletlerine buradan ulaşabilirsiniz.

“Kırk yaşındaki Leyla, tüm hayatını anne-babasına ve dört erkek kardeşine bakmakla geçirmiştir. Aile, ağır ekonomik koşulların da etkisiyle borçların altında ezilmektedir. Hayal kırıklıklarının gölgesinde, kavgasız geçmeyen tek bir gün yoktur. Kardeşler iki yakalarını bir araya getirmeye çalışırken, Leyla belki de hepsini düze çıkartacak bir fikri ailesine açar.”

Masum (The Innocent / L’Innocent)
Louis Garrel
Fransa / 2022

Ünlü Fransız oyuncu Louis Garrel’in yönettiği Masum, 2022 Cannes Film Festivali’nde yarışma dışı gösterildi. Hem aksiyon hem komedi öğeleri taşıyan filmde Roschdy Zem, Anouk Grinberg, Noémie Merlant, Louis Garrel ve Jean Claude Pautot rol alıyor. 60 yaşındaki annesinin hapishanede mahkûm bir adamla evlenmeye karar verdiğini öğrendiğinde endişelenen ve annesini korumak amacıyla elinden geleni yapmaya karar veren Abel, yeni üvey babası Michel ile tanıştığında hayata ve gerçeklere bakışını değiştirmesi gerektiğini anlar. Filmi 20 yıl kadar hapishanelerde tiyatro atölyeleri yapan annesinden esinlenerek tasarlayan Louis Garrel şunları söylüyor: “Bu hikâyenin çıkış noktası, annemin gerçek hikâyesi. Annem hapishanede evlendi, ben de üvey babamla gayet iyi anlaştım ve böylece hiç bilmediğim bir dünyanın kapıları bana açılmış oldu.”

Masum filminin biletlerine buradan ulaşabilirsiniz.

Ölüm Ayırana Dek (More Than Ever / Plus que jamais)
Émily Atef
Fransa, Almanya, Lüksemburg, Norveç / 2022

2022 yılının başında hayatını kaybeden oyuncu Gaspard Ulliel’in rol aldığı son film olan Ölüm Ayırana Dek, 2022 Cannes’da Belirli Bir Bakış bölümünde prömiyerini gerçekleştirdi. Sarsılmaz birlikteliklerin hayatın akışıyla nasıl şekil değiştirdiğini ele alan filmin oyuncu kadrosunda Vicky Krieps, Gaspard Ulliel, Bjørn Floberg yer alıyor. Yirmi yılı aşkın bir süre multipl skleroz ile mücadele eden annesinden esinlenen yönetmen Émily Atef film hakkında şunları söylüyor: “Bu filmle tek arzum izleyenlerin belki de gelecek hakkındaki fikirlerinin değişmesi. Sonun bir tabu olması gerekmiyor.”

Ölüm Ayırana Dek filminin biletlerine buradan ulaşabilirsiniz.

“Uzun yıllardır birlikte olan Hélène ile Mathieu birbirlerine derinden bağlıdır. Sağlığı yüzünden kendi hayatıyla ilgili zorlu bir karar vermek durumunda kalan Hélène, bir süreliğine huzur bulmak için Fransa’dan Norveç’e gitmeye karar verir. Ancak bu durum, Mathieu ile ilişkilerini de zorlayacaktır.”

Tanrının Unuttuğu Yer (Godland / Vanskabte Land)
Hlynur Pálmason
Danimarka, İzlanda, Fransa, İsveç / 2022

Cannes’da prömiyerini yapan, Hlynur Pálmason’un son filmi Tanrının Unuttuğu Yer, inanç, ölüm, doğa, aile, zaman, ahlâk kavramlarına odaklanıyor. Elliott Crosset Hove, Ingvar E. Sigurdsson, Vic Carmen Sonne, Jacob Hauberg Lohmann ve Ída Mekkín Hlynsdóttir’in rol aldığı film, bir kilise inşa etmek amacıyla 19. yüzyılda İzlanda’ya gelen Danimarkalı bir rahibin doğayla ve ada halkıyla karşı karşıya geldikçe asıl niyetinden, kendi ahlâki ve insani ideallerinden uzaklaşmasını anlatıyor. Kış Kardeşleri (Vinterbrødre) ve Bembeyaz Bir Gün (Hvítur, Hvítur Dagur) filmlerinin yaratıcı ve çok yönlü yönetmeni Hlynur Pálmason film hakkında şunları söylüyor: “Ölümde yaşamın ta kendisini görebiliyorsun. Bizi bir arada tutan şeyin aslında ölüm olabileceğini öğrendiğimde çok şaşırdım. Filmin özünde bu yatıyor, yüreği bu.”

Tanrının Unuttuğu Yer filminin biletlerine buradan ulaşabilirsiniz.

Yakın (Close)
Lukas Dhont
Belçika, Fransa, Hollanda / 2022

Cannes’da Büyük Ödülü Claire Denis’nin Öğle Güneşinde Yıldızlar filmiyle paylaşan Lukas Dhont imzalı Yakın, çocukluktan ergenliğe geçişteki büyüme sancılarını konu alıyor. Eden Dambrine, Gustav De Waele, Émilie Dequenne, Léa Drucker ve Kevin Janssens’in rol aldığı Yakın, on üç yaşında çok yakın iki arkadaş olan Léo ile Rémi’yi izliyor. Filmde arkadaşlıkları birdenbire bozulunca olanlara anlam veremeyen Léo, Rémi’nin annesi Sophie’ye danışmaya karar veriyor. Eski ilkokuluna yaptığı bir ziyaretten ilham alan Lukas Dhont film hakkında şunları söylüyor: “Bugün bile hâlâ ilkokul ve ortaokuldaki acı dolu yıllarımla barışamadım. Ben de bu duygular hakkında bir şeyler yazıp o dünyayı kendi bakış açımdan ifade etmek istedim. Kâğıda birkaç sözcük yazdım: arkadaşlık, samimiyet, korku, erkeksilik… ve Yakın bunlardan çıktı. Bir anlamda hem Léo hem de Rémi olduğumu hissediyorum; iki karakterde de benden bir parça var”. 

​Belçika’nın Oscar adayı olan Yakın’ın biletlerine buradan ulaşabilirsiniz.

Filmler alfabetik sıraya göre listelenmiştir.

0
26253
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage