24 NİSAN, CUMA, 2015

Her Şarkıya Özel Poster

Moğollor, TPAO Batman Orkestrası, Mavi Işıklar gibi birçoğu hafızamızdan silinmiş şarkı ve grupları hatırlatmak amaçlı kurulan Anatolian Rock Revival Project ekibinden projenin kurucusu Gökhan Yücel ve tasarımcılarla işleriyle ilgili konuştuk.

Her Şarkıya Özel Poster

Önce biraz sizi tanıyalım nedir Anatolian Rock Revival, kimlerden oluşur? 

Gökhan Yücel: Anatolian Rock Revival Project için temelinde küçük bir yönetim grubu ve onlarca illüstratörden oluşan bir yapı denebilir. Başlangıçta yedi kişilik küçük bir proje grubuyla başlamıştık, bu sayı zaman içinde gitgide arttı. Şu anda projeyi yürütebilmek için sürekli çalışan dört kişi var. Bunun dışında üretim yapan ekip sürekli değişiyor. Eserlerin üretimi için şimdiye kadar otuz sanatçı çalıştı, bir yirmi kişi de an itibarı ile yeni posterler için çalışmakta.

Kimden ve nasıl bir amaçla ortaya çıktı bu fikir?

Gökhan Yücel: 1960 ile 1980 yılları arasında Türkiye’de Anadolu Rock ya da Anadolu Pop başlığı altında üretilen parçalara dair bir araştırma yaparken inanılmaz eserler olduğunu gördüm. Araştırdıkça altından daha fazlası çıktı. Üstelik parçaların bazıları çok az sayıda insan tarafından biliniyordu. Projenin bizden başka insanların da bu müziklerin varlığından haberdar olabilmesi, keşfedebilmesi amacıyla ortaya çıktığını söyleyebilirim.

İnsanlar bir şeyleri kolay kolay tüketip paylaşmıyorlar, o yüzden sadece bu şarkıları bulmak yetmiyor, bu nedenle her bir şarkı için, o şarkıya özel posterler üretelim düşüncesi doğdu. Zaten Ethem Onur Bilgiç’le bu tarz ortak üretim projeleri yapmak üzerine bir süredir konuşuyorduk. Birlikte ortak projeler üretmek için bir araya geldiğimiz yedi kişilik bir ekibe bu konuyu açtım ve onlar da sağolsunlar, hepsi büyük hevesle katılımda bulundu. Tabii sadece posterleri üretmek yetmiyordu, bir de insanların dinlemesini sağlama olayı vardı.

“Özel bir yere gitmeden, sokağın ortasında müzik dinlemeyi sağlayacak bir sistem olabilir mi?” diye düşünürken, üzerinde dijital kodlar olan posterler kullanabileceğimiz aklıma geldi. Posterlerin üzerine, direkt o şarkının sayfasına giden QR kodlar yerleştirdiğimizde her bir poster kendi içinde ikinci bir mecraya dönüşmüş oluyordu. Kullanıcılar da akıllı telefonlarıyla kodları okutup sokak ortasında şarkıları dinleyebiliyordu. 

Şimdilik çalışmalarınızı yalnızca sosyal medyada görüyoruz, var mı yakın gelecekte farklı planlar?

Gökhan Yücel: Tabii, asıl plan bu posterlerin duvarlarda olması. Bunun için birincil hedef Istanbul olsa da, sonraki adımlarda dünyanın dört bir yanında duvarları süslemesini istiyoruz posterlerimizin. Projeyi takiben bir kitap çalışması olsun istiyoruz, bir yandan da döneme ışık tutabilecek bir belgesel için çalışmalara başladık. 

Bu illüstrasyonlar bir yerlerde sergileniyor mu, sergilenecek mi?

18-19 Nisan tarihlerinde Souq Karaköy’de sergilendiler, ama dediğim gibi bir yandan da global girişimlerde bulunmaya çalışıyoruz.

Sizlerin müzik zevkiyle benzerlik taşıyor mu 60’lı 70’li yılların Türk Rock Müziği? 

Dönemin müziği özellikle benim tarzımdı diyemem ama beğenmem çok kolay oldu. Gerçekten çok değerli müzisyenler çok ince çalışılmış benzersiz eserler üretmişler. Saygı duymamak elde değil.

Bugüne kadar Edip Akbayram, Selda Bağcan, Bülent Ortaçgil gibi sanatçıların şarkıları için bazı tasarımlar yapılmış, hiç sanatçıların kendilerinden bir geri dönüş aldınız mı?

Evet, son derece olumlu dönüşler almaktayız. Moğollar ekibiyle iletişim halindeyiz. Tünay Akdeniz (Grup Çığrışım), İlhan Telli (TPAO Batman Orkestrası) ve Derdiyoklar gibi isimlerin pozitif yorumları sayesinde projeye daha fazla yüklenmek için gerekli enerjiyi buluyoruz.

                                                                                                  ***

Projede Pek Çok İllüstratör Yer Alıyor

Can Güven

Öncelikle biraz sizleri tanımak isteriz, kendinizden bahsedebilir misiniz?

2005 senesinden beri çeşitli reklam ajanslarında sanat yönetmeni olarak görev yaptım. 2014 senesinde sektörü bıraktım. Bir süredir freelance olarak sanat yönetmenliği, grafik tasarım ve ilüstrasyon yapıyorum. Bir de reklam sektörü ile ilgili sürdürdüğüm haftalık bir karikatür projem var.

Anatolian Rock Revival Project’te yer almaya nasıl karar verdiniz?

Projenin kurucusu ve yakın arkadaşım Gökhan'a proje için illüstrasyon yapmak istediğimi zaten söylemiştim. Benim de keyif alarak yapacağım bir ilüstrasyon olması için doğru parçayı seçmek kalmıştı geriye sadece.

İllüstrasyon için üzerinde çalıştığınız parçayı seçme sürecinde neler etkili oldu?

Aslında çeşitli parçalar üzerinde duruyorduk fakat henüz karar vermemiştim hangisini yapacağıma. Doğum günümde Gökhan bana hediye olarak ''Can bu parça da sana gelsin'' diyerek Rıza Silahlıpoda ve Ritm 68'in TRT ekranlarında icra ettiği Beethoven'ın 5. Senfoni'sini attı, bayıldım. O gece herhalde onlarca kez dinledim arka arkaya. E hazır bu kadar sevmişken de proje için bu şarkıyı yapmaya karar verdim.

Sizi nerelerden takip edebiliriz?

www.canguven.net adresinden ve facebok.com/eycinsii adresinden takip edebilirsiniz.

Ethem Onur Bilgiç

Öncelikle biraz sizleri tanımak isteriz, kendinizden bahsedebilir misiniz?

İllüstratör ve tasarımcı olarak kendi ofisimde işler üretiyorum. Reklam ajansları, dergiler, yayınevleri ve festivaller için işler yapmanın yanında kısa film ve animasyon alanlarında da üretimlerim oluyor.

Anatolian Rock Revival Project’te yer almaya nasıl karar verdiniz?

Projenin şanslı illüstratörlerindenim. En başından beri projenin içindeyim. Fikr'et ve Gökhan Yücel'le proje üzerine konuşmalar yapmıştık. Bence çok heyecanlı ve sürekliliği olan bir proje.

İllüstrasyon için üzerinde çalıştığınız parçayı seçme sürecinde neler etkili oldu?

Önümüzde inanılmaz bir müzik arşivi vardı. Açıkcası kimin, hangi parçasını yaparsam yapayım aynı hevesle yaklaşırdım projeye.

Sizi nerelerden takip edebiliriz?

Beni ethemonur.com, behance.net/ethemonur, instagram.com/ethemonurb ve facebook.com/ethemonurbilgic adreslerinden beni takip edebilirsiniz.

Gülşah Alçın

Öncelikle biraz sizleri tanımak isteriz, kendinizden bahsedebilir misiniz?

Eskişehir Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi'nin, ardından 2009’da Hacetepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümün’den mezun oldum. Aynı üniversitenin Grafik Bölümü'nde yüksek lisans eğitimime devam etmekteyim. 2007 yılından bu zamana çeşitli reklam ajanslarında ve freelance olarak çalışmalarımı sürdürüyorum. 

Anatolian Rock Revival Project’te yer almaya nasıl karar verdiniz?

Bu projeye Gökhan Yücel ile olan iletişimimiz sayesinde dahil oldum ve bana projeden bahsettiği anda katılmaya karar verdim. Duyduğum anda etkilenmemin sebebi severek dinlediğim parçalar için, amaca hizmet eden bir projenin parçası olacaktım. İllüstrasyon çalışmalarımı günlük çalışmalarımın rutininden çıkmak amacıyla yapıyorum genellikle, bu sebeple bu projede yer alan çalışmam bunun için bana güzel bir malzemeydi bundan dolayı çalışma hayatıma katkısı oldu bile diyebiliriz.

İllüstrasyon için üzerinde çalıştığınız parçayı seçme sürecinde neler etkili oldu?

Parçalar içerisinden seçim yapmak zordu aslında, en zorlandığım kısım diyebilirim. TPAO Batman Orkestrasının “Sarhoş Martılar” isimli parçasını dinlediğimde melodisinde hissettiğim heyecan çok hoşuma gitti ve bunun üzerinde durmak istediğimi o zaman anladım.

Sizi nerelerden takip edebiliriz?

Çalışmalarımın çoğunu https://www.behance.net/gusaa adresi üzerinden paylaşıyorum. 

Hakan Arslan

Öncelikle biraz sizleri tanımak isteriz, kendinizden bahsedebilir misiniz?

1983 Sinop doğumluyum. Çizim serüvenim birçok çizer gibi çocukluk yıllarına dayanıyor. O döneme ait mizah dergileri, çizgi romanlar, çizgi filmler önemli beslenme kaynaklarım. Üniversite eğitimim boyunca seramikten özgün baskıya, heykelden grafik tasarıma kadar plastik sanatların birçok alanıyla ilgilenme şansı buldum. Fakat bu süre zarfında kendimi en iyi ifade ettiğim, keyifle çalışma ortaya koyduğum alan hep grafik tasarım oldu. Bu başlık altında da daha çok illüstrasyon kapsamına girecek çalışmalar ürettim, son birkaç yıldır da portfolyomun büyük bir kısmını portre illüstrasyonlar oluşturuyor.

Anatolian Rock Revival Project’te yer almaya nasıl karar verdiniz?

Anatolian Rock Revival Project’le tanışmam, çalışmalarını zevkle takip ettiğim birkaç çizerin proje ile ilgili işlerini görmemle başladı, sonrasında projenin büyüsüne ben de kapıldım. 

İllüstrasyon için üzerinde çalıştığınız parçayı seçme sürecinde neler etkili oldu?

Sevgili Gökhan Yücel bana uygun olacağını düşündüğü şarkı ve ismi uzun bir liste ile birlikte paylaştı. Hakikaten de bana ve çalışma disiplinime uygun bir parça önerisinde bulunmuştu ve yanlış hatırlamıyorsam istenilen tarihten çok çok önce geri dönüş yapmıştım bile. Buradan bile seçimin ne kadar doğru olduğu sonucunu çıkarabiliriz.

Sizi nerelerden takip edebiliriz?

Hande Ünver

Öncelikle biraz sizleri tanımak isteriz, kendinizden bahsedebilir misiniz?

Mühendislik Fakültesi’nde okurken hayatımızı biraz olsun renklendirebilmek adına annem ile resim kursuna başladık ve bu kurs sayesinde görsel sanatlara yeteneğim olduğunu keşfedip Güzel Sanatlar’a hazırlanmaya karar verdim. Anadolu Üniversitesi Grafik Tasarım Bölümü’nden mezuniyetimden bu güne geçen beş yılın dört yılında İstanbul'da reklam ve yayın sektörünün önde gelen şirketlerinde deneyim kazandıktan sonra hayatımı tekrar gözden geçirme ihtiyacı duydum. Bir süre sonra kaçınılmaz bir şekilde işimden ayrılıp, İstanbul’daki evimi kapatma kararı aldım. Yanıma gerekli minimum eşyayı da alarak yollara düştüm. Yaklaşık on ay hem çalışıp hem de yol nereye götürürse gezdim. Niyetim içime sinen, doğayla kucak kucağa yaşayabileceğim bir yere yerleşmek.

Eskiden ağırlıklı olarak grafik tasarım yapıyorken artık neredeyse tamamen illüstrasyon ve kaligrafi alanında işler üretiyorum. Geleneksel yöntemleri dijitale her zaman tercih ettiğim için sektör ile çalışırken de imkânların el verdiği ölçüde kağıt ve boyaya dokunmak artık benim için ihtiyaç oldu. Öncelikli tercihim sulu boya olsa da guaj, akrilik, kara kalem ve benzeri bir çok karışık tekniği bir arada kullanmak beni çok daha zengin sonuçlara götürüyor. Son dönemde özgün işlerimde uzun zamandır üzerinde çalıştığım kaligrafi ve illüstrasyon alanlarını bir araya getiren doğa odaklı çalışmalar yapıyorum. 

Anatolian Rock Revival Project’te yer almaya nasıl karar verdiniz?

Proje ile sosyal medyada henüz yer almaya başlamışken karşılaşmış ve çok heyecanlanmıştım. Keşke ben de yer alabilsem diye heveslendiğimin hemen bir iki gün sonrasında davet edildiğim haberini aldım.

Tarzımın evrilerek daha da oturduğunu düşündüğüm bir dönemde olduğumu hissediyorum. Bu yüzden bu süreçte yaptığım her proje gibi "Kara Toprak" da benim için çok büyük bir adım oldu. 

İllüstrasyon için üzerinde çalıştığınız parçayı seçme sürecinde neler etkili oldu?

Kaligrafi ve illüstrasyonu bir arada kullandığım için bir şairin eserinin daha uygun olabileceğini düşündük. Son dönemlerde neredeyse tamamen hayvanlar, çiçekler kısacası doğa konulu işler yaptığım için Kara Toprak, en çok içselleştirdiğim ve yansıtabileceğimi düşündüğüm eser oldu.  

Sizi nerelerden takip edebiliriz?

İrem Nur Terzi

Öncelikle biraz sizleri tanımak isteriz, kendinizden bahsedebilir misiniz?

1989 İstanbul doğumluyum. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sahne Dekor ve Kostüm Tasarımı Bölümü'nden mezun olduktan sonra da  karakter tasarımı, figür ve maket çalışmalarına yoğunlaştım. Serbest çalışıyorum, üç boyutlu illüstrasyon ve canlandırma işinde uzmanlaşmak istiyorum.

Anatolian Rock Revival Project’te yer almaya nasıl karar verdiniz?

Anatolian Rock Revival projesinde arkadaşlarımın çalışmalarını görüp "Ah keşke ben de yapsam!" derken Fikr'et ekibiyle tanışmış oldum. Çalışmalarımı beğenmişler çok sevindim :) Böylece benim de projede bir yerim oldu. Bu proje sayesinde çalışmalarımı görüp beğenen insanlarla tanıştım. Proje yeni işler almamı sağladı da diyebilirim. 

İllüstrasyon için üzerinde çalıştığınız parçayı seçme sürecinde neler etkili oldu?

Seçtiğim parça  Bülent Ortaçgil şarkıları arasında favorimdi ve hep aklımda Latife için bir şeyler yapmak vardı. Şansa bakın ki, bana ilk önerdikleri parça o oldu ve anında tamam dedim!

Sizi nerelerden takip edebiliriz?

İşlerimi behance.net/iremnurterzi adresinden, çalışmaların yapım aşamalarını takip içinse instagram.com/iremnurterzii adresinden takip edebilirsiniz.


Kaan Bağcı

Öncelikle biraz sizleri tanımak isteriz, kendinizden bahsedebilir misiniz?

Freelance illüstratörüm, çeşitli dergi, reklam ajansı ve yayınevleriyle çalışıyorum. Fırsat buldukça kendi projelerim için de bir şeyler üretmeye gayret ediyorum.

Anatolian Rock Revival Project’te yer almaya nasıl karar verdiniz?

Karar vermek demeyelim de projenin üstüne atlamak diyelim. Üstüne atladım çünkü çok hoşuma giden ve yapılması gereken, geç kalmış bir proje olduğunu düşünüyordum.  Bu proje aynı zamanda bir sürü çizeri de bir araya getirdi. Türkiye'de zamanında yapılmış ama  bazıları unutulmuş bazıları youtube'da bulunup kenara köşeye saklanmış aslında inanılmaz değişik tatlarda işlerin görselleştirilmesi ve belki de bu müziklere olan ilgi ve bilinirliği arttırmaya yardımcı olacak tatlı bir proje... Her hafta başka bir poster yayınlandığından bilmediğim bir şeyler dinlememe yardımcı oluyor:) 

 İllüstrasyon için üzerinde çalıştığınız parçayı seçme sürecinde neler etkili oldu?

Ben biraz aceleci davrandım çünkü hastası olduğum bir ikili vardı "derdiyoklar ikilisi" ve bir bakıma bu o toplulukla beraber çalışma fırsatıydı... Ben de kaçırmadım bu fırsatı, hiç düşünmeden seçtim gitti.

Sizi nerelerden takip edebiliriz?

Mert Tugen

Öncelikle biraz sizleri tanımak isteriz, kendinizden bahsedebilir misiniz?

22 yaşındayım ve Anadolu Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Çizgi Film/Animasyon bölümünde eğitimime devam etmekteyim. Bunun yanında serbest illüstratör olarak çalışmakta, çocuk kitapları ağırlıklı olmak üzere çeşitli yayınevlerine, ajanslara ve dergilere illüstrasyon yapmaktayım. Bunun yanı sıra karma sergilere katılmakta ve zaman zaman sokak sanatıyla ilgilenmekteyim. 

Anatolian Rock Revival Project’te yer almaya nasıl karar verdiniz?

Projeye Gökhan Yücel tarafından davet edildim ve eğlenerek çalıştığım bir iş oldu. Proje sayesinde işlerimin daha geniş bir kitleye ulaşabileceğini düşünüyorum.

İllüstrasyon için üzerinde çalıştığınız parçayı seçme sürecinde neler etkili oldu?

Ben Moğollar'a ait bir parça seçmek istedim. Şarkılarının birçoğuna filmler aracılığıyla aşinaydım fakat çalışmadan önce kısa bir araştırma süreci oldu ve 7-8-9-8'i uygun gördüm.

Sizi nerelerden takip edebiliriz?

Sedat Girgin

Öncelikle biraz sizleri tanımak isteriz, kendinizden bahsedebilir misiniz?

1985 yılında İstanbul’da doğdum. Küçük yaşlardan beri kendimi en iyi çizim yaparak ifade edebiliyorum. Yeteneğim farkına ortaokulda vardım ve lisede Güzel Sanatlar Lisesi sınavlarına girdim. İstanbul Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi’nde dört yıl boyunca temel sanat ve desen eğitimi aldım ve ardından Mimar Sinan Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı bölümünden mezun oldum. Okul hayatıyla paralel çocuk kitapları resimlemeye başladım. Şu an seksene yakın resimlediğim çocuk kitabı var. İlk kişisel sergimi (Hayretler Sirki) 2012 yılında açtım. Halen serbest olarak birçok dergi, ajans ve yayınevi ile illüstrasyon çalışmalarıma devam etmekteyim.

Anatolian Rock Revival Project’te yer almaya nasıl karar verdiniz?

Teklif ilk önce  karşı taraftan geldi. Projeyi duyar duymaz kabul ettim. Zaten hali hazırda eski saykodelik Anadolu rock grupları, şarkılarını takip eden biriydim. Bu yüzden proje çok anlamlı geldi.

İllüstrasyon için üzerinde çalıştığınız parçayı seçme sürecinde neler etkili oldu?

Aslında proje başlangıcında bir liste vardı. İllüstratörler bu listeden kendileri yapmak istedikleri sanatçı veya grubu seçiyorlardı. Ben de Cem Karaca ve Apaşlar’ı seçtim. Şarkı olarak ise Hudey’i seçmek istedim. Şarkının melodisini sevmiştim. Ve sözlerini dinleyince gözümde bir şeyler oluştu. Ardından çizime başladım.

Sizi nerelerden takip edebiliriz?

Beni Behance,Facebook, Instagram, Twitter adreslerimden takip edebilirsiniz.

https://www.behance.net/sedatgirgin

https://www.facebook.com/sedatgirginillustration

https://instagram.com/sedatgirgin/

https://twitter.com/ssedatgirgin


Bunların dışında kendi websitem  sedatgirgin.com ‘dan da güncel işlerimi görebilirsiniz. 

0
11937
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage