29 MAYIS, ÇARŞAMBA, 2019

İstanbul Müzik Festivali’nde Kaçırılmaması Gereken Konserler

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından 47. kez düzenlenen İstanbul Müzik Festivali, 11 Haziran’da başlıyor. 30 Haziran’a kadar devam edecek festival yazın habercisi. Festival programında “Var olmanın karanlığı, var olmanın aydınlığı” teması etrafında 22 konser yer alıyor. Festival programında mutlaka görmeniz gereken konserlere karar vermediyseniz listeye göz atmanızı öneririz. 

İstanbul Müzik Festivali’nde Kaçırılmaması Gereken Konserler

·      Festival Özel Siparişi Eseri

RIAS Kammerchor Berlin, Ufuk & Bahar Dördüncü

İstanbul Müzik Festivali’nin güncel müzik üretimine katkıda bulunmak amacıyla verdiği eser siparişlerinden biri olan, Zeynep Gedizlioğlu’nun iki piyano için yazdığı eserin dünya prömiyeri Ufuk ve Bahar Dördüncü tarafından 14 Haziran Cuma akşamı Süreyya Operası’nda ENKA Vakfı’nın gösteri sponsorluğunda seslendirilecek.

2018 yılında dünyada sadece kadın bestecilere verilen tek ödül olan Heidelberg Kadın Sanatçı Ödülü’nü kazanan Zeynep Gedizlioğlu, bestecilik ve elektronik müzik alanında Wolfgang Rihm, Ivan Fedele, Theo Brandmüller, Daniel Teruggi ve François Donato gibi ustalardan eğitim aldı. Konserin solistleri, dünya sahnelerinde ve özellikle çağdaş müzik alanında beğeniyle takip edilen piyano ikilisi Ufuk ve Bahar Dördüncü, araştırmaları ve yeni proje üretimleriyle 20. ve 21. yüzyıl piyano repertuvarının zenginleşmesine yıllardır katkıda bulunuyor. İkilinin daha önce de birlikte çalıştıkları Berlin RIAS Oda Korosu ise Rönesans ve Barok dönemin aslına sadık yorumlarından, 19. yüzyılın müzik dünyasına yeni bir anlayış getiren Romantik dönem icralarına ve en zorlu dünya prömiyerlerine kadar standartları belirleyen bir konumda yer alıyor. Konserde Şostakoviç ve Gedizlioğlu’ndan Brahms’ın aşk şarkılarına uzanan bir repertuvarla Berlin RIAS Oda Korosu ve Ufuk & Bahar Dördüncü olacak.

Konser öncesinde Konsere Doğru Etkinlikleri kapsamında besteci Özkan Manav’ın Zeynep Gedizlioğlu ile sohbeti Balo Salonunda gerçekleştirilecek. 

·      Dünyanın en benzersiz piyanistlerinden Yuja Wang

Lüksemburg Filarmoni Orkestrası & Yuja Wang

Müzikal sezgisinin derinliği ve sahne karizmasıyla tanınan Çinli piyanist Yuja Wang, şef Gustavo Gimeno yönetimindeki Lüksemburg Filarmoni Orkestrası ile vereceği konserde müzikseverlere unutulmaz bir akşam vadediyor.

Dünyanın en benzersiz ve göz kamaştıran piyanistlerinden biri olarak kabul edilen Pekin doğumlu Yuja Wang, 2005 yılında Pinchas Zucherman’ın yönetimindeki National Arts Center Orkestrası eşliğinde ilk konserini verdiği günden bu yana dünyanın dört bir yanında önemli orkestralara konuk oldu ve turnelere çıktı. Müzik direktörü Gustavo Gimeno yönetiminde İstanbul Müzik Festivali’ne ilk kez konuk olacak Lüksemburg Filarmoni Orkestrası, 1933’te kuruluşundan bu yana dünyanın dört bir yanından önemli şefleri ve solistleri konuk ettiği gibi Avrupa, Asya ve Amerika’da turnelere çıkıyor. Lüksemburg Filarmoni Orkestrası kayıtları Grammy, Diapason d’Or, Chocdu Monde de la Musique, Charles Cros dahil pek çok ödüle sahip.

Konser öncesinde Konsere Doğru Etkinlikleri kapsamında piyanist ve orkestra şefi Can Okan’ın “Modernist Çeşitlemeler” başlıklı konuşması gerçekleştirilecek. 

·      Yıldızları Buluşturan Konser

Yıldızlarla Oda Müziği –I: Faust & Queyras & Melnikov

İstanbul Müzik Festivali’nin klasik müziğin yıldızlarını buluşturduğu serisi Yıldızlarla Oda Müziği’nin ilk konserinde dünyada Beethoven Yılı olarak kutlanacak 2020’ye gönderme yapan bir programla, her biri seçkin birer Beethoven yorumcusu olan Isabelle Faust, Jean-Guihen Queyras ve Alexander Melnikov bir araya geliyor. 19. yüzyıl klasiklerine getirdikleri taze yaklaşımlarıyla dikkatleri üzerlerine çeken Faust, Queyras ve Melnikov’un Beethoven üçlüleri albümü için New York Times, “bu mükemmel müzisyenler Beethoven’a güçlü ve kavrayışlı bir yorum getiriyorlar” diyor. Faust, Queyras ve Melnikov’un bir araya geldiği Yıldızlar Oda Müziği-I konseri 16 Haziran Pazar günü saat 20.00’de İş Sanat Konser Salonu’nda Nobel İlaç gösteri sponsorluğunda gerçekleştirilecek.

Konser öncesinde Konsere Doğru Etkinlikleri kapsamında Yeditepe Üniversitesi Felsefe Bölümü öğretim üyesi Levent Kavas “Aydınlanma: Dönüşlü mü, Edilgen mi?” başlıklı bir konuşma yapacak.

·      Üç Denizin Sesi Olarak Anılan Tekfen Filarmoni Orkestrası

Tekfen Filarmoni Orkestrası & Daniel Müller-Schott

Tekfen Filarmoni Orkestrası’nın şef Aziz Shokhakimov yönteminde günümüzün en ünlü viyolonselcilerinden biri olan Daniel Müller-Schott ile bir araya geleceği konser, 17 Haziran Pazartesi akşamı Aya İrini Müzesi’nde Tekfen Vakfı’nın gösteri sponsorluğunda gerçekleştirilecek. New York Times’ın “yakıcı tekniğe sahip korkusuz bir icracı” olarak tanımladığı Daniel Müller-Schott ve şef Aziz Shokhakimov, Kasım 2018’de Deutsches Berlin Senfoni Orkestrası ile kaydettikleri albümden sonra bu kez Tekfen Filarmoni Orkestrası eşliğinde müzikal yolculuklarına Şostakoviç ile festivalde devam ediyorlar. Konserde ayrıca festivalin “Var Olmanın Karanlığı, Var Olmanın Aydınlığı” temasına gönderme yapan, Çaykovski’nin “bestelediğim en iyi şey” dediği 6. Senfoni’sini de seslendirilecek.  

·      BİFO ile Yıldızlar Geçidi​

Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası: Sokolov & Hakhnazaryan & Avdeeva

Beethoven Yılı’na doğru, bestecinin birden fazla solo çalgı için yazdığı tek konçerto olan Üçlü Konçerto günümüzün parlayan yıldızları Valeriy Sokolov, Narek Hakhnazaryan ve Yulianna Avdeeva’nın yorumuyla 22 Haziran Cumartesi Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda Borusan Holding gösteri sponsorluğunda müzikseverlerle buluşacak. Konserde ayrıca Efdal Altun ve Çağ Erçağ solistliğinde Strauss’un Don Kişot’u seslendirilecek. Sascha Goetzel’in sanat yönetmenliği ve sürekli şefliğinde yurt içinde olduğu kadar yurt dışında da başarılı konserlere imza atan Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, 2018 Aralık’ında Almanya’da çeşitli şehirlerin yanı sıra Amsterdam Concertgebouw ve Paris Champs Elysées Tiyatrosu’nda Avrupalı müzikseverlerle buluştu. Konserin ikinci eseri olan Don Kişot’ta Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası viyola grup şefi Efdal Altun ve viyolonsel grup şefi Çağ Erçağ solist olarak sahneye çıkacaklar.

Konser öncesinde Konsere Doğru Etkinlikleri kapsamında, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Felsefe Bölümü Başkanı Prof. Dr. Bülent Gözkân’ın “Aydınlanma ve Kant” başlıklı konuşması gerçekleştirilecek. 

·      Yaşama Övgü “HUMAN REQUIEM”

“HUMAN REQUIEM”

Berlin Radyo Korosu, çekirdek repertuvarında yer alan Brahms’ın Alman Requiemi’ni alışılmadık bir deneyime dönüştürüyor. Sahne ile izleyici arasındaki ayrımın ortadan kalktığı, müziğin çok yakın ve kişisel bir hâl aldığı “Human Requiem”de geleneksel konser deneyimleri yerle bir oluyor. Metin, insanlar, mekân ve ses arasında yepyeni bir dizi ilişki kuran bu performansta dinleyiciler müziğin tam ortasında, içinde yer alıyor; müzikle hareket ediyor, onun bir parçası hâline geliyor. Berlin Radyo Korosu, “Human Requiem”i 2012’den bu yana tüm dünyada sahneliyor. Üç Grammy Ödülü sahibi topluluk, sezonda 60 konser ve yurt dışı turneleri gerçekleştiriyor.

Festivalin bu yılki “Var Olmanın Karanlığı, Var Olmanın Aydınlığı” temasına gönderme yapan “Human Requiem”in 28 Haziran Cuma akşamki konseri öncesinde, Konsere Doğru Etkinlikleri kapsamında müzik yazarı ve İstanbul Müzik Festivali Danışma Kurulu Üyesi Aydın Büke’nin “Brahms ve Requiemi” başlıklı konuşması gerçekleştirilecek. 

·      Festivalde Görkemli Kapanış

ŞANGHAY FİLARMONİ ORKESTRASI & FAZIL SAY

47. İstanbul Müzik Festivali’nin kapanışında, Türkiye’de ilk kez konser verecek Şanghay Filarmoni Orkestrası, 2008 yılından bu yana daimî şefi olan Liang Zhang yönetiminde ve Fazıl Say solistliğinde sahneye çıkacak. Le Figaro gazetesinin 21. yüzyılın en büyük sanatçılarından biri olarak gösterdiği Fazıl Say, 25 yılı aşkın süredir klasik müzik dünyasında eşine ender rastlanan bir şekilde dinleyicilerine doğrudan ulaşıyor. Fazıl Say bugüne kadar beş kıtada konserler verdi ve çağımızın büyük şefleriyle çaldı. Fazıl Say, festivalin kapanış konserinde seslendireceği Beethoven’ın 3. Piyano Konçertosu’nu Gianandrea Noseda yönetimindeki Senfoni Orkestrası eşliğinde kaydetmişti. Bu konser 2020 Beethoven Yılı’na doğru büyük besteciye bir kez daha saygı duruşunda bulunurken Çin’in klasik müzikteki güçlü temsilcisi Şanghay Filarmoni Orkestrası’nı ilk kez İstanbul’da ağırlayacak. Kökeni 1950’ye dayanan orkestra; Yo-Yo Ma, Lang Lang, Isaac Stern, Itzhak Perlman, Vladimir Ashkenazy, Luciano Pavarotti, Plácido Domingo, José Carreras, Jessye Norman gibi solistleri konuk etti. Ayrıca İngiliz Kraliyet Balesi, Paris Ulusal Operası Balesi, Mariinsky Tiyatrosu Balesi gibi topluluklarla iş birliği yaptı.

*47. İstanbul Müzik Festivali biletleri, Biletix satış kanalları ve İKSV ana gişeden (Pazar günü hariç her gün 10.00-18.00 saatleri arasında, hizmet bedeli olmadan) satın alınabiliyor. Üyelikleriyle İKSV'nin sene boyunca gerçekleştirdiği tüm etkinlikleri destekleyen Lale Kart üyeleri, İstanbul Müzik Festivali konserlerinin biletlerini de %25’e varan indirimli fiyatlarla alabiliyor. 

0
7124
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage