08 AĞUSTOS, PERŞEMBE, 2024

“Kuğu Gölü”den “Zorba”ya Bale Adımları Bodrum’da

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye İş Bankası ana sponsorluğunda düzenlenen, 21 yıldır Bodrum’u bale ve dans ile buluşturan Türkiye’nin ilk bale festivali Uluslararası Bodrum Bale Festivali, 22 Ağustos’a kadar Türkiye’den ve dünyadan önemli toplulukları sahnesinde ağırlayacak.

“Kuğu Gölü”den “Zorba”ya Bale Adımları Bodrum’da

Bu yıl 21’inci kez düzenlenen, Türkiye’den ve dünyadan toplulukların katılımlarıyla bale ve dansın seçkin eserlerini sahnesine taşıyacak Uluslararası Bodrum Bale Festivali, 3 Ağustos akşamı İzmir Devlet Opera ve Balesi’nin Çaykovski’nin dünyaca ünlü bale eseri Kuğu Gölü ile başladı. İzleyiciler iki gece üst üste gerçekleşen bu temsili Bolşoy Tiyatrosu baş dansçıları Denis Rodkin ve Eleonora Sevenard’ın büyüleyici performanslarıyla izleme şansına sahip oldular. Eser M. Petipa - L. Ivanov’dan sonra A. Volkan Ersoy ve G. Armağan Davran’ın koreografisi ile sunulurken, dekor tasarımı Çağda Çitkaya, kostüm tasarımı Nursun Ünlü, ışık tasarımı Oğuz Murat Yılmaz imzası taşıyordu.

​Klasik bale denildiğinde ilk akla gelen eser olan Kuğu Gölü, Prens Siegfried ile kuğular kraliçesi Odette’in aşk hikâyesine davet eder. Çoğu bale eserine, sanatçıya ilham olan bu eserin dansçılardan dekora, kostümlerden ışık tasarımına göz alıcı bir örneği sunuldu Bodrum’da. Eser baştan sona masalsı bir koreografi ve dansçıların kusursuz performanslarıyla izleyenlere unutulmaz bir gece yaşattı.

Bodrumluların yoğun ilgisiyle başladı festival. Açılış akşamında Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Tan Sağtürk konuşmasına festivali yakın zamanda kaybettikleri bale sanatçısı ve baş koreograf Almula Özlem’e ithaf ederek başladı ve şöyle devam etti: “21. Uluslararası Bodrum Bale Festivali bu yıl ve her zaman olduğu gibi bale ve dansın en güzel örneklerini sizlerle buluşturacak. Festivalimizde dünyaca ünlü ve kendi alanında çok başarılı çalışmalara imza atmış sanatçıları izleme fırsatı bulacaksınız. Bu yıldızlar geçidinde Bolşoy Tiyatrosu baş dansçıları, Brezilya’nın ünlü Basileu França Topluluğu yer alacak. Bu vesileyle Türkiye’nin ilk ve tek bale festivalinde yer alan tüm yabancı konuk sanatçılara teşekkür ediyorum. Sizlerin katılımı festivalimiz için çok değerli. Bizler böylelikle uluslararası bir platformda birleşiyor ve zenginleşiyoruz.

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü olarak festivallerimize bu yıl rekorlarla başladık. 15. Uluslararası İstanbul Opera ve Bale Festivali’nde 15.264 seyirciyle ilk rekorumuzu kırarken, 7. Uluslararası Efes Opera ve Bale Festivali’nde ise 20.500 seyirciye ulaşarak bir rekora daha imza attık. Göstermiş olduğunuz bu yoğun ilgi için hepinize sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum, bu gurur hepimizin.

​Bizleri bu eşsiz gecede buluşturan festivalimizin ana sponsoru Türkiye İş Bankası’na ve değerli İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran’ın nezdinde tüm ekibine sanata olan katkıları için çok teşekkür ediyorum.”

Türkiye İş Bankası’nın 100. kuruluş yılı kutlamaları kapsamında ana sponsorluğunu üstlendiği Uluslararası Bodrum Bale Festivali’nde bu yıl 6 eserin 11 temsili izleyiciyle buluşacak. Programda 7 - 8 Ağustos akşamları Samsun Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelenen Carmen balesi sahne aldı. Bu kural tanımaz aşk hikâyesinin koreografisi Carlos Vilan, müzik düzenlemesi Tulio Gagliardo Varas, dekor tasarımı Tayfun Çebi, kostüm tasarımı Gülay Korkut, ışık tasarımı Oğuz Murat Yılmaz’a ait.

Festivalde 11 - 12 Ağustos akşamları Muhteşem Gatsby temsili olacak. Mersin Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelenecek eserin koreografi ve librettosu A. Volkan Ersoy ve G. Armağan Davran’a ait. Müzik düzenlemesi Aytuğ Ülgen, dekor tasarımı Özgür Usta, kostüm tasarımı Nursun Ünlü, ışık tasarımı Dursun Tarı Deniz imzası taşıyor.

15 Ağustos akşamı ise İstanbul Devlet Opera ve Balesi tarafından 25 yıldır ülkemizde ve dünya sahnelerinde birçok kez sanatseverlerle buluşturulan Güldestan, bu kez Bodrum’daki seyirciyle buluşacak. Müzikleri Mercan Dede’ye, reji ve koreografisi Beyhan Murphy’e ait olan müzik ve dans prodüksiyonu olan eser, tasavvuf ve çağdaş temaların örgüsünü modern dans diliyle anlatacak. Eserin metni Orhan Pamuk ve Evliya Çelebi’ye, dekor tasarım Işın Mumcu, kostüm tasarım Ayşegül Alev, İsmail Dede, ışık uygulama Taner Aydın, Beyhan Murphy, orijinal ışık tasarım Michael Odam, okuyan Halit Ergenç ve Kubilay Tunçer, video Şafak Türkel ve fotoğraf Ara Güler imzası taşıyor.

17-18 Ağustos akşamları ise uluslararası bir konuk ağırlanacak. Festivale ilk kez katılan Brezilya’dan gelen Basileu França Topluluğu sahnede olacak. Sanat yönetmenliğini Simone Malta’nın yaptığı ve Capricho, Ginga, A Fuego Lento adlı üç eserin sahneleneceği Ballet Latino Tango adlı gösteri ünlü koreograflar Binho Pacheco ile Ricardo Amarante adımlarıyla sahnelenecek.

​Festivalin kapanışı ise bir başka kült eser Zorba ile yapılacak. 21-22 Ağustos akşamları Ankara Devlet Opera ve Balesi, Zorba balesi ise bu festivale nokta koyacak. Koreografisi ve librettosu Lorca Massine’ne ait eserde kasabaya gelen John’un Marina ile yaşadığı hüzünlü aşkı ve Zorba’nın umut dolu hikâyesi balenin zarif adımları ile sahneye taşınacak.

Tüm temsilleri Bodrum Kalesi Kuzey Hendeği Sahnesi’nde gerçekleşecek 21. Uluslararası Bodrum Bale Festivali’nin programına ve eserlere dair bilgilere buradan, biletlerine ise Bodrum Kalesi, Turgutreis Marina, OASİS AVM ve Midtown AVM gişelerinden ve www.dobgm.gov.tr ile www.biletinial.com bilet satış sitesi üzerinden erişebilirsiniz.

​Önümüzdeki günlerde Bodrum’a yolunuz düşerse bir akşamınızı bale adımlarıyla geçirmeniz dileğiyle…

0
1719
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage