16 ARALIK, ÇARŞAMBA, 2015

Londra West End’i Salladı Sıra Zorlu PSM’de!

Oyun içinde oyun mantığıyla kurgulanan “Yoldan Çıkan Oyun”, İngiltere’de 2015 Laurunce Olivier Ödülleri'nden En İyi Komedi Ödülü’nü almıştı. Mehmet Ergen’in çevirisini yaptığı oyun, Bartu Küçükçağlayan, Güliz Gençoğlu, Gökçen Gökçebağ, Kubilay Çamlıdağ, Öner Erkan ve Sarp Apak’ın adeta nefes almadan sergiledikleri oyunculukla sezonun izlenmesi gerekenleri arasında!

Londra West End’i Salladı Sıra Zorlu PSM’de!

İngiltere’de 2015 Laurunce Olivier Ödülleri'nden ‘En İyi Komedi Ödülü’nü alıp, adını tüm dünyaya duyuran The Play That Goes Wrong (Yoldan Çıkan Oyun), Talimhane Tiyatrosu ve Zorlu Performans Sanatları Sahnesi’nin işbirliğiyle Türkiye galasını geçtiğimiz günlerde yaptı. Lerzan Pamir gibi genç, dinamik, ateşli bir yönetmenin elinde şekillenen oyunun çevirisini Talimhane Tiyatrosu Sanat Yönetmeni Mehmet Ergen gerçekleştirdi. West End Sahnesi’nin 2014 yılında sahnelere aktardığı yapıtın etkisi o kadar derinden hissedildi ki, oyunun bir iki senelik macerasına baktığımız zaman, grotesk komedi kalitesi kusursuz biçimde izleyenlerin belleğine yerleşti diyebilirim. Bu muhteşem komedide Lerzan Pamir, Türkiye’de ‘karakter oyuncusu’ diye söyleyebileceğimiz isimlerle çalışmış. Bartu Küçükçağlayan, Defne Koldaş, Gökçen Gökçebağ, Güliz Gençoğlu, Kemal Kayaoğlu, Kubilay Çamlıdağ, Öner Erkan ve Sarp Apak, grup olmanın ne anlama geldiğini seyircinin beynine kazıyor. Henry Lewis, Jonathan Sayer, Henry Shields üçlüsünün yazdığı eseri metninden sahnelemesine, oyunculuk performansından sahne tasarımına kadar her açıdan ayrı ayrı irdelemek lazım! 

Oyun içinde oyun mantığıyla kurgulanan gösteride, sahneye çıkan oyuncular bir tiyatro gösterisi sergilemek adına çaba içine girer. Fakat Cornley Polytechnic Drama Society isimli tiyatro grubunun işi çok zordur; çünkü tam anlamıyla amatörlerden kurulu olan bu topluluğun ne yönetmeni iş bilmektedir ne de oyuncuları oynadıkları karakterleri tanırlar. Sahneye çıkan oyuncularda ezber sorunu olmakla birlikte, sahne ardındaki teknik ekip tam anlamıyla rezalettir. 1920’li yıllarda geçen bir cinayet öyküsünü aydınlatmak için uğraşan (!) oyuncuların berbat biçimde sergiledikleri tiyatro gösterisine sahnede yaşanılan ‘iş kazaları’ da eklenince seyrine doyulmaz bir komedi ortaya çıkar.

Lerzan Pamir, oyunculara nefes aldırmadan her sahneyi ince ince işlerken oyunun kurgusunu öylesine etkili kullanıyor ki, Londra uyarlamasında olduğu gibi, sahnede yakalanan enerji mükemmel bir tempoyla ilerliyor. 

Yoldan Çıkan Oyun’un İngiltere ayağını izlemiş bir eleştirmen olarak genç yönetmenin konuya bakış açısını harikulade bulduğumu belirtmeliyim. Beceriksiz bir tiyatronun oyun oynama hevesi karşısında yüksek sesle gülen seyirci, aslında bu oyunun bir parçası haline dönüşüyor. Grotesk öğeleri birleştirip, oyuncularla dekor arasında muazzam ilişki kurmak, herkesin düşünsel zekasında ortaya çıkmaz. Düşünün şimdi; ortada bir cinayet var, cinayeti aydınlatmak için sahneye müfettiş çıkıyor, malikanede kimin kimle beraber olduğu muallak… İşte bu kargaşada oyunu oynamak isteyen oyuncuların üzerine yıkılan dekorlar, yanlış zamanda giren müzikler, gösteri anında oyuncular tarafından bulunamayan aksesuarlar sahneyi karmakarışık hale dönüştürüyor. Tabii tüm bunların yanında rollerini en berbat şekilde sahneleyen oyuncuların performanslarını unutmayalım.

Topluluk, tiyatroda devamlı görünmesi gereken kaliteli bir kadroyu bir araya getirmiş. Bartu Küçükçağlayan, Güliz Gençoğlu, Gökçen Gökçebağ, Kubilay Çamlıdağ, Öner Erkan ve Sarp Apak’ın adeta nefes almadan sergiledikleri komedi ‘olay komedisi’ şeklinde büyüleyici atmosfer oluşturmuş. Güliz Gençoğlu ve Sarp Apak’ın performansı dikkatleri üzerine çekerken, ekibi birbirinden ayırmak neredeyse imkansız! Özellikle ikinci perdedeki oyuncu performanslarına hayran kalmamak elde değil!

Talimhane Tiyatrosu, Zorlu Performans Sanatları Sahnesi ile işbirliği yaparak, sezonun bir numarası olmaya aday Yoldan Çıkan Oyun’u sahneliyor. Bu başarılı çalışmayı kaçırmayın! 

Bilet Satın Al
0
8183
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage