Akbank Caz Festivali, 30. yılına özel olarak Türkiye’de caz müziğin önemli isimleriyle bir araya gelerek hazırladığı Dün, Bugün, Yarın albümünün hazırlık sürecini içeren, Türk cazının bulunduğu noktayı kayıt altına alan, arşivsel bir değer taşıyan belgeseli izleyiciyle buluşturdu.
Akbank Caz Festivali, 30 yıldır Türkiye’de caz müziğin gelişimini desteklerken, caza olan ilginin artmasına katkıda bulunuyor. Festival 30 yılda 5.000’in üzerinde uluslararası ve Türk caz sanatçısını ağırlamasının yanı sıra 773 konser, 1000 atölye ve 100’ün üzerinde söyleşi ile 500.000’ün üzerinde izleyiciye ulaştı. Festival, Türkiye’de caz müziğe olan katkılarını pandemide de sürdürdü. Tüm dünyada pandeminin etkisiyle değişen dinamikler müzik endüstrisinde de sert bir şekilde etkisini gösterdi. Konserler, festivaller iptal edildi, etkinlikler hala belirsiz olan tarihlere ötelendi. Akbank Caz Festivali, tam da bu döneme iz bırakacak bir çalışmaya imza attı: Dün, Bugün, Yarın. Pandemi döneminde hazırlanan albüm ve ardından gelen belgesel ile Türk cazının dünü, bugünü kayıt altına alırken geleceğe kalacak önemli bir çalışma oldu.
Organizasyonu ve içerik programlaması Pozitif iş birliğiyle gerçekleştirilen, Akbank Caz Festivali’nin 30. yılına özel kayıtlarla hazırlanan; 30 özgün beste ve 80’e yakın caz müzisyeninin ve grubunun performansını kapsayan çalışmanın albümü geçtiğimiz yıl Doublemoon Records etiketiyle tüm dijital platformlarda ve plak formatında cazseverlerle buluşmuştu. Albümün kayıt süreci ve sanatçı söyleşilerinden oluşan belgesel ise 30 Nisan Dünya Caz Günü’nde yayımlandı. Geçmişten günümüze 30 yıldır festivalde performans sergilemiş usta müzisyenlerin yanı sıra genç sanatçılar, yurt dışında yaşayan müzisyenler ve bu yıl festivalde yer alması planlanan müzisyenlerden bir seçkinin de yer aldığı Dün, Bugün, Yarın hem festivalin geçmiş 30 yılına bir bakış sunuyor hem de yaşadığımız dönemin ruhunu yansıtıyor.
Şehre caz tınılarının karıştığı 30 yılın röntgenini çeken retrospektif bir çalışma niteliğindeki belgeselde Akbank Sanat’ın Artistik Danışmanı Ahmet Uluğ, bu kayıtların amacını şöyle açıklıyor: “Umut ediyoruz ki bu ortaya çıkan kayıtlar bugünkü Türk cazının bir aynası olur. Bir 30 sene sonra geriye baktığımızda Türkiye’de ve İstanbul’da cazın durumunu belgeleyecek değerli kayıtlar olur.” Akbank Caz Festivali Direktörü Gözde Sivişoğlu ise bu albüm ve belgeseli şu sözlerle değerlendiriyor: “Fiziksel şartlar nedeniyle festivalimizi gerçekleştiremesek de her yıl olduğu gibi bu yıl da Türk caz sahnesiyle birlikte olmak bizim için çok değerli ve anlamlı.”
Dün, Bugün, Yarın’ın kayıt sürecinin, müzisyen görüşmeleriyle bir araya getirildiği belgeselde izleyici kayıt ortamının bir parçası olarak konumlanıyor. Belgesel sayesinde müzisyenlerin yaşadığımız bu döneme, caza, cazın ülkemizdeki durumuna ve tüm bunlarla birlikte Akbank Caz Festivali’ne dair anılarını, hislerini ve düşüncelerini paylaştıkları zamanlar üstü bir arşiv oluşuyor.
Albümün 30 parçadan oluşan seçkisinde; Ali Perret, Aydın Esen, Ayşe Tütüncü, Baki Duyarlar, Barış Demirel - Barıştık Mı, Burak Bedikyan, Cem Tuncer, Çağıl Kaya, Çağrı Sertel, Deniz Taşar, Ediz Hafızoğlu, Elif Çağlar, İlhan Erşahin’s İstanbul Sessions, İmer Demirer, Jülide Özçelik, Kağan Yıldız ve Sibel Köse, Kamil Özler, Kerem Görsev, Konstrukt, Lahza (Cenk Erdoğan & İkiz), MÖE (MadenÖktemErsönmez), Neşet Ruacan & Ozan Musluoğlu Quartet, Nilüfer Verdi, Oğuz Büyükberber, Okay Temiz, Önder Focan, Selen Gülün, Timuçin Şahin, Tuna Ötenel, TÖZ (Tamer Temel, Ercüment Orkut, Cem Aksel) gibi Türk caz sahnesinin önemli isimlerinin ve gruplarının bestelerinden oluşuyor.
Albüme eşlik eden müzisyenler arasında ise Adem Gülşen, Barış Doğukan Yazıcı, Burak Irmak, Berkan Tilavel, Bulut Gülen, Can Çankaya, Cem Nasuhoğlu, Çağdaş Oruç, Efe Demiral, Ekin Cengizkan, Engin Recepoğulları, Eren Turgut, Eylül Biçer, Eylül Ergül, Ferit Odman, Fırtına Kıral, İzzet Kızıl, Kaan Bıyıkoğlu, Kamil Yılmaz, Korhan Futacı, Kürşad Deniz, Mehmet Ali Şimaylı, Meriç Demirkol, Miraç Yavuz, Nedim Ruacan, Orhan Deniz, Ozan Musluoğlu, Serhan Erkol, Selim Aydın, Şenol Küçükyıldırım, Şenova Ülker, Taşkın Akarsu, Tibet Akarca, Tolga Tohumcu, Turgut Alp Bekoğlu Umut Çağlar ve Volkan Hürsever yer alıyor.
Dün, Bugün, Yarın albümü, Spotify, Apple Music, Deezer ve Fizy’nin de aralarında bulunduğu 156 dijital müzik platformunda dinleyiciyle buluşuyor. Belgesel ise Akbank Sanat’ın YouTube kanalında izleyicilerini bekliyor.
https://www.youtube.com/watch?v=VGa5583lBUs