03 TEMMUZ, CUMA, 2020

Yeni Müziklerden Oluşan Yeni Bir Proje: SONIC BOOM

Geçtiğimiz günlerde yayımladıkları ilk teklileri Please ile müzikseverlerle buluşan başarılı dört müzisyen Elif Çağlar, Çağrı Sertel, Alp Ersönmez ve Volkan Öktem ile bir araya gelerek kurdukları müzik grupları SONIC BOOM’u konuştuk.

Yeni Müziklerden Oluşan Yeni Bir Proje: SONIC BOOM

Vokalde Elif Çağlar, tuşlu çalgılarda Çağrı Sertel, bas gitarda Alp Ersönmez ve davulda Volkan Öktem'in yer aldığı bir grup SONIC BOOM. Dinleyicisine r&b, hip-hop, soul, caz ve elektronik müzik etkileşimli ama kendilerini sınırlamadıkları bir ses dünyası sunuyor bu grup. SONIC BOOM’dan bir araya gelme hikâyelerini, dansa davet eden Please’in yaratım sürecini, karantinanın üzerlerindeki ve piyasadaki etkilerini ve gelecek planlarını dinledik.

Türkiye’de özellikle caz müzik alanında özgün tarzlarınızla akıllara ilk gelen isimlersiniz. Sizleri zaman zaman bir arada çalarken görsek de artık resmen bir müzik grubunuz var. SONIC BOOM’un ortaya çıkma hikâyesini anlatabilir misiniz? Sizi beraber üretmeye iten fikir ne oldu?

Birbirini tanıyan, müzikalitesine saygı ve sevgi duyan, bahsettiğiniz gibi farklı projelerde birbirleriyle çalmaktan zaten keyif alan müzisyenler olarak, aslında zaten organik bir bağımız vardı senelerdir. Hayatın akışı nihayetinde bizi, hepimizin keyifle çalmak istediğimiz yeni müziklerden oluşan yeni bir projeye başlama isteği sonucunda, doğal olarak bir araya getirdi. 

Grubun aslında 2019 yılında temellerinin atıldığını ama 2020 yılında dinleyicilerle buluştuğunu biliyoruz. O geçen bir senede neler yaptınız?  

Konserler vermeye başladık, repertuvarı şekillendirdik ve beste yapmak, kendi sound'umuzu/sesimizi bulmak üzere, çalma seansları yaptık bir araya gelip. Evde çaldığımız fikirleri paylaştık, herkes kendi özel zamanında bunlara yönelik çalışmalar yaptı, üretim sürecini hızla başlattık aslında.

SONIC BOOM’un sound dünyasında neler bulacağız, bizleri neler bekliyor? Bu grubun üretimlerinde hangi tür belirleyici olacak?

Zengin ve detaylı işlenmiş bir sound, sade ve duygusal yoğunluğu olan melodiler, yer yer bol katmanlı, yer yer minimal çalımlar ve dans. Bir soul, caz, pop etkileşimimiz var ama türde kesinlikle sınırlamamız yok, herkes her fikri masaya getirebiliyor. 

İlk tekliniz Please'i yayımladınız. Beraber üretmek adına neler deneyimlediniz? Please'den biraz bahseder misiniz?

"Bugün şu kadar parça kaydetmeliyiz" gibi hiçbir düşünce ve stres olmadan, sadece birlikte stüdyoya girelim dedik. O rahatlık ve keyifle, daha soundcheck aşamasında doğaçlama yaparken hepimizden fikirler gelmeye başladı, biz de hevesle peşinden gittik. Nihayetinde tam bir grup işi olarak Please çıktı. 

SONIC BOOM mart ayında iki konser gerçekleştirdi malum ardından pandemi sebebiyle ara verildi. Birlikte sahne aldığınız bu konserler nasıldı? Dinleyiciden nasıl dönüşler aldınız?

İzmir'de birkaç konser verdik, İstanbul'daki konserimiz ilk ve pandemi sebepli son konserimiz oldu. Hepsinde de seyirciyle birlikte çok coştuk. Yüksek enerjili konserler oldu. Araya önümüzdeki aylarda duyacağınız başka bestelerimizden de serpiştirdik ve dinleyicilerin daha sonra özellikle o şarkıları sormaları çok mutlu ve motive etti.

Grubun ismi de oldukça dikkat çekici: SONIC BOOM. Bu ismi seçmenizin özel bir sebebi var mı? Sizin için ne ifade ediyor bu isim?

Hem kulağımıza hoş gelen, hem de sahnedeki enerji patlamamızı ve yoğun sound'umuzu/sesimizi temsil eden bir isim arıyorduk. Bir anda çıkıverdi dördümüzün de hemen sevip onay verdiği ilk isim olarak.

Hâlâ kısmen devam eden karantina dönemi sizler için nasıl geçti/geçiyor? Müzisyen olarak bu süreç sizi nasıl etkiledi?

Evlerde hem kişisel yaşamımıza hem de bol bol enstrümanlarımıza ve yeni şeyler üretmeye konsantre olduğumuz bir dönem oldu. Müzisyenlik bu süreçten biliyorsanız en yoğun şekilde etkilenen mesleklerden, normalleşmede eskisi gibi bir konser trafiğine yer yok henüz. Ne zaman yıllardır alıştığımız ve maddi manevi bizi ayakta tutan düzene dönebileceğimiz meçhul. Ama elbet değişecek durumlar, biz hala paylaşamasak da işimize bakıyoruz, müziğe devam ediyoruz.

https://www.youtube.com/watch?v=5J1JHdMzbSo

Pandemi sebebiyle bu seneki konserler, festivaller iptal edildi. Bu süreçten sağ çıkmak için neler yapılabilir? Sizlerin bu konudaki fikirlerini merak ediyorum.

Müzisyenlerin bağımsız olarak yapabileceği şeyler belli ve sınırlı, geçim sağlayabilmek adına az gerçekleşen online konserlerin pek katkısı yok. Sanata değer veren kurumların desteği bu kritik dönemde çok önemli. 

Sosyal mesafeli bir ortamda yeniden buluşma fikrini nasıl buluyorsunuz?

Biz dinleyicimizle ve birbirimizle buluşmayı elbette hasretle bekliyoruz. Ama ortamın güvenliği ve denetimi çok önemli. Doğru koşullar sağlandığı gibi buluşmaların başlayacağına inanıyoruz.

Bu sıralar pek geleceğe dair planlar yapamasak da yine de sormak isterim. Gelecek projelerinizden bahseder misiniz? Beraber üretmeye devam edecek misiniz? Solo projeleriniz de olacak mı?

SONIC BOOM olarak yeni tekliler de yolda, kısa zamanda onları da paylaşmak niyetindeyiz ve beraber üretmeye devam edeceğiz, hatta uzaktan şarkılar üzerinde uğraşmaya devam ediyoruz. Bir yandan hepimizin solo projeleriyle ilgili birçok fikri var, farklı sesler aradığımız kişisel girişimlerimiz de olacak.

 Please'i buraya tıklayarak dinleyebilirsiz.

0
8864
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage