08 EKİM, PERŞEMBE, 2020

Mısır’da 2500 Yıllık Antik Tabutlar Gün Yüzüne Çıkarıldı

Mısırlı arkeologlar Kahire'nin güneyinde yer alan Sakkara’da, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki eski Mısır başkenti Memphis’in nekropolünde yapılan kazı çalışması sırasında 2500 yıldan daha uzun bir süre önce gömülmüş 59 tane iyi korunmuş ve mühürlenmiş ahşap tabutun bulunduğunu duyurdu.

Geçtiğimiz cumartesi günü gerçekleştirilen toplantıda tabutlardan birinin içi açıldı. Tabutun içerisinden parlak renklerde hiyeroglif yazıtların yer aldığı bir mezar kumaşına sarılmış gayet iyi durumda bir mumya ortaya çıktı.

Son keşiften üç hafta önceki kazılarda ilk 13 tabutun çıkarılmasından sonra 12 metre daha derine inilerek 46 tabuta daha ulaşıldı. Turizm ve Tarihi Eserler Bakanı Halid el Anani, 4 bin 700 yıllık Zoser Piramidi (The Pyramid of Djoser)’nin yakınında bulunan bu mezarların daha fazla olabileceğini ve bunların M.Ö. 6. veya 7. yüzyıla ait eski Geç Mısır Dönemi’ne ait olduğunu da sözlerine ekledi. El Anani, yapılan ön çalışmaların bu mezarların rahiplere, kıdemli devlet adamlarına ve 26. hanedanlığın eski Mısır toplumundaki önde gelen şahsiyetlerine ait olduğunu gösterdiğini söyledi.

Sakkara'daki kazılar, son yıllarda eski eserlerin yanı sıra mumyalanmış yılanlar, kuşlar, kutsal mısır böceği ve diğer hayvanları ortaya çıkardı. Bölgede lotus çiçeğinin eski tanrısı Nefertem'i tasvir eden bronz bir heykelcik de dâhil olmak üzere düzinelerce heykel bulundu.

Bulunan tabutlar açılışı 2021 yılına ertelenen Giza Platosu'ndaki Büyük Mısır Müzesi'ne götürülek ve orada sergilenecek.

Kaynak: ALJAZEERA
Video kaynak:
 South China Morning Post
Fotoğraf künye: 
Khaled Desouki/AFP

https://www.youtube.com/watch?v=LWZ3vWNLDUY

0
1725
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage