0 YAPILAN YORUMLAR
23349 GÖRÜNTÜLENME
52 TAKİPÇİ
0 BEĞENİ
Sanat-teknoloji birlikteliği: 3 Yenilikçi Oluşum

Bugün hayatımızın her noktasına nüfuz etmiş olan teknoloji elbette sanata da sızdı. Boya fırça yerine kırık ipad kullanan veya işin parçası olarak kod yazan sanatçıların yanısıra izleyicilerin de sanatla olan münasebeti çeşitli şekillerde etkilendi. Sanat eserini online satın almalar, Pera Müzesi’nde asılı olan Kaplumbağa Terbiyecisi’ne zoomlayarak bakmalar, sergi hazırlıklarını Instagram’dan takip etmeler… Bu konuda en öne çıkan uluslarası oluşumlardan üç tanesini anlatacağım bu yazıda. Zira bence ileride sanat alanı içinde teknolojiden çok fazla bahsedeceğiz.

Screen Shot 2016-03-01 at 16.53.45

s[edition]: Dijital ortamda dijital sanat koleksiyonu

2013’te hayata geçirilen Sedition dijital sanat eserleri alabileceğiniz online bir platform. Fakat bu eserler sadece dijital ortamda, yani ekranlarda varlar. Yani eseri alınca size bir kargolama yapılmıyor, eseri duvarınıza asmıyorsunuz. Bunun yerine eseri bilgisayar/tablet/telefon veya başka ekranlarınızda görüntüleyebiliyorsunuz. Dijital ortamda dijital bir sanat koleksiyonu oluşturmak yani. Burada ünlü sanatçıların, edisyonlu dijital eserleri yer alıyor. Hala sıkılmadıysanız, Tracey Emin’in edisyonlu bir neon eserini 80 $’a alabilirsiniz mesela.

Screen Shot 2016-03-01 at 17.36.31

Google Art Project: Sınırları aşan müze deneyimi

Proje, Google Cultural Institute tarafından dünyanın heryerinden izleyicinin dünyanın her yerinden sanat eserlerini ve kültürel objeleri görebilmesi amacını benimsiyor. Muse’d Orsay’dan Japonya’da belki hayat boyu görme şansınız olmayacak bir müzeye kadar 250 kurumun koleksiyonlarını yüksek zoom yapabilme özelliği ile sanatseverlere açıyor. Türkiye’den Borusan Contemporary, Pera Müzesi, ELgiz Müzesi, Rezan Has Müzesi, İstanbul Modern, Masumiyet Müzesi ve Sakıp Sabancı Müzesi yer alıyor.


Screen Shot 2016-03-01 at 17.56.39

rhizome.org Teknoloji bazlı sanatın sadık destekçisi

1996’da, insanlar henüz taş büyüklüğünde Nokia telefonları çözmeye çalışırken kurulan oluşum teknoloji ve internet bazlı sanat pratiklerini destekliyor, arşivliyor ve daha çok izleyiciyle buluşmasını sağlıyor. 2003’ten beri New York’daki New Museum ile işbirliği yapıyor ve müzede etkinlikler ve sergiler düzenliyor. Gif veya bilgisayar oyunu formatında eserlerinde bulunduğu, ArtBase adında geniş bir eser arşivi de sitelerinde mevcut.


Bu yazı daha önce ranakelleci.wordpress.com'da yayınlandı.

0
2528
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage