Sanat dünyası bu hafta yine birçok sergi açılışı ve paneli ağırlıyor. Haftanın dikkat çeken sanat etkinliklerini sıraladık. Yazıya göz atmadan sanat turunuza başlamayın!
Duvarlarda Saklı
Alper Bıçaklıoğlu, yedinci kişisel sergisi “Duvarlarda Saklı” ile ALAN İstanbul’da sanatseverlerle buluşuyor. 1 Mart - 2 Nisan tarihleri arasında görülebilecek olan sergi, modern kent duvarlarının parçası haline gelen ve çoklu kültürel ve politik içeriklerin taşıyıcısı afişlerin, çağdaş sanat bağlamında yeniden üretimini ele alıyor. 60’lardan günümüze uzanan bir perspektifte Bıçaklıoğlu’nun çalışmaları, bazen doğrudan politik göndermeler içeren işler olarak, bazen de sadece alt-metinsel olarak anlaşılmayı bekliyorlar. Sergi 1 Mart akşamı saat 19.00’da ALAN İstanbul’da açılacak.
Söyleşi: Melez Kimlikler
"Anı ve Süreklilik: Huma Kabakcı Koleksiyonu’ndan Bir Seçki” sergisi kapsamında eş küratör Esra Aliçavuşoğlu moderatörlüğünde, eş küratör ve koleksiyoner Huma Kabakcı ile sanatçılar Erinç Seymen ve Güneş Terkol, 2 Mart Çarşamba günü 19:00’da Pera Müzesi’nde “Melez Kimlikler” isimli bir söyleşiyle bir araya gelecek.
Kimlik, günümüz sanatçılarının üzerine en çok düşündüğü ve çözümlediği kavramların başında gelmekle birlikte Huma Kabakcı Koleksiyonu’nun özellikle 2. kuşak seçimlerinin de ana eksenlerinden birini oluşturuyor. Coğrafi ve kültürel kimliğin, etnik ötekinin, cinsel ve kültürel kodların bir sorunsal olarak ele alındığı bu konuşmada, kavram sanatçının, koleksiyonerin ve sanat tarihçisinin bakış açıları ile irdelenecek.
A Bridge Too Far
Çok kültürlü kimliğini, çalışmalarında, hem o kültürün bir parçası, hem de dışarıdan bir göz olarak deneyimleyen Ahmet Polat, yeni sergisi "A Bridge Too Far"da küratörlüğünü R. Paul McMillen'ın gerçekleştirdiği, Europalia Sanat Festivali kapsamında BOZAR Brüksel'de sergilenen İmagine İstanbul serisinden bir seçki sunuyor. Türkiye'deki sanat izleyicisiyle ilk kez buluşacak olan seri, sanatçının sosyal dinamikleri, kimlikler ve insanlar üzerinden, bu kez yalnızca İstanbul'a odaklanarak irdelediği fotoğraflarından oluşuyor. Fotoğrafın temsiliyet gücünü farklı kültürlerde irdeleme şansına sahip sanatçının çalışmalarında her daim ön planda olan portreler, bu kez İstanbul'un bugününe dair bir kayıt niteliği de taşıyor. 3 Mart Perşembe akşamı saat 18.00'da açılacak olan sergi 2 Nisan tarihine dek x-ist'de görülebilir.
TeamLab: Sanat ile Fiziksel Mekânın Arasında
Japon kültürünün unsurlarını İstanbul’a taşıyan “teamLab: Sanat ile Fiziksel Mekânın Arasında” adlı sergi, ziyaretçilerini anime ve manganın ötesine, dokunup değiştirebileceğiniz hareketli imgelerin dünyasında bir yolculuğa çıkarmayı hedefliyor. Charles Merewether küratörlüğünde gerçekleşecek olan sergide, odanın bir yanından diğerine uzanan gürüldeyen şelaleyi veya dalgaları, çiçeklerin açmasını, bir görünüp bir kaybolan kelebekleri seyredeceksiniz. 3 Mart akşamı saat 19.30’da açılacak olan sergi, 21 Ağustos’a dek sürecek.
Ben Tek, Hepiniz!
Yusuf Aygeç’in C.A.M. Galeri’deki ikinci kişisel sergisi “Ben Tek, Hepiniz!” ile meydan okumanın aksine bir yüzleşme serüveni olarak kabul edilebilir. Sanatçı, çocukken dinleyip belleğimizde yer eden masallara, öğrenilmiş korkulara, dayatılmış kurallara, inançlara, bilinçaltının derinliklerine iniyor ve alışkanlıkları sorguluyor. 3 Mart Perşembe akşamı saat 18.00’da açılacak olan sergi 28 Mart’a dek ziyaret edilebilir.
Yutulmuş
Can Akgümüş'ün son dört yılda odaklandığı fotoğraf serilerinden yola çıkan “Yutulmuş” isimli sergi, ismini sanatçıya bu yıllarda eşlik etmiş Ursula Le Guin’in “Yerdeniz” hikayelerinden alıyor. Medyum olarak fotoğrafı kullanan Akgümüş, sanat pratiğini bellek ve hafıza keşfi üzerine kuruyor. 4 Mart Cuma akşamı 18.30'da açılacak olan sergi 2 Nisan’a dek Artnivo.com Project Space'te devam edecek.
Hatırlamak ve Anlatmak için Şehre BAK 2016 Sergisi
Türkiye’de birbirine uzak 10 şehirden 24 gencin katılımıyla hayata geçirilen Hatırlamak ve Anlatmak için Şehre BAK projesinin 2016 İstanbul sergisi 5 Mart – 10 Nisan 2016 tarihleri arasında DEPO’da izleyicilerle buluşuyor.
Hatırlamak ve Anlatmak için Şehre BAK, Türkiye’nin birbirine uzak şehirlerden gençlerin katılımıyla gerçekleştirilen bir kültürel işbirliği ve ortak sanatsal üretim projesi. Aydın, Balıkesir, Batman, Çanakkale, Diyarbakır, İzmir, Mardin, Muğla, Şırnak ve Urfa’dan gençler birlikte çalışarak şehirlerden gündelik yaşam, farklı hayatlar ve mekânlar, geçmiş ve hafıza, göç ve kültürel çeşitliliğe dair hikâyeleri fotoğraf ve video aracılığıyla kayda geçirdiler. 4 Mart Cuma 18.30’da açılacak olan sergi 10 Nisan’a dek izlenebilir.
Crystagram
Galerist, İdil İlkin’in “Crystagram” başlıklı üçüncü kişisel sergisine 4 Mart – 2 Nisan 2016 tarihleri arasında ev sahipliği yapıyor. Sergide özellikle atmosferik optik algılamalar üzerinden yola çıkan sanatçı ışık, ışın, renkler, kırılımlar, saçılımlar, dalga boyları, çoklu kristalin yapılar ve çınlamalar üzerine düşünüyor. Sanatçı, buzulların erimesi ve gazlardan yanan karların iklimlere karışmasını dijital resimler, ışıklı kutular ve pullar üzerinden işliyor. 4 Mart akşamı saat 19.00’da açılacak olan sergi 2 Nisan’a dek ziyaret edilebilecek.
Vertigo ve Yerçekimi
Galeri KHAS, Seydi Murat Koç’un “Vertigo ve Yerçekimi” isimli kişisel sergisine ev sahipliği yapıyor. Pop sanatın ögelerinden faydalanmaktan çekinmeyen Seydi Murat Koç, zevkli, düşündürücü, sorgulamaya iten, yargılayan ve yargılatan, kurmacayla tanıdık olanı kesiştiren, zaman zaman da tekinsizleşen bir görsel sunuyor. 4 Mart akşamı saat 18.30’da açılacak olan sergi 4 Haziran’a dek ziyaret edilebilecek.
De Chirico'nun Perspektifi
Metafizik sanatının kurucusu Giorgio de Chirico’nun yapıtları “Dünyanın Gizemi” başlığı altında 24 Şubat – 1 Mayıs tarihleri arasında Pera Müzesi’nde sergileniyor. Ali Artun sergi kapsamında 5 Mart Cumartesi günü Pera Müzesi’nde bir konferans veriyor. 14.00’da gerçekleşecek olan konferansa katılım ücretsiz.