24 ARALIK, CUMARTESİ, 2016

2016’nın Unutulmayacak 10 Enstalasyon Çalışması

2016 boyunca dünyanın farklı ülkelerinden pek çok sanatçı büyük boyutlu enstalasyon çalışmalarına imza attı. Kamusal alanda, katılım sağlayabildiğiniz, canlı ya da geçici bir süreliğine yapılmış birçok enstalasyon çalışması, izleyenlerde unutulmayacak bir etki bıraktı. Designboom ise Big Stories liste serisi kapsamında 2016 yılında yapılmış en iyi 10 enstalasyonu listeledi.

2016’nın Unutulmayacak 10 Enstalasyon Çalışması

Christo, Iseo Gölü, İtalya

İtalya’nın kuzeyinde bulunan İseo Gölü’nde 100 bin metrekarelik bir alana sarı bir kumaş kullanarak inşa ettiği Floating Piers ile sanatçı Christo, ziyaretçilere yüzen bir rıhtım deneyimi yaşattı. Üç kilometre boyunca devam eden yürüme yolu ile kıyı kasabalarını birbirine bağlayan enstalasyon, dağların çevrelediği bir manzarada sadece 16 gün boyunca sergilendikten sonra kaldırılıp tüm malzemeleri geri dönüştürüldü. 

 JR, Rio de Janeiro, Brezilya

Fransız sokak sanatçısı JR, 2016 Olimpiyat Oyunları kapsamında Rio de Janeiro’da iki dev boyutlu enstalasyon çalışmasına imza attı. Sanatçının devam eden projesi Inside Out kapsamında ürettiği çalışmalar, iki adet atletin kumaş üzerine basılmış görsellerinin açık alanlara kurulan metal iskeleler üzerine yerleştirilmesiyle yapıldı. 

Ugo Rondinone, Nevada Çölü, ABD

Las Vegas’ın güneyinde bulunan Nevada Çölü’ne yerleştirdiği renkli kayalarla yerçekimine meydan okuyan İsviçreli sanatçı Ugo Rondinone, doğa ve insan arasındaki devamlılık ve dayanışmaya vurgu yapıyor. 11 Mayıs 2016 tarihinden beri sergilenen Seven Magic Mountains adını alan ve yaklaşık 10 metre uzunluğunda olan totem kuleleri, iki yıl boyunca bulunduğu konumda kalmaya devam edecek. 

Ludovico Einaudi, Kuzey Buz Denizi

İtalyan piyanist ve besteci Ludovico Einaudi, Kuzey Buz Denizi’nde hareketli bir platform üzerinde verdiği tarihi konserle hafızalara kazındı. Greenpeace işbirliğiyle iklim değişikliğine dikkat çekmek amacıyla yapılan enstalasyonda Einaudi, Elegy for the Arctic bestesini ilk kez çaldı. Performans sırasında arka planda eriyerek denize düşen buz kütleleri ise çalışmanın amacını bir kez daha vurguladı. 

https://www.youtube.com/watch?v=dHpHxA-9CVM

Sanatçı buzulların arasında sessiz bir ortamdaki performansıyla iklim değişikliği konusunda bir bilinç yaratmayı ve sesin yankılanması gibi bir eko yaratmayı umduğunu açıklamıştı.

Burning Man, Nevada, ABD

Nevada Black Rock Çölü’nde her yıl gerçekleştirilen Burning Man Festivali, bu yıl yaratıcı enstalasyon çalışmalarıyla çok konuşuldu. Burning Man kültürünün önemli bir parçası haline gelen bu eserler, 2016 yılında Leonardo da Vinci ve İtalyan Rönesansı temasında üretildi. 

Ai Weiwei, Berlin, Almanya

Mülteci sorununa dikkat çekmek amacıyla ünlü sanatçı Ai Weiwei’nin 14.000 adet can yeleği kullanarak ürettiği enstalasyon çalışması Ege Denizi’ni aşmaya çalışan her insanın hayatına dokundu. Sanatçı çalışmasını Midilli Adası’ndan topladığı can yeleklerini Berlin’deki Konzerthaus’un girişinde bulunan sütunlara bağlayarak “Cinema for Peace” etkinliğinin gala gecesinde gerçekleştirdi.

Yayoi Kusama, Lower Meadow, İngiltere

Philip Johnson’ın efsanevi mimari çalışması The Glass House’u üzerini kırmızı polka noktalarıyla kaplayıp bir “infinity room” yaratan Çinli sanatçı Yayoi Kusama, evrenin sonsuzluğunu kendi pozisyonu olan “noktalar” üzerinden anlatmayı seçti. Doğanın içinde büyüleyici bir görsellik sunan yapı, 1 Eylül 2016 tarihine kadar sergilendi.

Katharina Grosse, New York, ABD

Alman sanatçı Katharina Grosse, Queens’te bulunan ve daha önce orduya ait olan su sporları binasını gün batımının cesur ve enerjik renklerine boyayarak unutulmayacak bir enstalasyon çalışması yaptı. 2012’de gerçekleşen Sandy Kasırgası’ndan sonra kullanılmaz hale gelen binayı yeniden hayata döndüren sanatçı, eseriyle aynı zamanda iyileşme ve canlanma kavramlarına vurgu yapıyor.

Edoardo Tresoldi, Puglia, İtalya

Sanatçı Edoardo Tresoldi, İtalya’nın güneyinde bulunan Puglia Bölgesi’nde arkeolojik açıdan büyük önem taşıyan Siponto tarihi parkına kablolarla inşa ettiği enstalasyonla antik kentin önemini bir kez daha ortaya çıkardı. Basilica di Siponto adını verdiği ve bir basilikanın kalıntıları üzerine yerleştirilen çalışma kullanılan ışıkla beraber büyüleyici bir görsellik sundu.

Biancoshock, Milano, İtalya

İtalyan sanatçı Biancoshock, Milano yakınlarında bulunan Lodi Bölgesi’nde kullanılmayan yeraltı kanallarını Borderlife adıyla yaşanabilir yeraltı evlerine dönüştürdü.  Zor şartlar altında yaşamaya zorlanan insanların yaşam şartlarına dikkat çeken sanatçı, alışılmışın dışında görseller ortaya koydu. 

0
205367
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage