27 EYLÜL, SALI, 2016

27 Eylül – 2 Ekim Haftasında Dikkat Çeken 13 Sanat Etkinliği

Hırkaların yerini ceketlere bıraktığı şu dönemlerde açılışlarda koştururken şarap molaları vererek ısındığımız o soğuk günlere doğru adım adım ilerliyoruz. Not defterlerinizi hazırlayın bu hafta da açılıştan açılışa koşacağız!

27 Eylül – 2 Ekim Haftasında Dikkat Çeken 13 Sanat Etkinliği

Anachronismus 

Sanatçı Can Bonomo, gençlerin kendi dünyalarını sinemanın ortak diliyle anlatabildikleri Uluslararası Kısa Kes Film Festivali’ne resimleri ile konuk oluyor.

Bu seneki konsepti “Galaksi” olan festival kapsamında sanatçının zaman kavramını ti’ye aldığı “Anachronismus” serisine ait resimler, Sade Kolektif’in düzenlediği bir sergi ile sergileniyor. Sergiyi, 27 – 30 Eylül tarihleri arasında, festival mekânı olan Ortaköy Yetimhanesi’nde görebilirsiniz.

Money, Money, Hang on

Sanatçı Kitapları Tanıtımı & Söyleşi / Freiburg : İstanbul 

Sanatçı Kitapları Tanıtımı & Söyleşi / Freiburg : İstanbul


Museum für Neue Kunst Freiburg ile Ayşe Umur ve Agah Uğur koleksiyonlarını bir araya getiren ve Freiburg'da gerçekleşen “Freundschaftsspiel, İstanbul : Freiburg” sergisinin devamı olarak, 28 Eylül'de Kasa Galeri'de sanatçı kitapları tanıtımı, söyleşiler ve sergi kataloğu sunumu gerçekleşiyor.

Etkinlik çerçevesinde, Ciprian Mureşan'ın sergide yer alan çalışması Dead Weighs (2013) ile bağlantılı olarak ürettiği ve Hösl & Mihaljevic'in izleyici katılımına olanak verdikleri sanatçı kitap tanıtımları; Ali Kazma'nın yeni kitap projesi üzerine söyleşisi; içinde Misal Adnan Yıldız’ın katalog metni, sergi görselleri, küratör söyleşileri ve sanatçıların tanıtıcı metinlerinin bulunduğu katalog sunumu yer alacak.

17:00
Katalog Tanıtımı & Söyleşi
Derya Yücel (Küratör & Sergi projeleri sorumlusu, Kasa Galeri)
Didem Yazıcı (Küratör, Museum für Neue Kunst, Freiburg)
Konuşma dili: Türkçe

17:30 - 19:00
Sanatçı Konuşmaları & Kitap Sunumları

17:30
Ciprian Mureşan
Moderatör: Christine Litz
(Direktör, Museum für Neue Kunst, Freiburg)
Kitabın metin yazarı Sebestyén Székely'nin katılımıyla
(Galeria Quadro, Kluj)
Konuşma dili: İngilizce

18:00
Ali Kazma
Moderatör: Alistair Hicks
(Bağımsız küratör ve sanat eleştirmeni)
Konuşma dili: İngilizce

18:30
Hösl & Mihaljevic
Moderatör: Christine Litz & Didem Yazıcı
Konuşma dili: İngilizce

Görsel / Image: Ciprian Mureşan, 'Dead Weights' 2013 (detay/detail), Fotoğraf/Photo: Bernhard Strauss

GIRLS GIRLS GIRLS 

Ardan Özmenoğlu, Nebahat Karyağdı, Seçil Erel, Funda Alkan, Zeynep Solakoğlu, Pınar Du Pre ve Gözde Başkent’in eserlerini bir araya getiren sergi “GIRLS GIRLS GIRLS” 28 Eylül 18:00’da Karbon Gallery’de açılıyor.

Tümü kadın sanatçılardan oluşan ve 5 Kasım tarihine kadar açık olacak sergide Özmenoğlu’nun post-it notlardan hazırladığı enstalasyonları ile Karyağdı’nın iyi, kötü, mutluluk, özgürlük ve umut gibi kavramları sorguladığı eserlerinin yanı sıra Erel’in resim, yaşam, mekân ve zaman ilişkisinde mimari ve varoluşa odaklandığı eserleri ve Alkan’ın saten iplik ve orlon işleme ile yaptığı çalışmalar bulunuyor. Ayrıca Solakoğlu’nun kağıt üzerine karışık desenlerle yarattığı karakterler ve onları canlandırmak için kurguladığı hikayeler sergiye farklı bir renk katarken, Pınar Du Pre’nin sanal ortamı gerçek hayat ile birleştirdiği işleri ile Başkent’in evren ve insana dikkat çektiği çalışmaları izleyiciye farklı bir bakış açısı kazandırıyor.

Pınar Du Pre

Burası Neresi?

Seneca’nın Herkül’ün Deliliği adlı eserinde sorduğu “Burası Neresi?” sorusundan yola çıkılarak son dönemde yaşadığımız toplumsal çalkantılara gönderme yapan sergi “Burası Neresi?” 29 Eylül- 12 Kasım tarihleri arasında Kare Sanat’ta olacak.

Değişen şehir politikaları, zorunlu göçler, yersiz yurtsuzlaşmalar, çatışma ve toplumsal karmaşa ortamının akla getirdiği bu sorudan esinlenen “Burası Neresi?”, farklı disiplinlerden birçok çalışmayı bir araya getiriyor.

Sergide yer alan sanatçılar: Antonio Cosentino, Arda Diben, Arzu Eş, Barış Sarıbaş, Erdoğan Zümrütoğlu, Fatih Gürbüz, Güneş Terkol, Mehmet Öğüt, Mehwish Iqbal, Memed Erdener, Monika Bulanda.

Arda Diben

İkâme 

Rampa İstanbul’un yeni sergisi “İkâme / Replaced” 29 Eylül’de kapılarını açıyor. Nicole O’Rourke ve Esra Sarıgedik Öktem’in küratörlüğünü üstlendiği sergi; Judith Butler ile Athena Athanasiou’nun birlikte geliştirdikleri yoksunlaşma kavramı ve kaçınılmaz bir şekilde bu kavramın peşinden gelen ikâme pratikleri üzerine yoğunlaşıyor.

Sergide yer alan sanatçılar: Murat Akagündüz, Vahap Avşar, Hera Büyüktaşçıyan, Cansu Çakar, Aslı Çavuşoğlu, Hakan Gürsoytrak, Huo Rf, Servet Koçyiğit, Civan Özkanoğlu, Hasan Özgür Top,Michael Rakowitz, Pipilotti Rist, Erinç Seymen, Yaşam Şaşmazer, Seçil Yersel, Clemens von Wedemeyer.

Yasam Sasmazer, Untitled (F.H.), 2016, 34x38x26cm

Figürün Gizemi 

“Figürün Gizemi”, Plato Sanat’ın düzenlediği ve soyut sanat, betili sanat ve araştırma temelli sanat alanlarındaki güncel eğilimleri araştıran üç serginin ikincisi. Daha önceki sergimizde soyutlama ve biçimciliği inceledikten sonra, bu sergide Plato Sanat, Türkiye’de çağdaş sanattaki figürü tartışıyor.

“Figürün Gizemi”, çizim, resim, heykel, fotoğraf ve video gibi farklı sanat dallarında sekiz sanatçıyı çeşitli sanatsal biçimlendirmelerin örneklendirilmesi için bir araya getiriyor.

Sergide yer alan sanatçılar: Mustafa Akkaya Fulden Aran Ali Elmacı Volkan Kızıltunç Sabo Erinç Seymen Hande Şekerciler Nazif Topçuoğlu. Sergi açılışı 29 Eylül Perşembe 18:00’de gerçekleşecek.

Sentetik 

Sinan Tuncay’ın İstanbul’daki ilk kişisel sergisi “Sentetik”, sanatçının son üç yıl içinde hazırladığı fotoğraf ve video çalışmalarını bir araya getiriyor. Çekilen ve bulunan imajlarla oluşturulan detaylı kolajlar, ataerkil yapının şekillendirdiği toplumsal cinsiyete, melankolik bir Türk nostaljisi üzerinden yaklaşıyor.

“Sentetik”, minyatür sanatından esinlenerek tek kaçışlı perspektife ters duran, iki ve üç boyut arasında seyreden, fotografik hiyerarşi dünyaları sunuyor. Gerçeği, minyatüre; kamuyu, özele dahil eden imajlar, seyirciyi, cinsiyetin modernite ve muhafazakarlık çelişkilerini deneyimlemeye davet ediyor. Sinan Tuncay’ın C.A.M. Galeri’deki ilk kişisel sergisi 29 Eylül-29 Ekim tarihleri arasında galerinin yeni mekânında görülebilir.

Sanat Rastlantısı / Rastlantının Sanatı

Akbank Sanat 29 Eylül-3 Aralık tarihleri arasında Hasan Bülent küratörlüğünde “Sanat Rastlantısı / Rastlantının Sanatı” adlı sergiyi ağırlıyor. Sergide yer alan anatçılar: Elif Boyner, Fırat Engin, Burak Eren Güler, Erdal İnci, Seydi Murat Koç, Doruk Kumkumoğlu, Kıvanç Martaloz, Ardan Özmenoğlu, Eda Soylu, Nurtaç Ulutürk.

“İnsan sanat üretir. Sanat üretimi bilinçli bir edimdir. Bilincin bir uzantısıdır sanat. Bilinç yeryüzüne aittir. Bilincimizi doğadan türetiriz. Onu geliştirirken nesneleri izleriz. Nesnelerden kavramlar ve olgular türetiriz. Nihayet gerçekliğe ulaşırız. Gerçeklikler, nesneler, olgular ve kavramlar arasında bağlar kurarız. Bu soyutlamadır. Sanat soyutlamadır. Varlıksal olarak gerçek olabilir sanat. Ama anlam ve varlık olarak soyutlamaya dayanır. Soyutlayan bilincin ürünüdür. Kendisi de doğayı, evreni ve nihayet bilinci soyutlar.”

Zeyno Pekünlü Toplu Gösterimi 

Artists’ Film International 2016 Etkinlikleri 
29 Eylül Perşembe, 18.30
İstanbul Modern, Çok Amaçlı Salon

İstanbul Modern, hareketli görüntüye odaklanan ve dünyanın dört bir yanından sanatçıların video, animasyon ve kısa filmlerini İstanbul’a taşıyan Artists’ Film International programına kısa süreli sergiler alanında yer veriyor. 2016 yılında farklı ülkelerden 13 sanatçının katılımıyla “teknoloji” konusuna odaklanan sergide, Türkiye’den Zeyno Pekünlü’nün “Ürkütmeden bir kadına nasıl dokunursunuz?” adlı video kolajı yer alıyor. Sanatçının, 2012-2015 yılları arasında ürettiği beş video çalışması ise sergi alanının yanındaki Çok Amaçlı Salon’da gösterilecek. Gösterim sonrasında sanatçı ve sergi küratörü izleyicilerle söyleşmek üzere salonda bulunacak.

Etkinlik ücretsizdir.

Gösterim Programı:

Süre:
44’36’’

Kendine Ait Bir Banyo, 2015
Zapata İstanbul'da, 2013
Erkek Erkeğe, 2012
Sus Kimseler Duymasın!, 2012
Hep O Şarkı, 2012

Sınır Tanımayan Sanatçılar

Karşı Sezon uluslar arası bir sergi ile açılıyor. “Sınır Tanımayan Sanatçılar” Hannah Feigl ve Andreas Steiner’in, Fransa’da 1972 yılında kurulan Médecins Sans Frontières (MSF) Sınır Tanımayan Doktorlar örgütüne referansla başlattıkları bir proje. “Sınır Tanımayan Sanatçılar” sadece dünyayı gezen bir sergiler serisi değil, ulusal sınırları aşan bir sanatçı dayanışma ağı örme projesi. Avusturya merkezli proje motivasyununu Avrupa’yı sarsan zorunlu göç meselesine dair hassasiyetlerden alıyor.

Sınırların fiziksel değil duyusal, sembolik, sınıfsal olduğu gerçeğinden hareketle, korku ve güvensizliğin hapishaneler yarattığı bir dünyada, sınırsızlığın olanaklarını tartışıyor.

Avusturya Kültür Ofisi ve Karşı Sanat’ta eş zamanlı olarak açılacak sergiye 17 ülkeden 31 sanatçı katılacak. Karşı Sanat’ta açılış 29 Eylül saat 19.00’da, Avusturya Kültür Ofisi’ndeki açılış ise 3 Ekim saat 18.00’da gerçekleşecek.

Sergiye katılacak sanatçılar: Aiste Kirvelyte, Alec von Bargen, Andreas Steiner, Brendan Kronheim, Christian Hofmann, Christine & Irene Hohenbüchler, Farid Sabha, Felix Malnig, Mara Mattuschka, Ted Higney, Petra Hudcova, Pauline Marcelle, Eeva-Liisa Puhakka, Claire Barbier, Annette Wirtz, Götz Bury, Janos Szurcsik, Behruz Heschmat, Ohad Ben Shimon, Demis Martinelli, Johanna Freise, Luca Bray, Lynne Roberts-Goodwin, Miranda Whall, Nicola Page, Hannah Feigl, Sabine Groschup, Sedef Hatapkapulu ve Szilvia Ortlieb.

Kuşu 

MARSistanbul sezonun ilk sergisinde Vahap Avşar’ın Kuşu isimli video yerleştirmesini izleyicilerle paylaşıyor.

Kuşu, Vahap Avşar'ın anne ve babasının doğduğu, 1610 yılında kurulmuş, Avşar'ın da çocukken yazlarını geçirdiği bir Alevi köyü. Avşar, dört yıl önce, köydeki iki kuzeninin hayatta kalma mücadelesini kaydetmeye başlamış.

Vahap Avşar MARSistanbul'daki 3 kanallı video yerleştirmede akrabası olan iki ana karakteri takip edip, günlük yaşamlarından ve köyden kesitler sunuyor. Video yerleştirmesini 30 Eylül Cuma itibariyle izleyebilirsiniz.

Her Yerde, Hiçbir Yerde 

Sanatçı Azade Köker’in yeni sergisi “Her Yerde, Hiçbir Yerde” 30 Eylül’de Zilberman Gallery’de açılıyor.

Yüzey katmanlama ve yeniden işlemeyle görüntünün okunaklığını bozan ve resimlerin odaklarını yorumlayan sanatçı, sergide yer alan eserlerinde geçmiş çalışmalarından farklı olarak doğayı kültürel bir yapı olarak ele alıyor. Her geçen gün daha da bulanıklaşan sınırlar üzerinden zorunlu göçe ve bu güncel sorunun sonuçlarına odaklanıyor.

Sınırları belirsiz doğal mekânları ve politik sınırlar üzerinden doğanın sınırsızlığını betimlediği çalışmalarıyla Köker’in Zilberman Gallery’deki dördüncü kişisel sergisi “Her Yerde, Hiçbir Yerde” 12 Kasım’a kadar Mısır Apartmanı üçüncü katta görülebilecek.

Causa sui

Ressam Yuşa Yalçıntaş’ın son dönem eserlerinin bir araya getirildiği “Causa sui” adlı kişisel sergisi 30 Eylül tarihinde Pi Artworks’te sanatseverlerle buluşacak.

Eserlerinde insanlık tarihi ve medeniyetin kökenini araştıran sanatçı son sergisindeki resim ve enstalasyon çalışmalarıyla inanç, insan davranışı ve evren kavramlarını anlamlandırma arayışına giriyor.

Eserlerini mitoloji ve felsefeden ilham alarak kurgulayan Yalçıntaş’ın, çocuk figürlerini sıkça kullandığı ve gerçek dışı mekânları betimlediği çalışmaları 5 Kasım tarihine kadar Pi Artworks’te görülebilecek.

Geceden Karanlık 

Fulya Çetin'in "Geceden Karanlık" isimli kişisel sergisi 30 Eylül 2016 - 05 Kasım 2016 tarihleri arasında SANATORIUM'da izleyici ile buluşuyor.

Sergi sanatçının Aile-Devlet-Kadın ve Eril tahakküm üzerine şekillenen son çalışmalarını kapsıyor. Yaptığı yağlıboya resim ve video yerleştirmelerle toplumun en büyük diktası olan erkek hegemonyasının nasıl onaylandığının, desteklendiğinin, yüceltildiğinin ve meşrulaştırıldığının altını çizen sanatçı, kadınların bu sistem içerisindeki mücadelesini görünür kılıyor. "Geceden Karanlık" sergisi 5 Kasım 2016 tarihine kadar SANATORIUM'da görülebilir.

0
8241
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage