Bu hafta sizin için şehirde gerçekleşecek 11 sanat etkinliği seçtik. Turlamaya çıkmadan önce hazırladığımız derlemeden haftanın planına bakabilirsiniz.
Siz de Bilirsiniz
Maçka Sanat Galerisi (1976), 40. yılını arşiv sergileriyle kutluyor. Arşiv sergilerinin ilki, daha önce MSG’de "İmin İmi" (1987), "Galerinin Işıkları" (1991), "Kadans" (1995), "Prelüd"(2001) ve "Çeşitlemeler" (2013) adlı sergileri açan Füsun Onur tarafından gerçekleştiriliyor. Füsun Onur’un MSG’deki 6. kişisel sergisi “Siz de Bilirsiniz” 29 Mart saat 17.00’daki açılışıyla izleyiciyle buluşacak. Sergi 23 Nisan’a kadar izlenebilecek.
Alter-hero
“Kahraman geriye dönecek mi yoksa ondan geriye kalan sadece şöhret mi?”, “Herkes kendi benini yaşarken kahraman başka bir şeye dönüşecek mi?” sorularına yanıt arayan yedi sanatçının çalışmaları Gaia Gallery’de sanatseverlerle buluşuyor. Gökçen Dilek Acay, Tomur Atagök, Şafak Gürboğa, Nur Gürel, Gönül Nuhoğlu, Hande Şekerciler ve Arda Yalkın’ın eserleriyle gerçekleşecek olan “Alter-hero” sergisi, 29 Mart günü açılıyor. Sergi 30 Nisan’a kadar Gaia Gallery’de izlenebilir.
Metastaz
REM Art Space, 29 Mart günü 18.30’da açılacak ‘’Metastaz’’ sergisine ev sahipliği yapıyor. Sergi farklı tekniklerde oluşturulmuş heykel çalışmalarını bir araya getiriyor. Betina Hobeş, Büşra Çeğil, Ömer Tunca, Nergiz Yeşil’in çalışmalarının yer alacağı ‘’Metastaz’’ 29 Nisan’a dek ziyaret edilebilecek.
Arter Üç Yeni Sergiyi Ağrlıyor
Bahar Yürükoğlu, Murat Akagündüz ve Şener Özmen’in yeni üretilmiş işlerinden oluşan üç kişisel sergi, 30 Mart–15 Mayıs 2016 tarihleri arasında Arter’de yer alacak.
Bahar Yürükoğlu, “Devridaim” isimli sergisinde, 2015’te Kuzey Kutbu’na yaptığı seyahatlerdeki deneyimlerinden hareket ediyor. Murat Akagündüz’ün “Vertigo” isimli sergisinde, sanatçının yeryüzündeki dağ zirvelerini, Google Earth görüntüleri üzerinden tuvale aktardığı beyaz üzerine beyaz serisi gösteriliyor. Şener Özmen’in “Filtresiz” başlıklı sergisi ise sıcak iklimlerde yaz gecelerini açık havada geçirmek için kullanılan, “taht” adı verilen platformlar etrafında şekilleniyor.
Geç Olmadan Eve Dön
VitrA ve Türk Serbest Mimarlar Derneği’nin (TSMD) işbirliğiyle gerçekleştirilen VitrA Çağdaş Mimarlık Dizisi’nin 5. sergisi 31 Mart’ta İstanbul Modern’de başlıyor. “Geç Olmadan Eve Dön” adlı sergi 26 Haziran’a kadar ziyaretçilerini konutun serüveni üzerine bir yolculuğa çıkaracak. Cem Sorguç’un küratörlüğünü üstlendiği sergi, insan-mekân arakesitindeki en eski ve temel barınma/yaşam mekânlarımıza, evlerimize odaklanıyor.
Bir + Bir: Bir Sanatçı Bir Galeri
Sinan Logie ile Tankut Aykut'un gerçekleştireceği sohbet, Logie'nin mimar, şehir aktivisti ve sanatçı olarak üretiminin tamamına değinip, Öktem&Aykut ile gerçekleştirdiği iki resim sergisi ve halen Ankara'da Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı'nda devam eden Arketipler sergisi üzerine yoğunlaşacak. Söyleşi, sanatçı galerici işbirliği ve profesyonel ilişki ile dostluk arasındaki dengeyi de birinci ağızdan tartışmaya açacak. Sohbet 31 Mart Perşembe günü saat 20.00’da gerçekleşecek.
Kağıt Üzerine
Mixer’in 1 Nisan Cuma saat 18.00’da açılacak olan sergisi “Kağıt Üzerine”, farklı disiplinler ile çalışan sanatçıları kağıt üzerine bir diyalog kurmak adına bir araya getiriyor. Sergi genel olarak kağıdın, yaratım sürecindeki yerine odaklanarak sanatçının üretimi için vazgeçilmez bir malzeme olduğunu hatırlatıyor. 7 Mayıs’a dek görülebilecek olan sergide yer alan sanatçılar: Pınar Akkurt, Aslımay Altay, Kaan Bağcı, Berkay Buğdanoğlu, Nermin Er, Murat Han Er, Didem Erk, Melike Kılıç, Çağla Köseoğulları, Alican Leblebici, Ali İbrahim Öcal, Melis Önalan, Esma Paçal, Seçkin Pirim, Ali Sarugan, Kerim Yetkin.
Olduğu Gibi
Seçil Erel’in, MERKUR’deki ilk sergisi “Olduğu Gibi” 1 Nisan Cuma günü saat 18.00’da açılıyor. Ağırlıklı olarak kağıt calışmalarını sergileyecek olan sanatçı, çalışmalarının temelindeki mekan, zaman, varoluş ve aidiyet kavramlarını önceki dönemlerinden farklı olarak gittiği yerlerle ilişkilendiriyor. İşlerin temel yapısında bulunan kurguyu bu defa biraz daha geri planda tutuyor ve malzeme ile süreçte oynuyor ve izleyiciye daha açık etkilerle karşılaşma olanağı veriyor.
Giorgio de Chirico Üzerine
Pera Müzesi, İtalyan Konsolosluğu ve İstanbul İtalyan Kültür Merkezi işbirliğiyle Giorgio de Chirico: Dünyanın Gizemi sergisi kapsamında bir konuşma serisi düzenliyor. Konuşma serisi 2 Nisan Cumartesi günü gerçekleşecek.
İtalyan Kültür Merkezi Programı
Metafizik Sanatın Başlangıcı
Fabio Benzi
10:00 – 10:45
Kürator Fabio Benzi’nin “Metafizik Sanatın Başlangıcı” adlı değerlendirmesi, de Chirico’nun 1910’da Floransa’da Metafizik Sanat “aydınlanma”sını ortaya çıkaran sanatsal, sezgisel ve fiziksel unsurlar üzerinde odaklanıyor.
Gizemli Havuzlar
Claudio Strinati
11:00 – 11:45
Claudio Strinati, de Chirico’nun en esrarengiz temalarından biri olan, 1930’lu yılların “Gizemli Havuzlar”ını yeni bir bakışla değerlendiriyor. Doğal bir öğe olan suyun, gizemli “su–parke” biçimine büründüğü düşsel bir dünya bu. Temanın işlendiği resimlerde arkaik bir atmosfer hâkim olmakla birlikte bu atmosfer bize modern 1930 toplumunu da hissettiriyor.
70'lerden Bugüne Fotoğrafta Güncel Trendler
Fotoğrafla ilgilenen her seviyede katılımcıya yönelik, 1970’lerden bugüne fotoğraftaki belli başlı eğilimleri çeşitli başlıklar altında ele alan “70’lerden Bugüne Fotoğrafta Güncel Trendler / Vizyon Geliştirme Atölyesi” 2-3-9-10 Nisan tarihlerinde İstanbul'da gerçekleşiyor.
Son Başvuru Tarihi: 28 Mart Pazartesi
Atölye Eğitmenleri: Refik Akyüz-Serdar Darendeliler
Atölye Ücreti: 400 TL (Öğrenci ve GAPO atölyelerine katılanlar 300 TL)
Atölye Saatleri: Cumartesi-Pazar 13:00-17:30
Atölye Mekânı: GAPO
İskenderiye’den Sonra Tufan
Proto5533 programı kapsamında, Naz Cuguoğlu küratörlüğünde gerçekleşen “İskenderiye’den Sonra Tufan” sergisi 2 Nisan itibariyle 5533 ve Recai Mehmed Efendi Kütüphanesi’nde, Ekin Bernay, Eşref Yıldırım, Jorge Mendez Blake, Meriç Algün Ringborg ve Sultan Burcu Demir’in işlerini bir araya getiriyor. Sergi 23 Nisan’a dek ziyaret edilebilecek.