Geçtiğimiz iki haftanın yoğun sanat trafiğinin ardından bu hafta biraz daha sakin bir koşturmaca bizleri bekliyor. Hafta boyunca katılabileceğiniz sekiz sanat etkinliğinin ikisi söyleşi. Fırsattan istifade geçtiğimiz haftalarda açılış telaşından ziyaret edemediğiniz sergilere de uğrayabilirsiniz.
Sınırlı
İstanbul Fotoğraf Galerisi ilk edisyon sergisini açıyor. “Sınırlı”, adlı sergide galerinin temsil ettiği sanatçılarla birlikte sergisini gerçekleştirdiği toplam on altı fotoğrafçı yer alıyor. Eserleri olan sanatçılar: Stanko Abadzic, Haşim Aygün, Sevil Alkan, İlknur Can, Hakan Çınar, Dincer Dökümcü, Emrullah Eyvallah, Onur Korkmaz, Mehveş Lelic, Timurtaş Onan, Tamer Serbay, Imre Szabo, Erhan Şermet, Tuncer Tunç, Cem Turgay ve Erdem Varol. Sergide bulunan eserlerin edisyon sayıları 1 ile 20 arasında değişiyor. 4 Ekim’de açılacak sergi 29 Ekim’e dek ziyaret edilebilecek.
Müzeler Konuşuyor: Sergi Yapmak
İstanbul Modern’de gerçekleşen Müzeler Konuşuyor programının bu dönem konuğu Almanya. Almanya’daki sanat kurumlarının küratörlerinin ve müze direktörlerinin davetli olduğu “Müzeler Konuşuyor: Konuğumuz Almanya” kapsamında, Almanya’daki sanat kurumu modelleri ele alınıyor. Kültürel alanda demokratik bir öz temsil imkânı sunan “Kunsthalle” ve “Kunstverein” gibi çeşitli oluşumlara sahip bu ülkenin, sanat kurumu anlayışına ve müzecilik alanına getirdiği özgün katkılar değerlendiriliyor. Sanat mekânlarını farklı bir açıdan tekrar düşünmeye ve yeniden şekillendirmeye hizmet eden konuşmalar, Türkiye’deki ziyaretçileri, güçlü bir müzecilik ağına sahip olduğu halde yeterince tanınmayan Almanya’dan profesyonellerle bir araya getiriyor. Konuşmalar; müze ve ziyaretçileri, müze mimarisi ve genişleme projeleri, koleksiyon yapan ve yapmayan kurum modelleri, küratöryel pratikler ile programlama ve müze yönetiminde yeni yaklaşımlar gibi ana konulara odaklanıyor.
Programın bu bölümünde, dünyanın en büyük ölçekli modern ve çağdaş sanat sergilerinden Documenta’nın ev sahibi sanat kurumu Fridericianum’un artistik direktörü Susanne Pfeffer, “sergi yapmak” üzerine görüşlerini aktarıyor. Konuşma 4 Ekim 19:00’da gerçekleşecek.
Sanat İyileştirir mi?
Galeri Nev İstanbul'daki yedinci kişisel sergisini açan Melek Mazıcı ve psikiyatrist, yazar Cem Mumcu ile sanatın iyileştirici rolü üzerine “Sanat İyileştirir mi?” adlı bir sohbet gerçekleştirecek. Konuşma dili Türkçe olacak.
Helsinki'de yaşayan ve çalışan sanatçı, ilk sergisinden bu yana farklı boya ve baskı tekniklerini kullandığı resimlerinde sadeliği ve huzuru resmediyor. İskandinav ülkelerinin manzaralarının rahatlatıcı doğa duygusunu resimlerine yansıtan Mazıcı, bu sergisinde beyaz renginin kapsayıcı ve bütünleyici özelliklerini irdeliyor. Söyleşi tarihi: 6 Ekim 18:30-20:00 saatleri arası.
Biz Galiba -Arada- Kalmıştık
Ayça Ceylan, PASAJ Tarlabaşı için Biz Galiba -Arada- Kalmıştık
adlı interaktif bir performans üretiyor. Yaratacağı yerleştirmenin içinde yerlerini alacak katılımcılar eşyaların örtüleri ve perdeler-tüller üzerlerinde nakışla işlenmiş hikayelerle karşılacaklar. Bu hikayeler aşina olduğumuz alfabe veya görsel imgeler ile değil, sanatçı tarafından yaratılacak: Sanatçı kendi kaydettiği sesini bilgisayar ortamında ses programına aktardıktan sonra ekranda görülen diyagramları belirli bir ölçekte büyüterek bu kumaş yüzeyler üzerine işlemiş olacak. Bu yerleştirme ile Ceylan, farklı algılama biçimleri üzerine odaklanarak seyir ve seyir edilen durumlarını da sorgulamak istiyor. Bu durumu sergileme sürecinde iki interaktif performans yardımıyla izleyenlerin de katılıp kendi hikayelerini anlatarak, kumaş yüzeyler üzerine işleyeceği bir diyaloğa dönüştürmeyi hedefliyor. 6 Ekim 18:30’da açılacak olan sergi 16 Ekim’e dek ziyaret edilebilir.
Çağdaş Hikayeler Sergisi Özel Davet
Çağla Cabaoğlu Gallery seçkisinde yer alan sanatçıların eserlerine ev sahipliği yapan 42 Maslak Art!SPACE Gallery, sanatın çekim noktası olmaya devam ediyor. Sanatseverlerin yoğun ilgisi sonrasında, yeni sanatçıların ve eserlerin de katılımıyla gösterim süresi 16 Kasım tarihine dek uzatılan serginin özel daveti 6 Ekim Perşembe akşamı 19:00’da gerçekleşecek.
16 Kasım’a kadar sanatseverlerin ziyaretine açık olan “Çağdaş Hikayeler” sergisinde yer alan sanatçılar: Kerem Ağralı, Nadide Akdeniz, Rengin Altınalmaz, Hasan Araptarlı, Hüseyin Arda, Fulya Asyalı, Necip Baykara, Beyza Boynudelik, Kurt Bullend, Uğur Çakı, Güneş Çınar, Hakan Çınar, Gökhan Deniz, Evren Erol, Emilie Gotmann, Serpil Kapar, Fatmagül Karadeniz, Hakan Bilal Karakaya, Hakan Kırdar, İlke Kutlay, Levent Morgök, Barış Sarıbaş, Rüchan Şahinoğlu, Varol Topaç, Gökte Tunç, Ayla Turan, Olgu Ülkenciler, Ekrem Yalçındağ ve Gülce Yelken.
6 Ekim’deki davetiyle sanatseverleri bir araya getirecek olan Çağla Cabaoğlu Gallery “Çağdaş Hikayeler”sergisi 16 Kasım 2016 tarihine kadar 42 Maslak Art!SPACEGallery’de görülebilir.
Açık Stüdyo Günleri
7-9 Ekim 2016 tarihleri arasında üçüncüsü gerçekleşecek olan Açık Stüdyo Günleri´nde resim, heykel, fotoğraf, enstalasyon, performans ve video gibi disiplinler üzerine çalışmalar gerçekleştiren görsel sanatçılar, sanatçı kolektifleri ve bağımsız sanat mekânları; Taksim, Tarlabaşı, Cihangir, Galata, Karaköy, Tophane, Teşvikiye, Kadıköy ve Büyükada bölgelerinde bulunan ev, atölye ve alanlarını ziyaretçilere açıyorlar.
Ziyaretçiler ise harita aracılığıyla bir atölyeden diğerine ulaşarak normalde ziyarete açık olmayan, sanatçıların çalışma ortamlarına misafir olacaklar.
Açık Stüdyo Günleri 2016'da ev, atölye ve alanlarını açan sanatçılar:
Mustafa Albayrak - Ali Alizadeh - Bulut Bagatur - Deniz Beşer - Gözde Başkent - Gül Bolulu - Selim Büyükgüner - Beyhan Cansu - Elif Çatlıoğlu - Özgür Demirci - Glasst. (Tülin Yiğit Akgül) - Görkem Dikel - Bekir Eke - Bedia Ekiz - Zeynep Güldoğdu - Meryem Güldürdak - Defne Güntürkün - İdil Güral - Desen Halıçınarlı - Benoit Hamet - Harup ( Michael David Conduit, Büşra Erkara, Cyriel Jacobs, Cansu Korkmaz, Pria Sasha Nayar, Lucien Samaha, Küratör: Efe Songun) - Sedef Karakaş - Melike Kılıç - Gamze Koca - Selin Kocagöncü - Ekin Su Koç - Deniz M. Örnek - PASAJ - Ayşen Savcı - Şehlem Kaçar Sebik - Peri Sharpe - Kamen Stoyanov - Zeynep İnci Şenneyli - Emine Şenses - Fatma Sağ Tunçalp - Taylan Ünal - Özlem Ünlü - Leah Westberry - Toby Westberry - Demet Yalçınkaya, Hale Yiğit - Nuray Yolcu.
Mevsimler: Fasıl III
“Mevsimler”, Prince Claus Kültür ve Gelişim Fonu sponsorluğunda, ArtHere işbirliği ile Bant Mag. tarafından düzenlenen, Suriye’den ve Türkiye’den sanatçıları bir araya getiren bir sergi serisi. 2016 yılı boyunca düzenlenecek dört sergiden oluşacak “Mevsimler”in ilk iki sergisi Nisan ve Temmuz aylarında Hare Sürel ile Imad Habbab’ı ve Sedat Girgin ile Toufic Hamidi’yi bir araya getirdi. “Mevsimler” serisinin üçüncü faslı ise Ali Omar ve Mert Tugen’in farklı portre yaklaşımlarını buluşturuyor.
2016 yılı boyunca bir araya gelen toplam dört sergiden oluşan Mevsimler sergi serisi, Suriye’den ve Türkiye’den sanatçıları bir araya getirmeye devam ediyor. 8 Ekim Cumartesi günü Bant Mag. Mekân’da açılacak “Mevsimler: Fasıl III”de Ali Omar’ın tuval üzerine karışık teknikle ürettiği portre çalışmaları ile Mert Tugen’in portre ağırlıklı illüstrasyon çalışmalarından bir seçki bir arada yer alıyor. Sergi bir ay boyunca Bant Mag. Mekân’da ziyaret edilebilir.
Yüz Her Şeydir
Horasan’ın yüzü merkeze aldığı kompozisyonları ve 20 yıllık bir üretim sürecine ait 25 parçalık portre yerleştirmelerinin yer aldığı “Yüz Her Şeydir” sergisi 8 Ekim’de Art On İstanbul’da açılacak.
Kağıt yüzeyler ve tuval üzerine çalışmalardan oluşan sergi, sanatçının insan ifadelerine odaklandığı bir tema etrafında şekilleniyor. Yüz olgusuna geleneksel tanımların ötesinde bir yorumla yaklaşan Horasan, insan yüzünün belirgin, alışılmadık, sembolik ve ifadesel unsurlarını yakaladığı çizimlerle tanıdık olanı yabancılaştırarak sunarken, tanımlanamaz gibi görüneni de tanıdık hale getiriyor.
İmgeye dayalı çizimlerin yüz ifadelerinden hareketle duyguları anlattığı sergi “Yüz Her Şeydir” 19 Kasım Cumartesi gününe kadar görülebilecek.