04 MART, PAZARTESİ, 2013

40 yıllık hikaye

Kitap projesi için İKSV'nin 40 yıl boyunca ''neler yaptığı'' değil bütün bunları ''nasıl'' yaptığı fikrinden yola çıkan İlkay Baliç ve Didem Ermiş, İKSV tarihine tanıklık etmiş toplam 260 kişiyle sözlü ve yazılı görüşmeler yaptılar ve 110 kişinin kitaplarda, gazetelerde, dergilerde yayımlanmış İKSV'ye dair yazılarından ve daha önceki yıldönümlerinde yapılan araştırmalar çerçevesinde İKSV arşivinde yer almış anılarından alıntılar derlediler.

40 yıllık hikaye

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), kuruluş aşamasından kırkıncı yılını kutladığı 2012 yılının sonuna kadarki tarihini anlatan “i-ka-se-ve: 370 Kişi İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın 40 Yılını Anlatıyor” isimli bir kitap yayımladı.

Kurumun kırk yıllık tarihine tanık olan 370 kişinin gördükleri, duydukları, yaşadıkları ve hatırladıklarından yola çıkılarak kurgulanan “i-ka-se-ve”, 1973 yılında İstanbul Festivali’ni düzenlemek üzere yola çıkan ve bugün farklı disiplinlerdeki kapsamlı çalışmalarıyla Türkiye’nin en uzun ömürlü kültür kurumu olan İKSV’nin 40. yılına “nasıl” ulaştığını anlamak için bir kapı aralıyor.

Eczacıbaşı Holding’in katkılarıyla yayımlanan, İlkay Baliç ve Didem Ermiş’in hazırladığı kitabın tasarımını Bülent Erkmen üstlendi.

İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, “İstanbul Kültür Sanat Vakfı olarak, kırk yıllık birikimimizi bir kitapla kayıt altına almak ve İKSV’nin bu yolculuğunun hikâyesini aktarmak istedik. i-ka-se-ve adını taşıyan ve kolektif bir kurum tarihi olarak hazırlanan bu kitap, İKSV’nin bir “İstanbul Festivali” düzenleme hedefiyle yola nasıl çıktığını, bu süreçte uluslararası nitelikte dört festival, iki bienal ve yıl boyunca özel etkinlikler gerçekleştiren bir kurum haline nasıl geldiğini anlatıyor. Ayrıntılı bir sözlü tarih ve arşiv çalışması sonucunda adeta bir yapbozun parçaları bir araya getirilircesine hazırlanan bu kitabı sizin de severek okuyacağınızı ümit ediyoruz.” dedi.

Kitap projesi için İKSV’nin 40 yıl boyunca “neler yaptığı” değil bütün bunları “nasıl” yaptığı fikrinden yola çıkan İlkay Baliç ve Didem Ermiş, İKSV tarihine tanıklık etmiş toplam 260 kişiyle sözlü ve yazılı görüşmeler yaptılar ve 110 kişinin kitaplarda, gazetelerde, dergilerde yayımlanmış İKSV’ye dair yazılarından ve daha önceki yıldönümlerinde yapılan araştırmalar çerçevesinde İKSV arşivinde yer almış anılarından alıntılar derlediler.

Bir buçuk yıllık hazırlık sürecinin sonucunda ortaya çıkan “i-ka-se-ve”, İKSV ailesinin büyüme,yeni festivallerin ortaya çıkma ve gelişme, vakfın ulusal ve uluslararası alanda bilinirliğinin artma süreçlerini anlatırken organizasyonel anlamda kazanılan tecrübeler, yapılan hatalar, alınan dersler, sevinçler ve hayal kırıklıklarını bir araya getiren ilk ve tek kapsamlı yayın olma özelliğini de taşıyor. 670 sayfalık kitap, İKSV’nin kuruluş fikrinin somutlaştığı 1972 yılından başlayarak, bugüne kadar geçen 40 yıllık süreci, yıllara göre bölümlenmiş olarak anlatıyor.

0
3114
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage