Bu hafta yoğun sanat etkinlikleriyle geçecek gibi görünüyor. Hiçbirini kaçırmamak istiyorsanız sizler için derlediğimiz haftanın öne çıkan etkinliklerine göz atmayı unutmayın.
Sanatçı Konuşması: Mahmut Celayir
REM ArtSpace, farklı tekniklerde oluşturulmuş resim, heykel ve yerleştirme çalışmalarını bir araya getiren “Kilit Taşı” isimli grup sergisi kapsamında bir dizi konuşmaya ev sahipliği yapıyor. Mahmut Celayir’in iki farklı dönemde ürettiği resim çalışmalarının “Kilit Taşı” sergisindeki birlikteliği üzerine yapacağı söyleşi, kişisel yolculukların manzara imgesini nasıl dönüştürdüğüne dair bir soruya cevap arayacak. Konuşma 16 Şubat saat 17.00’da REM Art Space’de gerçekleşecek.
Benimsin
Orhan Cem Çetin son serisi “Benimsin”de, bilmeden sahip olduğumuz ya da sahip olduğumuzu çoktan unuttuğumuz nesnelerin çok yakın plan fotoğraflarıyla karşımıza çıkıyor. Yaşam boyunca parçacıklı katı bir aura gibi benliğimizi saran ve son noktada tekrar çevreye savrulacak olan, işlevini çoktan yitirmiş irili ufaklı objeler bunlar. Tümü daha önce başkalarına ait olan ve hepten ortadan kaybolmadan önce el değiştirmeye devam edecek nesneler. 16 Şubat saat 18.30’da açılacak olan “Benimsin”, 18 Mart’a dek Sanatorium’da ziyaret edilebilir.
MACK. Sadece Işık ve Renk
S.Ü. Sakıp Sabancı Müzesi (SSM), Tahincioğlu ana sponsorluğunda 18 Şubat 2016 tarihinde ziyarete açılacak “MACK. Sadece Işık ve Renk” adlı sergiyle, 20. yüzyıl ortası avangart sanat ağı ZERO kurucularından Alman sanatçı Heinz Mack’ın yapıtlarını bir araya getiriyor. Sergi, Mack’ın ZERO akımının belkemiğini oluşturan erken dönem eserlerinden yola çıkarak uzun ve üretken kariyeri boyunca ortaya çıkardığı resim, heykel ve kinetik sanat eserlerinden zengin bir seçki sunuyor. Serginin ilk günü 18 Şubat’ta sanatseverler, 20. yüzyıl Alman modernizminin etkin sanatçısı Heinz Mack'ın sanatını ve felsefesini sanatçının kendisinden dinleme fırsatını bulacaklar. Sanatçı konuşması etkinliğinde Heinz Mack'a sanat eleştirmeni ve küratör Beral Madra eşlik edecek. Konuşma 18 Şubat Perşembe günü saat 10:30-11:30 arası gerçekleşecek.
Dalgaların Köpüğü
Galeri/Miz, Sabrina Fresko’nun "Dalgaların Köpüğü" isimli yeni heykel sergisine ev sahipliği yapıyor. Sanatçı bu sergisinde, ilk bakışta denizi, dalgaların köpüğünü ve onların kendisi ile duygusal ortaklığını konu ediyor. Farklı boyutlarda, ama neredeyse hep aynı hareketleri içeren biçimleriyle karşımıza çıkan heykeller, bize dalgaların yumuşak ve birbirlerini tekrar eden gel-gitlerini anımsatıyor. 18 Şubat akşamı 18.00’da açılacak olan sergi, 15 Mart’a dek Galeri/Miz’de görülebilir.
Tek Dünya, Tek Rüya
Dirimart, Wang Qingsong’un “Tek Dünya, Tek Rüya” başlıklı sergisine ev sahipliği yapıyor. 1966 Çin doğumlu Qingsong’un İstanbul’daki bu ilk kişisel sergisinde sanatçı, 2004-2014 yılları arasında gerçekleştirdiği çalışmalarından bir seçki sunuyor. “Tek Dünya, Tek Rüya” sergisi için sanatçı, dünyevi olan ile manevi olan arasındaki belirsiz sınıra işaret eden sekiz çalışmasını bir araya getirdi. Sergi, adını aynı zamanda 2008 Pekin Yaz Olimpiyatları’nın da sloganı olan, sanatçının Fortune 500 şirketlerinin ve dünyadaki en iyi üniversitelerin logolarının renkli tebeşirlerle çizilmiş olduğu dev bir karatahtadan oluşan diptik şeklindeki bir çalışmasından alıyor. Açılışı 18 Şubat akşamı 19.00’da gerçekleşecek olan sergi, 12 Mart tarihine kadar ziyaret edilebilecek.
Binary Prints – Music Portraits ve Masturbation
Mixer, “Masturbation” ve “Binary Prints – Music Portrait” sergilerine ev sahipliği yapıyor. 19 Şubat akşamı saat 18.00’da açılacak sergiler 13 Mart tarihine kadar Mixer’de ziyaret edilebilecek.
Binary Prints – Music Portraits
Alex Trochut’un sergisi “Binary Prints – Music Portraits”, elektronik müzik dünyasıyla yaptığı iş birliğiyle, “Music Portraits” serisinde James Murphy, Caribou, Four Tet, Damian Lazarus, Acid Pauli, John Talabot ve Lucy gibi müzisyen ve prodüktörler ile müziğin arkasındaki kişiliklerini inceliyor. Kendi yarattığı tekniği kullanarak hazırladığı baskılarda, hem görsel hem işitsel tabiat temalarını tartışan Trochut, müzisyenlerin işlerini ve kimliklerini yansıtan “Music Portraits”teki portreler karanlıkta “uyanarak”, DJ’lerin ve dinleyicilerinin gece “canlanan” karakterlerine bir gönderme yapıyor.
Masturbation
“Masturbation” farklı disiplinlerden kalabalık bir sanatçı grubunu bir araya getiriyor. Sergide mastürbasyon kelimesinin ilk anlamı ile sanatçıların üretim sürecinde aldıkları haz arasındaki denklik durumu, tek kişilik bir eylemi kolektif bir duruma dönüştürüyor.
Masturbation isimli sergide, Bora Akıncıtürk, Turan Aksoy, Ferzan Aktaş, Burak Ata, Basako, Damla Baş, Zeynep Beler, Antonio Cosentino, Cemal Demir, Ali Elmacı, Tarık Gök, Şakir Gökçebağ, Horasan, Hüseyin Işık, Burak İşseven, Merve Morkoç, Ali İbrahim Öcal, İrfan Önürmen, Ferhat Özgür, Burcu Perçin, Sabo, Meltem Sarıkaya, Nejat Satı, Erinç Seymen, Tunca, Tolga Tüzün, Selahattin Yıldırım, Erdoğan Zümrütoğlu’nun çalışmaları yer alacak.
Sanatçılar için Profesyonel Pratikler
The Art Department’ın ikincisini düzenleyeceği “Sanatçılar için Profesyonel Pratikler” bir gün sürecek bir program. Sanatçılara yönelik bu programda katılımcılar; portfolyo hazırlama, kendi sanat pratikleri hakkında yazı yazma, sanat piyasasında kendi hakları ile ilgili bilgi edinme ve galeriler ile diğer kurumlara yapacakları başvurulara hazırlık süreçleri boyunca uygulayabilecekleri yöntemler üzerine bilgi edinebilecekler. Program Saliha Yavuz tarafından yürütülecek. Program 20 Şubat saat 11.00’de The Art Department’da gerçekleşecek.