02 AĞUSTOS, PERŞEMBE, 2018

Büyülü Bir Orman: Storm King

Heykellerin dört duvar arasına kapatılmayıp, doğanın içinde kendilerine yer buldukları büyülü bir orman gibi Storm King Art Center. Ormanda dolaşırken, ağaçların arasından çıkan bir geyik görmüş gibi heyecanlanıyoruz bir eserle karşılaştığımızda. Kendi ekosistemini yaratmış, heykellerin sonsuza dek mutlu yaşayacakları masalsı bir park.

Büyülü Bir Orman: Storm King

Storm King, 1960’lardan beri çağdaş sanatçıları destekliyor, koleksiyonuna sürekli yeni heykeller ekliyor ve bunları içinde göletler, tepeler, korular, çayırlar barındıran 200 hektarlık bahçesinde mükemmel şekilde sergiliyor. David Smith, Zhang Huan, Andy Goldsworthy, Maya Lin, Manashe Kadishman, Mark di Suvero, Alexander Calder, Alexander Liberman ve daha pek çok isme ait eserler bu masalsı parkın önemli ev sahipleri arasında yer alıyor.

Manhattan'dan ayrılıp önce Highlands, oradan Road 9W rotasını izliyoruz. Ana yoldan çıkınca yemyeşil Hudson Vadisi’nin arasına sokulmuş bir tepe karşılıyor bizi: Storm King. Temmuz ayında, ağaç yapraklarının hışırtılarına, yeşilin kokusuna ve bulutların süzülüşüne takılmış hafif rüzgar eşliğinde giriyoruz parka. Storm King bize ismini hatırlatıyor.

Girişte bizi karşılayan görevli parkın haritasını uzatıyor. "Her şey haritada işaretli” diyor, “Nereden başlayalım” diye sorduğumuzda ise “Burada kural yok, nereden isterseniz” diye cevap veriyor. Üzerinde eserlerin 1’den 125’e kadar numaralandırıldığı, Kuzey Ormanları, Müze Tepesi, Güney Çayırı ve Çimler şeklinde 4’e bölünmüş bir harita bu. Bir patikada ilerlerken orada kaç eser göreceğinizi biliyorsunuz ama eserin hangisi olduğu, nasıl bir manzarada sergilendiği sürpriz oluyor. Sanat ve doğa, ziyaretçilere gizemli bir gün yaşatmak için adeta iş birliği yapıyor. Burada birbirinden etkileyici onlarca eser var. Bu eserlerden herhangi biri, onu gördüğünüz an aklınızı başınızdan alabilir.

New York’a gitmişken bir günlüğüne de olsa Manhattan’ın kalabalığından uzaklaşmak, kırsaldaki küçük yerleşimleri ve doğa ile iç içe yaşamı keşfetmek bize çok iyi geldi. Manhattan’ın batı kıyısını şekillendiren Hunson Nehri’nin doğduğu vadi, eyaletin kuzeyine doğru kıvrılıyor. Manhattan’daki Port Authority otobüs terminalinden kalkan otobüsler 1 saat 25 dakikada Storm King Art Center’a ulaşıyor. Devasa ağaçlarla örtülü yemyeşil vadinin izleri Manhattan’dan sadece 20 dakika uzaklaştıktan sonra başlıyor.

​Storm King’de geçirdiğimiz 5,5 saat boyunca 15 km yürüdük, tepelere tırmandık, en sevdiğimiz heykelin karşısında yemek molamızı verdik, göl kenarında dinlendik. Sanat için bir tam günü müzede kapalı ortamda geçirdiğimiz de oluyor ama sanat için açık havada yürümek bambaşka bir deneyimdi. 

David Smith

Storm King, soyut dışavurumcu heykeltıraş David Smith’in (1906-1965) 14 eserini 1965 senesinde satın almış ve böylece ilham verici koleksiyonunun ilk ve en büyük adımını atmış. David Smith, Boston Landing’deki evinin bahçesinde heykel yaparken, günün farklı saatlerinde, farklı mevsimlerde heykellerinin farklı hisler yansıttığını, izleyenlere başka hikâyeler anlattığını düşünmüş. Bu heyecanla açık hava için ve özgürce istediği büyüklükte heykeller yapmaya başlamış. Bir heykeli müzelerdeki iç mekân ışığında ve size sunulan açısından izlemek başka, açık havada etrafında dolaşmak, havaya göre değişen rengini izlemek, en sevdiğiniz açısında ve en beğendiğiniz uzaklıkta çimlere uzanarak onu seyretmek bambaşka bir his. David Smith heykellerini müzede ona ayrılmış alanda da görebilirsiniz ama aslında tüm Storm King, fazlasıyla David Smith ruhu taşıyor.

Zhang Huan - Three Legged Buddha 

Çinli çağdaş sanatçı Zhang Huan’ın (1965) 3 bacaklı Buddha’sını görüp etkilenmemek mümkün değil. Ağaçların arasındaki çayır bir alana yerleştirilen yaklaşık 13 metre yüksekliğindeki devasa heykel, Budist felsefesini tüm vücudunuzda hissedip karşısında rahatlamanızı öğütlüyor gibi. Biz de öyle yaptık, uzunca bir süre karşısında ve altında oturduk. Three Legged Buddha heykelinin yapım yılı 2007, boyutları 859.8 cm x 12.8 m x 689.9 cm.

Andy Goldsworthy - Storm King Wall

1,5 metre yüksekliğinde bir duvar 695 metre boyunca ağaçların arasından bir yılan gibi kıvrılıyor ve gizemli bir şekilde gölde ilerlemeye devam ediyor. Çağdaş sanat ve heykel algımızı sarsan, bizi kendine hayran bırakan bir iş yapmış İngiliz sanatçı Andy Goldsworthy (1956). Duvarda kullandığı tüm taşlar, civar köylerde ve Storm King arazisi içinde atıl olan eski taşlarmış. Aslında Goldsworthy, duvarını daha kısa ve orman içinde tutmayı planlıyormuş. Ancak sona geldiğinde duvarı göle kadar devam ettirmek, hatta gölün karşısına geçirmek zorunda hissetmiş kendini. İşte Storm King böyle bir yer, sanatçıdan ilham aldığı kadar, doğasıyla çağdaş sanatçılara ilham verip onları daha fazlasını yapmaya zorluyor. Storm King Wall’un yapım yılı 1997-1998, boyutları 152.4 cm x 694.5 m x 81.3 cm.

Maya Lin - Storm King Wavefield

Storm King’e gitmemize sebep olan, bizi daha fotoğrafından bile merak içinde bırakan Amerikalı sanatçı Maya Lin’in (1959) dalgalı çayırlarıydı. Lin, okyanusta gördüğümüz dalgaları, toprağın yerini değiştirerek ve kendiliğinden çimlenmesini bekleyerek yeniden yorumlamış. Eser toprak ve çimden oluştuğu için doğal bir döngüde, her gün yaşamaya ve organik olarak şekillenmeye devam ediyor. 6 metre yüksekliğindeki dalgaların üstüne çıktığımızda, kendimizi Gulliver gibi hissettik. Maya Lin bugüne kadar 3 tane wavefield yapmış, en büyüğü Storm King’teki. Eserin yapım yılı 2007. Çim tepelerinin yüksekliği 6 metre, uzunluğu yaklaşık 120 metre, sıralı 7 dalga.

Manashe Kadishman - Suspended

İsrailli sanatçı Manashe Kadishman’ın (1932-2015) eseri yer çekimine meydan okuyor. Bu 10 metre yüksekliğindeki iki çelik bloğu 100 metre uzaktan görüp koşarak ona yaklaşmak müthiş Storm King anlarından biriydi bizim için. Yapım yılı 1977. Boyutu 701 cm x 10.1 m x 121.9 cm

Mark di Suvero

Amerikalı sanatçı Mark di Suvero’nun (1935) Storm King’te yüksekliği 8 - 20 metre arası değişen 10 devasa heykeli var. Havada asılı birer çizim gibi görünen çalışmalara bakınca hemen di Suvero eseri olduğunu anlıyorsunuz. Fotoğraftaki kırmızı boyalı çelik olan eserin ismi Figolu (2005-2011), boyutu 14.4 m x 16.8 m x 701 cm. Paslanmış çelikten olan eserin ismi ise Frog Legs (2002), boyutu 812.8 x 617.2 x 30.5 cm. 

Alexander Calder

Abidevi eserleriyle ünlü Amerikalı sanatçı Alexander Calder’in (1898-1976) ise burada 3 büyük eseri var. Biyomorfik formu ile bizi en çok etkileyen Calder heykeli sanatçının vefatından 1 sene önce tamamladığı The Arch (1975). Boyutu 1975 15.2 x 12.6 x 10.6 m

Alexander Liberman

Adam, Adonai ve Illiad. Bunlar Amerikalı sanatçı Alexander Liberman’ın (1912-1999) dev silindirleri kullanarak yaptığı 3 harika heykelin ismi. Tıpkı di Suvero eserleri gibi Liberman heykellerini de bir görüşte tanıyacaksınız. Her açıdan farklı görünen, her mesafeden başka bir şeye benzetebileceğiniz fantastik heykeller. Fotoğraftaki Adonai (1970-71 / 2000) isimli eser, eski gaz depolama tanklarını kullanarak yapılmış. Adonai İbranice “tanrı” anlamına geliyor. Heykel tıpkı Liberman’ın hayal ettiği gibi her geçen gün daha fazla paslanmış, çevresinde büyüyen ağaçların etkisiyle hissettirdiği algı güçlenmiş. Liberman karşısında oturup hayal kurmamızı, kendi hayali katedralimizi inşa etmemizi arzulamış.

Ziyaret Bilgileri ve saatler için lütfen tıklayın.

Storm King giriş ücreti 18 USD, kendi aracıyla gidenler bu bilet ücretini ödeyerek müzeye giriş yapıyorlar. Tren ile gittiğiniz durumda tekrar taksiye binmek gerekiyor. Biz Coach USA (Short Line Bus) firmasının otobüs paketini tercih ettik. Bilet ve gidiş dönüş ulaşım kişi başı 48 USD. Otobüs 10:00’da Port Authority’den kalkıyor. Akşam 17:00’de otobüs dönüş için parkın içindeki küçük otobüs durağından sizi alıyor. Detaylar için Coach USA Storm King sayfasına tıklayabilirsiniz.

Yazı ve Fotoğraflar Oylum & Onur Yüksel’e aittir​.

www.instagram.com/baya_iyi

0
7345
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage