18 EYLÜL, SALI, 2018

Contemporary İstanbul’da Heyecanla Beklediklerimiz

Şu sıralar ülkenin çoğunun ana gündemini ekonomi oluştururken hayat akmaya devam ediyor. Eylül ayı hangisine gideceğimizi şaşırdığımız birbirinden başarılı sergilerle dolu ve geçtiğimiz yıl tarih değişikliğiyle kasım yerine eylül ayında bizlerle buluşma kararı alan Contemporary İstanbul için gün sayıyoruz. Fuar tüm soru işaretlerini arkasında bırakarak 13. kez sanatseverlerin karşısına çıkmaya hazırlanıyor.

Contemporary İstanbul’da Heyecanla Beklediklerimiz

20-23 Eylül (19 Eylül ön gösterim) tarihleri arasında sanatseverlerle buluşmaya hazırlanan Contemporary İstanbul; 83 galeri ve 400’ü yabancı 650 sanatçının yaklaşık 2 bin eserini ağırlayacak. Bu sene de Akbank ana sponsorluğunda gerçekleşecek olan fuara sayılı gün kalmışken nelerle karşılaşacağımıza kuş bakışı bir bakalım istedik.

Türkiye’nin yurt dışında yatırımı olan sanatsever iş insanlarına yönelik olarak ilk kez 2017 yılında, Özyeğin ailesinin Romana’daki yatırımı Bucuresti Mall ile başlatılan “Galeri Destek Programı” bu yıl da genişletilerek devam ediyor. Hatta program bu sene beş ülkeye yayılıyor. Romanya’ya ek olarak Hollanda, Portekiz, Fransa ve A.B.D.’deki galerilerin Contemporary İstanbul 2018’de katılımına destek sağlayan bu program ile Türkiye’deki çağdaş sanat ortamının gelişmesi, çeşitlenmesi ve ülkeler arasındaki sanat yakınlaşmasına destek sağlanması amaçlanıyor. Program sayesinde 5 ülkeden 17 galeri İstanbul’da olacak.

​​Geçtiğimiz yıllarda da dikkatleri üzerine çeken Plugin bölümü, Siemens Ev Aletleri’nin sponsorluğunda ve Ceren-Irmak Arkman’ın küratörlüğünde gerçekleşecek. Eserler “Extra/Ordinary – Olağan/Dışı” teması çerçevesinde izleyicilerle buluşacak. Arkman kardeşlerin deneyimli ellerinde şekillenen bölümde yer alacak sanatçılar: Felix Luque Sanchez (İspanya), Ryoichi Kurokawa (Japonya / Almanya), Lia (Avusturya), Joanie Lemercier (Fransa / Belçika), Can Büyükberber (Türkiye / ABD), Paul Myoda (ABD), 1024 (Fransa), Fernando Velazquez (Uruguay / Brezilya),Ursula Berlot (Slovenya), Jonathan Monaghan (ABD), Nicolas Bernier (Kanada), Selçuk Artut (Türkiye), Mary Sibande (Güney Afrika), Saint Machine (Romanya), Sebastien Lacomblez (Belçika), James Clar (ABD), Ali Miharbi (Türkiye), Daniel Iregui (Kolombiya / Kanada).

Tuba Önder Demirel Kaçış, 2018 Artistik şekillendirme, 1150'C. Mid porselen 18 × 18 × 29 cm

Fuarın çok konuşulan bir başka etkinliği ise kuşkusuz ki CIF Dialogues. CIF Dialogues bu yıl, Çağdaş İstanbul Sanat, Kültür ve Eğitim Vakfı (ÇİV) tarafından düzenleniyor. Dopdolu bir programla 18 Eylül’de yani ön açılıştan bir gün önce, The Sofa Hotel’de Hall Arts, Autograph Collection’da karşımıza çıkacak olan program, Vanessa Arelle'nin danışmanlığında düzenleniyor. Çağdaş İstanbul Sanat, Kültür ve Eğitim Vakfı’nın düzenlediği diğer etkinlik olan Murat Akagündüz’ün “Özel bir sunum” isimli sergisi, CIF Dialogues ile aynı gün başlıyor, sergi 18 Eylül - 22 Ekim 2018 tarihleri arasında The Sofa Hotel’de ziyaret edilebilecek.

​​Contemporary İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli, fuarda nelerle karşılaşacağımızı ve içinden geçtiğimiz zorlu dönemin etkilerini şu sözleriyle aktarıyor: “Bu yıl fuara katılan 83 galerinin 54’ünün yurt dışından olması da memnuniyet verici. Zorlu bir süreçten geçtiğimiz böyle bir dönemde, fuara katılan galerilerin yarısından fazlasının yurt dışı merkezli galeriler olması uluslararası sanat piyasasının İstanbul’a ve Türkiye sanat piyasasına olan güvenini gösteriyor. İstanbul’un dünyada aldığı pozisyon ve sanat dünyasındaki yerini, galeri yöneticileri çok iyi görüyorlar ve burada kendilerine ait bir yerin mutlaka olması gerektiğini düşünüyorlar. İstanbul’da olmak, Contemporary İstanbul’a katılmak yurt dışındaki galeriler için her yıl daha fazla önem kazanıyor. Diğer taraftan, bizim de çeşitli yumuşak geçişlerle yurt dışından gelen galerilerin, İstanbul’dan memnun ayrılmalarının yollarını bulmamız ve öneriler geliştirmemiz gerekiyor. Bu nedenle yurt dışından gelen galerilerle, bu dönemde makul ve esnek fiyatlarla hareket etmeleri gerektiğini paylaştık. Aynı zamanda geçen iki yılda gerçekleşen Contemporary İstanbul ile karşılaştırıldığında, bizi çok memnun ve motive eden sayıda yabancı koleksiyoncu ve sanatseverin fuara katılım talebi var. Dünya sanat pazarının Türkiye’yi, İstanbul’u ve Contemporary İstanbul’u yakın ilgi ile izlediklerini görmek bizi çok mutlu ediyor. Diğer taraftan dünyadaki birçok ülkede olmayan, sadece bizde olan bir ‘Türkiye’nin koleksiyoncusu’ kitlesine sahibiz ve bu sayının artacağını düşünüyoruz. Dolayısıyla içinden geçtiğimiz bu zorlu süreçten yerli sanat pazarının olumlu çıkacağını düşünüyorum. İstanbul’un dünya sanat merkezleri arasında yerini alması, Türkiye’nin sanat piyasasının gelişmesi ve büyümesi amacıyla gerek Türkiye’de gerekse de yurt dışında yaptığımız tanıtım çalışmalarına dün olduğu gibi yarın da devam edeceğiz.” 

Ramazan Can The Work of Once Upon A Time, 2018 Rug and neon light 170 × 106 cm

Fuar Başlamadan Bu İsimleri Not Alın!

​​Niloufar Banisadr

Parisli galeri 55 Bellechasse ile fuara katılacak olan Niloufar Banisadr, 2018 tarihli Persia adlı çalışmasıyla bizi karşılayacak. İranlı sanatçı, geçtiğimiz yıl fuarda sansüre uğrayan çalışmasına rağmen bu yıl yine fuarda ancak bu defa sansür unsuruna ihtimal vermeyecek bir çalışmayla yer almasıyla dikkat çekiyor. 

Niloufar Banisadr Persia, 2018 Photography, archival inkjet print 100 x 70 cm

Almagul Menlibayeva

Almagul Menlibayeva fuara Andakulova Gallery ile birlikte katılıyor. Çalışmalarını Almanya ile Kazakistan’da sürdüren Menlibayeva, eserlerinde çoğunlukla Orta Asya’nın sosyal ve ekolojik sorunlarına odaklanıyor. Sanatçı, 2010 tarihli Steppen Baroque ve Homeland Guard eserleriyle fuarda yer alacak.

Almagul Menlibayeva Homeland Guard, 2010 Inkjet on archival paper 107 × 71 cm

Bruno Walpoth 

Bruno Walpoth, Busto Noce adlı heykeliyle seçkiye dahil oluyor. 2018 tarihli heykeliyle fuarda karşılaşacağımız Walpoth’un galerisi ise C.A.M. Galeri. Hiperrealist tarzda yapılan ve insan formundaki heykellerinin suratlarındaki mimiklerle dikkat çeken sanatçı, yine ince detaylarıyla bizi şaşırtacağa benziyor.

Bruno Walpoth Busto Noce, 2018 linden 68 × 39 × 29 cm Courtesy C.A.M Galeri

Pascale Marthine Tayou

Pascale Marthine Tayou, 2015 yapımlı Colonne coloniale adlı çalışmasıyla fuarda yer alıyor. İtalyan galeri Galleria Continua ile fuara dahil olan Tayou, hakkında çok konuşulan enstalasyonlarıyla tanınıyor. Sanatçı fuarda 2015 yapımlı cam heykeliyle bizleri selamlayacak.


Pascale Marthine Tayou Colonne coloniale, 2015 glass sculptures made by Berengo Studio, Murano, Italia, column of enamelled pots

Maxim Wakultschik

Maxim Wakultschik, 2018 yapımlı çalışmasıyla fuarda karşımıza çıkacak. Hiperrealist portre çalışmalarına alışık olduğumuz sanatçı Qatar adlı çalışmasında kalıpların biraz dışına çıkıyor. Sanatçı Macaristan merkezli galeri Faur Zsofi Gallery ile fuarda yer alacak. 

Maxim Wakultschik Qatar, 2018 Lacquer, wood on Kapa board 140 × 105 × 9 cm

Áron Zsolt Majoros


Áron Zsolt Majoros da fuara Faur Zsofi Gallery ile katılanlardan. 2018 tarihli Boxer adlı çalışmasıyla sanatçı, yorgun bir kadın figürünü boksör eldivenleriyle karşımıza çıkartıyor. 

Áron Zsolt Majoros Boxer, 2018 Steel 100 × 25 × 20 cm ed. of 8

Rafael Megall

Rafael Megall, Galeri 77 ile fuara katılıyor. Two-Headed Panther adlı iki başlı panter figürüyle karşımıza çıkıyor. Megall, fuarın merakla beklenen isimlerinden biri.

BOLDI

Brazilian Woman adlı çalışmasıyla fuara katılacak olan BOLDI de yine heykelleriyle bizi buluşturacak sanatçılardan. Daha önce görmüş olmanız muhtemel, 2014 tarihli bir çalışmasıyla fuarda yer alacak olan BOLDI’nin galerisi ise Into Fine Arts.

Brazilian Woman, 2014 Marble 52 x 43 x 36 cm 

Miss Van

Miss Van fuarda 2018 tarihli çalışmasıyla arzı endam edecek. Daha önce de fuarın dikkat çekenleri arasında yer alan Van’ın alametifarikası olan özgür ruhlu pastel kadınların takipçisiyseniz gezerken bu isme dikkat edin. Sanatçının galerisi ise Isabel Croxatto Galería.

Miss Van Gitana II, 2018 Oil on canvas, 91,5 x 60 cm

Victor Castillo 

Sanatçı listesinde Ali Elmacı’nın da yer aldığı Isabel Croxatto Galería’dan bir diğer isim Victor Castillo. Şilili sanatçı Broken Hearts adlı 2017 tarihli çalışmasıyla fuara katılacak. Ve belli ki bir kez daha ürkütücü çocuk figürleriyle aklımızı alacak.

Victor Castillo Broken Hearts, 2017 Acrylic on canvas 100 x 100 cm

Matthias Verginer

Daha önce Türkiye’de de kişisel sergiler açan Matthias Verginer, Contemporary İstanbul’da Bars Performance adlı işiyle yer alacak. Mizah öğeleri yüklü çalışmalarıyla tanınan sanatçının ahşap yontularak ortaya çıkan renkli hayvan ve insan figürleri fuarın dikkat çekenleri arasında. Sanatçının galerisi ise Liquid Art System.

Matthias Verginer Bars Performance, 2017 Linden wood sculpture, acrylic colors Width 43x73 cm - Height 172 cm

Oksana Mas 

Belçikalı NK Gallery ile fuara katılan Oksana Mas, 2018 tarihli bir çalışmasını bizlerle buluşturacak. Resim, heykel, yerleştirme ve video alanlarında çalışan Ukraynalı sanatçı, GO OFF adlı çalışmasıyla fuara katılacak.

Oksana Mas GO OFF, 2018 Natural amber, wood, metal, gilt 24 carat Diameter: 50 cm Height: 70 cm

Fuarda çalışmalarını heyecanla görmeyi beklediğimiz yerli isimlerden birkaçı ise Ardan Özmenoğlu, Emin Mete Erdoğan, Ramazan Can, Canan Dağdelen, Sinan Demirtaş, Nilbar Güres, Halil Altındere, Hasan Pehlevan ve Ali Elmacı.

​​Birbirinden yaratıcı eserleri daha yakından görmek için 20-23 Eylül tarihleri arasında Contempory İstanbul’u ziyaret etmeyi unutmayın.


0
9143
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage