18 ŞUBAT, PERŞEMBE, 2016

En Büyüleyici 15 Sanat Şehri

2015 yılı sanat dünyası için kuşkusuz ki çok hareketli, bol bereketli geçti. New York ve Londra bu yıl da geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi sanat sahnesinin varlığı kabul edilen, güçlü sanat merkezlerinden olurken, São Paulo, Singapur ve İstanbul son yıllarda katettikleri gelişim ile dikkatleri üzerine çekti. Artsy 2015’in sanat dünyası başkentlerini sıraladı.

En Büyüleyici 15 Sanat Şehri

01 New York 

Tüm istatiktikler gösteriyor ki, New York bir numaralı sanat şehri! Öyle ki herhangi başka bir şehirden çok daha fazla galeri ve sanat kurumuna ev sahipliği yapıyor. Nihayetinde 1 milyon doların üzerindeki müzayede satışlarının üçte ikisi New York’ta oluyor. Ayrıca 2015 yılında müzayedelerde yapılan 10 en pahalı satışın hepsi Christie’s ve Sotheby’s’de gerçekleşti. Mart ayında Armory Show ve bağımsız sanat fuarları; mayısta Frieze New York ile şehir birçok uluslararası galeri, küratör, koleksiyoner ve sanatseveri ağırladı. 

02 Londra

Londra çağdaş sanat sahnesinde son 10 yıldır heyecan uyandıran bir ivme yakaladı. David Zwirner Gallery, Gagosian Gallery ve Marian Goodman Gallery, Lisson Gallery, Sadie Coles ve White Cube’ün ve elbette Frieze London’ın bu yükselişte etkisi büyük. Ayrıca 13 yıllık bir fuar olan Frieze London, her ekim ayında büyük sanat topluluklarını İngiltere’nin başkentine çekiyor. Şehir, New York’takilere rakip olabilecek Whitechapel Gallery’den The Royal Academy of Arts’a ve Tate’e kadar birçok sanat kurumunu barındırıyor. 

White Cube

03 Miami + Miami Beach

Don ve Mera Rubell’den Ella Fontanals-Cisneros’a, Miami’nin özel koleksiyonlarının zenginliği ile Pérez Art Museum Miami (PAMM) gibi her gün daha da fazla takdir edilen kurumlar her ne kadar şehrin kültürel nabzını yükseltseler de, bölgedeki asıl sanat yoğunluğu Miami Beach’deki Art Basel sayesinde oluşuyor. Şehir, Latin ve Güney Amerika’nın sanat pazarının giriş kapısı olarak hizmet verirken sayısız uydu fuar ve etkinlikleri sanat dünyasının takvimine işliyor. 

Art Basel Miami Beach

04 Venedik

Sanat dünyası bir kez daha mayıs ayında başa geçen Haus der Kunst’un yöneticisi Okwui Enwezor’ün küratörlüğünde 56. Venedik Bienali’nin ana sergisi olan “All the World’s Futures” (Tüm Dünyanın Geleceği) ile gözlerini Venedik’e çevirdi. Bienal, 121 yıllık geçmişinde Filippo Tommaso Marinetti’nin 1909 yılında Manifesto del Futurismo’yu saat kulesinden aşağı düşürmesinden Marina Abramovic’in 1997’de Balkan Baroque’una kadar sanatsal ilerlemenin mihenk taşlarından biri olarak varlığını sürdürüyor. 

All the World’s Futures

05 Paris

Avrupa’nın en uzun dönemli kültür merkezi olan Paris, her yıl ekim ayını sanat dünyasının en önemli sanat fuarlarından biri olan FIAC ile karşılıyor. Şehrin sanat rutinine bu yıl etkileyici bir genç oluşum olan Paris Internationale de eklendi. Diğer taraftan Paris, Thaddaeus Ropac’dan Emmanuel Perrotin’a etkin galericiler ile Centre Pompidou ve Palais de Tokyo gibi kurumlarda tüm yıl boyunca süre gelen eleştirel diyaloğu da destekliyor. 

06 Berlin

Sanatçılar ve sanatsal üretimin evi olarak bilinen Berlin, çağdaş sanatın kavramsal ruhuna birçok yönden saygı gösteriyor. Şehir Esther Schipper, neugerriemschneider, Galerie Neu ve König Galerie, Tanya Leighton, Supportico Lopez gibi modern sanatı etkileyen kurumları bünyesinde barındırıyor. Bir taraftan her yıl nisan ayındaki Gallery Weekend ve eylül ayındaki Berlin Art Week şehrin üzerine büyük dikkat çekiyor. Sokak sanatları da Berlin’in güçlü olduğu bir diğer alan...

Tanya Leighton

07 Los Angeles

Los Angeles, her yıl Art Los Angeles Contemporary (ALAC), Paris Photo LA ve Paramount Ranch sanat fuarları ile sanat dünyasının dikkatini çekiyor. Şehrin bu sene tırmanan gidişatı son birkaç yıl arasında en iyisi olarak değerlendirildi. Ayrıca New York’un Maccarone’u, Londra ve Berlin’in Sprüth Magers ve Hauser & Wirth gibi galerilerinin hepsi LA’de bir merkez açacaklarını ilan ettiler. Diğer taraftan eylül ayında şehrin en tanınan sanat hayırseverleri olan Eli ve Edythe Broad, koleksiyonları için 140 milyon dolarlık The Broad isimli müzeyi açtılar.

08 Basel + Zürih

Her ne kadar Basel ve Zürih’in kendilerine ait canlı birer sanat dünyası olsa da ikilinin arasında sadece bir saatlik mesafe olması, bir tanesine yapılan sanat odaklı bir gezinin neredeyse diğerini de içerdiği anlamına geliyor. Bu durum her haziran ayında sanat dünyasının Gallery Weekend için Zürih’e uğradığı sırada, sanat pazarının anıtı olan Basel’deki Art Basel’e gitmesine de neden oluyor. İki şehrin en etkileyici sanat merkezleri Kunsthalle Basel ve Kunsthalle Zurich aynı zamanda da çağdaş sanatın önemli duraklarını oluşturuyor. 

Kunsthalle Zurich 

09 Hong Kong

Art Basel Hong Kong sayesinde sanat dünyasındaki çekim merkezlerinden biri oluşunu bir kez daha ispatlayan Hong Kong, son yıllarda en hızlı yükselişte olan şehirlerden biri. Asya’nın ekonomi merkezi olarak hizmet eden şehir, Christie’s’in 2010 yılında ve Sotheby’s’in 2012 yılında birer galeri açması ile esaslı müzayede evlerini de ağırlar oldu. Ayrıca bünyesinde barındırdığı ve günden güne sayısı artan esaslı galeriler Gagosian Gallery, Simon Lee Gallery ve Lehmann Maupin sayesinde sanat dünyasının önemli noktalarından biri haline geldi. Şehirde günden güne Art Basel’in 2015’te Hong Kong’daki ilk uydusu olan Art Central gibi yeni fuarlar açılmaya devam ediyor. 

art central

10 São Paulo

Brezilya’nın son 10 yıl gibi bir zaman diliminde gerçekleşen hızlı ekonomik büyümesi, son yıl içerisinde ani bir düşüş yaşadı ve bu da Brezilya koleksiyon alışkanlığını durdurdu. Yine de sanat tüccarları ve ülkedeki sanatçılar uluslararası sanat radarında güçlü bir yer tutmaya devam ediyor. Ayrıca SP-Arte, Mendes Wood DM, Galeria Nara Roesler, Galeria Jaqueline Martins ile Galeria Fortes Vilaça gibi etkin galeriler şehirdeki sanat sahnesini ayakta tutuyor.

Galeria Nara Roesler

11 Singapur

Bu kadar yüksek ekonomik güce sahip olan Singapur gibi bir şehrin sanat dünyasını daha fazla kendisine çekmemesi ilginç olarak değerlendiriliyor. ARNDT, Pearl Lam, Sundaram Tagore ve ShanghART, Gillman Barracks gibi uluslararası galeriler şehrin kültürel alt yapısı için yapılan esaslı yatırımların bir ispatı niteliğinde. Şehir, Güneydoğu Asya’nın en büyük fuarı olan Art Stage Singapore’a ev sahipliği yapıyor. Ayrıca Kasım 2015’de National Gallery Singapore kapılarını açtı. Kent devletinin ilk esaslı sanat müzesi, ilk belediye binası ve yargıtay binasıyla bütünleştirildi ve ilk iki haftasında 170 binden fazla ziyaretçiyi ağırladı. 

12 İstanbul

dOCUMENTA (13)’ün sevilen yöneticisi Carolyn Christov-Bakargiev, bu yılki 14. İstanbul Bienali’nin küratörlüğünü yaparak geçtiğimiz sonbaharda tüm gözleri İstanbul Boğazı’nın kıyılarına çekti. Artsy’nin yorumuna göre, Suriye ile anlaşmazlıklar, İŞİD’in çıkışı ve mülteci krizi bazılarını bienal ve şehrin sanat etkinliklerinden uzaklaştırırken, şehrin Doğu ile Batı arasındaki özgün konumu sanatın kendini gözler önüne sermesi için zengin bir içerik oluşturmaya devam ediyor. 

13 Pekin

Anakara’da West Bund Art & Design, ART021 ve Photo Shanghai gibi Çin’in ana pazar etkinliklerine Şangay ev sahipliği yapsa da Pekin, sanatçılar için dünyanın en güçlü ekonomisindeki şehirlerden biri olmaya devam ediyor. Şehir Galerie Urs Meile, Galleria Continua, Long March Space, Sarthe Gallery, Ullens Center for Contemporary Art (UCCA) kurumların öncülüğünde birçok sanatseveri ağırlıyor.

Galerie Urs Meile

14 Brüksel

Kayda değer renkliliği ve gelişmekte olan sanat eğilimi ile bilinen Brüksel şehri, Xavier Hufkens, Meessen de Clercq, ALmine Rech, Super Dakota, Clearing ve Levy.Delval gibi bir avuç galeriye sahip olmaktan gurur duyuyor. Ayrıca her nisan ayında gerçekleşen Art Brussels, sanat çevresi için cazip bir fuar olarak rotalarını Brüksel’e döndürmelerine neden oluyor. New York’un sevilen Independent sanat fuarının Brüksel edisyonunu çıkarması ile şehir takip edilmesi gereken sanat merkezleri listesinde üst sıralara çıkacağa benziyor.

Xavier Hufkens

15 Detroit

Detroit, son yıllarda Amerika’nın Berlin’i olarak anılıyor. Bunun en büyük sebeplerinden biri Brooklyn’in terk edip Motown’a kurulan Galapagos Art Space. 2016 yılında Detroit’in ilk bienali gerçekleşecek. 

Önümüzdeki yıllarda bu listeye Bombay, Beyrut’un da yer alması muhtemel.


0
23425
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage