16 EYLÜL, PERŞEMBE, 2021

Eylül Ayı Sanat Rotası

Yazın sona ermesi ve yeni sanat sezonun başlamasıyla birlikte pek çok sergi ve etkinlik sanatseverlerle buluşmaya başladı. Eylül ayında kapılarını açan, sanatçıların farklı disiplinlerdeki çalışmalarının yer aldığı dikkatimizi çeken sergileri sizler için derledik.

Eylül Ayı Sanat Rotası

Artweeks@Akaretler

Sanatseverleri ve koleksiyonerleri tanınmış yerli ve yabancı sanatçıların eserleriyle bir araya getiren Artweeks@Akaretler, bu sene UBS ana sponsorluğunda, Bilgili Holding ve Sabiha Kurtulmuş organizasyonuyla 19 Eylül’e kadar sanatseverleri ağırlıyor.

​Bu sene beşincisi düzenlenen Artweeks@Akaretler’de farklı disiplinlerden sanatçılar ve eserleri tarihi, otantik ve kendine has dokusuyla Akaretler Sıraevler’in A11, A19, A25-27, A35, A37-39, A55 numaralı binalarında katılımcılarla bir araya geliyor. Artweeks@Akaretler’de A11’de Zilberman Gallery, A19’da AICA Türkiye Başkanı Sinan Eren Erk küratörlüğünde Yıldız Holding Çağdaş Sanat Koleksiyonu’ndan bir kesit, A25-27’de Sanatorium, Mine Sanat, Empire Project, Martch Art Project, artSumer, X-ist, A35’de Vision Art Platform, A37-39’da Pi Artworks, Merkur, Pilevneli, Ferda Art Platform, Mixer, F2 Anim House - Galeri Nev Istanbul, A55’de Şerife Ercantürk Bilgili, İdil İlkin, Sanatatak, Krank Art Gallery ve BB Project yer alıyor

Neş’e Erdok Sergisi - Yapı Kredi bomontiada

6 – 19 Eylül

Türk resminin önde gelen temsilcilerinden Neş’e Erdok’un pandemi süresince ürettiği eserlerden oluşan 35. kişisel sergisi, 19 Eylül’e kadar Yapı Kredi bomontiada Galeri’de izleyicinin beğenisine sunuluyor. Katıksız bir gözlemle yorumladığı gündelik hayattan portreler ile iç dünyasını yansıtan otoportrelerin yanı sıra son dönemde yaşanan Filistin, Moria Kampı yangını, sınırların açılması, koronavirüs, İzmir depremi gibi önemli toplumsal meseleler de sanatçının ilgilendiği konular arasında yer alıyor.

“Etkileşimler” - İstanbul Modern

14 Ağustos - 30 Eylül

İstanbul Modern’in koleksiyonundan oluşturduğu “Etkileşimler” başlıklı yeni sergisi 30 Eylül’e kadar sanatseverlerle buluşuyor.

​14 sanatçının çalışmalarının yer aldığı sergi, izleyiciyi sanatçıların dünyasındaki ilham kaynaklarını ilgi ve meraklarını yansıtıyor. Sanatçıların üretimlerini biçimlendiren esin kaynaklarının neler olabileceğini ve hangi düşüncelerden, sorulardan yola çıktıklarına odaklanan sergi, Haluk Akakçe, Ramazan Bayrakoğlu, İpek Duben, İnci Eviner, Leyla Gediz, Hayal İncedoğan, Bengü Karaduman, Azade Köker, Guillermo Kuitca, Mahmoud Obaidi, Sarkis, Matt Saunders, Şener Özmen ve Thomas Ruff’un eserleri yer alıyor. Sergi Edvard Munch, Louise Bourgeois, Bertolt Brecht, Arthur Rimbaud, Ahmet Hamdi Tanpınar gibi sanatçıları; Yerebatan Sarnıcı gibi yapılara ve anime türünde filmlere kadar farklı başlıkları bir araya getiriyor. 

“Sesim Resim” - Beşiktaş Çağdaş Sanat Galerisi

7 Eylül – 30 Eylül

Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği yararına hayata geçirilen sanatçı ve akademisyen Cenk Yüksel’in “Sesim Resim” başlıklı sergisi, Beşiktaş Belediyesi’nin sponsorluğunda Beşiktaş Çağdaş Sanat Galerisi’nde 30 Eylül’e kadar izleyiciyle buluşuyor. Sanatçı eserlerinde “susma” “görme” ve “görünme” eylemlerinin bir aktarımı olarak dikkat çekici bir yaklaşım üzerinden kadının toplumdaki kimliğine ve sosyo-kültürel boyuttaki problematik yapılarına odaklanıyor.

​Sergide kadınların hikâyelerini Balçiçek İlter (Televizyon Programcısı, Sunucu) Ece Üner (Haber Spikeri) Sedef Orman (İş İnsanı) Yelda Cumalıoğlu (Destek Medya Grubu Ceo’su) Zeynep Casalini (Ses Sanatçısı) Çiçek Dilligil (Oyuncu) Zeyno Eracar (Oyuncu)Özge Uzun (Televizyon Programcısı, Sunucu) Gülay Özdem (Tv Programcısı, Haber Spikeri, Oyuncu) Seyhan Arman (Oyuncu) Farah Yurdözü (Araştırmacı, Yazar) Dilek Çelebi (Oyuncu) Seda Kement (Oyuncu, Sunucu) Sibel Bağcı Uzun (Hürriyet Gazetesi Yazarı) Selda Terek (Yazar) Banu Yüksel (Yazar, Danışman) Aslı Balcı Şimşek (İç Mimar) Ebru Dönertaş (Tasarımcı) Yeşim Kaya (Gastronom, Sunucu) Özden Ayyildiz (Seslendirme Sanatçısı, Oyuncu) Arzu Aydemir (Seramik Sanatçısı) seslendirdi.

“Multiverse Portal” - Yalıkavak Marina (Bodrum)

15 Ağustos – 30 Eylül

Ouchhh Stüdyo ve DasDas iş birliğiyle gerçekleştirilen “Multiverse Portal” sergisi 30 Eylül’e kadar Yalıkavak Marina’da sergileniyor. Sergi kapsamında Ouchhh Stüdyo’nun Atlas Okyanusu Veri Boyama DeneyimiYapay Zekâ Van Gogh Veri Boyama Deneyimi ve Göbeklitepe Mimari Veri Sergisi başlıklı üç eser sanatseverlerle buluşuyor.

“Unutulmuş Düşler Mağarası” - Labirent Sanat

2 Eylül - 2 Ekim

Gülfem Kessler’in “Unutulmuş Düşler Mağarası” başlıklı kişisel sergisi 2 Ekim’e kadar Labirent Sanat’ta sanatseverlerle buluşuyor. İsmini Werner Herzog’un Unutulmuş Düşler Mağarası adlı belgeselinden alan serginin küratörlüğünü Nergis Abıyeva yapıyor. 32 bin yıl önce insanların kullandığı Fransa’daki Chauvet mağarasının ağzı bir deprem sonucu kapanmış ve 1994 yılında keşfedildiğinde içinde resimler bulunmuştu. Mağaradaki resimlerde yer alan insan ve insan-olmayan ilişkisi, türler arasılık, Donna Haraway’in ifadesiyle “yoldaş türler”, Kessler’in çalışmalarında yer alıyor ve serginin iskeletini oluşturuyor. Sanatçının eserlerinde yarattığı ve duyumsattığı imgeler, tıpkı mağara resimlerine bakarken hissedildiği gibi, bilincin en ilkel noktalarına giderken, sanatın yalnızca akılla ve bilgiyle açıklanamayacak tarafları olduğunu anımsatıyor.

“It can and has been”- Dirimart

1 Eylül – 3 Ekim

Ahmet Öğüt’ün beş yıl aradan sonra İstanbul’da gerçekleştirdiği “It can and has been” başlıklı sergisi izleyicilerini de birer performansçıya dönüştürüyor. “It can and has been”, gerçekliğine inanması güç bireysel hikâyelerin eşliğinde, izleyicilerin İstanbul’un yakın geçmişiyle ilintili kendi anılarını harekete geçireceği yerleştirmeler yer alıyor. İzleyiciye diğer sergilerden daha farklı bir deneyim sunmayı hedefleyen sergide ziyaretçiler girişte başlarına bazı şaşırtıcı şeyler geleceği konusunda bilgilendiriliyor ve rızaları alındıktan sonra serginin aktif bir katılımcısına dönüşerek içeri girebiliyorlar. Sergi, Türkiye’nin bir ucundan diğerine yirmi dört saati aşan yolculuklar yapmış büyük bir otobüs ile başlıyor. Eşsiz bir deneyim için “It can and has been” adlı sergiyi 3 Ekim’e kadar Dirimart’ta ziyaret edebilirsiniz.

BASE - Tophane-i Amire

29 Eylül - 3 Ekim

Türkiye’nin dört bir yanından yeni mezun genç sanatçıların eserlerini bir araya getiren BASE’in 2021 edisyonu 29 Eylül - 3 Ekim tarihleri arasında Tophane-i Amire’de “Rezonans” teması ile gerçekleştirilecek. Bu yıl beşinci kez gerçekleştirilecek olan BASE, Türkiye’deki üniversitelerin resim, heykel, fotoğraf, video, baskı, grafik tasarım, cam ve seramik, geleneksel Türk sanatları bölümlerinden yeni mezun sanatçı adaylarının eserlerini izleyici ile buluşturacak. Türkiye’nin 42 farklı şehrindeki 75 üniversiteden 1200’e yakın başvuru alan BASE’in 2021 edisyonu kapsamında kurulun seçtiği 100 yeni mezun sanatçının 114 eseri sergilenecek. Mezuniyetten profesyonel sanat hayatına geçişlerinde gençlere destek olmayı, kariyerlerine bir ivme ve yön kazandırmayı amaçlayan BASE, fiziksel sergiye eş zamanlı olarak buradan çevirim içi olarak da ziyaret edilebilecek.

“Herşey yolunda” - Versus Art Project

9 Eylül – 9 Ekim

Versus Art Project, mural sanatçısı Canavar’ın “Herşey yolunda” başlıklı ilk kişisel sergisine 9 Ekim’e kadar ev sahipliği yapıyor. Toplumun kötücül yanı, acı ve hazlarını gözlemleyerek, bu kültürel baskıların insan psikolojisi üzerinde yarattığı travmatik etkilerden beslenen Canavar’ın ilk kişisel sergisinde üç yıllık üretim sürecini kapsayan çalışmaları bulunuyor. Toplumsal baskı, iktidar sevdası, fetihçilik, insanın şehirdeki varoluş ve yaşam mücadelesine odaklanan sergi, izleyiciyi toplum tarafından dayatılan normlar ile yüzleştiriyor. Şiddet ve öfkenin bulaşıcı hâlini, varoluş sürecini etkileyen deneyimleri irdeleyen sergide sanatçının 60’a yakın sprey boya çözümlemesi, pentür, gravür ve duvar üzerine gerçekleştirdiği performatif uygulamaları yer alıyor. “Herşey yolunda” 9 Ekim’e kadar Versus Art Project’te görülebilir.

“Dünya Kendisine Benim İçimden Bakıyor” - KOLİ Art Space

16 Eylül - 10 Ekim

KOLİ Art Space, Özge Horasan’ın “Dünya Kendisine Benim İçimden Bakıyor” başlıklı ilk kişisel sergisine 10 Ekim tarihine kadar ev sahipliği yapıyor. Tuba Kocakaya’nın küratörlüğünü üstlendiği sergide Horasan’ın tekstil, fotoğraf, toprak ve kâğıt işleri yer alıyor. Sanatçının nedensellik ve bağlantılar üzerinden doğa ile kurduğu ilişki, malzemeyi ve süreci iş üretme pratiğinin merkezine alan bir meditasyon biçimine benziyor. Sergiyi Kadıköy Yeldeğirmeni’nde yer alan KOLİ Art Space’te 10 Ekim’e kadar ziyaret edebilirsiniz.

16. Contemporary İstanbul - Tersane İstanbul

5 – 10 Ekim

Akbank’ın ana sponsorluğunda hayata geçirilen 16. Contemporary İstanbul, 5 - 6 Ekim ön izleme ve 7 - 10 Ekim tarihleri arasındaki genel ziyaretçi programı ile Tersane İstanbul’da düzenlenecek. 16. Contemporary İstanbul, İstanbul’un kültür mirasında önemli bir yeri olan ve Camialtı ve Taşkızak Tersanelerini kapsayan bölgesel yenileme ve restorasyon projesi olarak bilinen, Tersane İstanbul’da yerli ve yabancı çağdaş sanat galerilerini sanatseverlerle buluşturacak. Fuarda bu sene ilk kez Focus Russia projesi ile Moskova ve St. Petersburg’dan çağdaş sanat galerileri, sanatçılar ve koleksiyonerler yer alacak. Ayrıca Moma ve Garage Museum of Contemporary Art da müzeler bölümünde bulunacak.

“‘Aklımda bir söz vardı’ sessizliklere dair...” - Galeri Selvin

15 Eylül - 10 Ekim 

Galeri Selvin, Dilşad Akçayöz’ün “‘Aklımda bir söz vardı’ sessizliklere dair...” başlıklı heykel sergisine 10 Ekim tarihine kadar ev sahipliği yapıyor. İstanbul’daki kişisel atölyesinde araştırmalarını ve üretimlerini sürdüren Dilşad Akçayöz’ün heykelleri  zaman kavramını ortadan kaldırıyor. Sergi, Nişantaşı’nda yer alan Galeri Selvin’de görülebilir.

212 Photography Istanbul

1 – 11 Ekim

Bu sene 4. kez düzenlenen 212 Photography Istanbul, sergi, panel, atölye, film gösterimleri ve deneyim alanlarının yer aldığı programı ile 1 - 11 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek. Festival etkinlikleri T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın katkılarıyla Anadolu  ve Avrupa yakasında Yapı Kredi bomontiada, Sıraevler No: 37 - 39, Zülfaris Karaköy, Tarihi Hüsrev Kethüda Hamamı, Yeldeğirmeni Sanat Merkezi, Müze Gazhane de dahil olmak üzere şehrin pek çok noktasında düzenlenecek. Ziyaretçilere kent içinde sanat dolu keyifli bir keşif haritası sunmayı amaçlayan 212 Photography Istanbul’a katılacak fotoğrafçılar arasında Christian Tagliavini, Dirk Dallas, Esra Özdoğan, Hasan Deniz, Helena Blomqvist, JeeYoung Lee, Jonas Bendiksen, Levon Biss, Rosa Muñoz, Scarlett Hooft Graafland, Tim Flach ve Thomas Albdorf gibi isimler yer alıyor. Festival hakkında ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

“Redimeyd” - Ferda Art Platform

7 Eylül - 15 Ekim

Ferda Art Platform, Şakir Gökçebağ’ın en yeni eserlerinden oluşan “Redimeyd” başlıklı kişisel sergisini 15 Ekim’e kadar izleyicinin beğenisine sunuyor. Hayatın içinden objeleri gündelik kullanımlarından uzaklaştırarak yeniden yorumlayan Gökçebağ, işlerinde süpürge, mandal, hortum, tuvalet kâğıdı, halı ve askı gibi gündelik malzemeleri kullanarak basit görünen ama çok katmanlı üretimlerini, malzemenin hafifliği ve sıradanlığıyla buluşturuyor. Sergide yoğunlukla halılara yer veren sanatçı, üretiminde özellikle herkesin aşina olduğu malzemeleri samimi, basit fakat bir o kadar da derinlikli bir anlatımla ele alıyor.

“Sağlıcakla Kal”, SALT

4 Ağustos-17 Ekim

SALT’ın davetiyle 2019’da başlatılan stüdyo ziyaretleri ve sanatçı sohbetleriyle geliştirilen “Ardışık” sergilerinin üçüncüsü olan Volkan Aslan’ın “Sağlıcakla Kal” başlıklı sergisi 17 Ekim’e kadar SALT Galata’da izleyiciyle buluşuyor.

​Bir madde ve bir imge olarak suya dair çok yönlü bir anlatımda bulunan “Ardışık” sergisinde  Aslan, İstanbul’un aciliyetlerine ve politik iklimle şekillenen dalgalı ruh hâllerine atıfta bulunuyor. SALT Galata’nın çatısından -1 katındaki sergi mekânına, oradan da sokağa uzanan işlerde ki su, yerleşikliğe direnç gösterme ve özgürleşme arzusunu yansıtıyor. Bir yandan da geçmişin bugüne yüklediği ağır miraslarla ilişkileniyor.

“a yellow sun a black sun” - Martch Art Project

7 Eylül – 20 Ekim

Martch Art Project, sanatçı ve şair Etel Adnan’ın 1975’te gerçekleşen Lübnan iç savaşı sırasında yazdığı Arap Kıyameti şiirinden ilhamla hazırlanan “a yellow sun a black sun” başlıklı karma sergiye 20 Ekim’e kadar ev sahipliği yapıyor. Karina El Helou’nun küratörlüğünde düzenlenen sergide Etel Adnan, Nadim Asfar, Vartan Avakian, Gregory Buchakjian, Simone Fattal, Sirine Fattouh, Daniele Genadry, Lamia Joreige, Mireille Kassar, Stéphanie Saadé ve Roy Samaha’nın eserleri yer alıyor.

“Zamanın Enkazı” & “Çarpık Bilgiler İmparatorluğu” - Mixer

10 Eylül - 23 Ekim

Mixer, Bora Aşık’ın “Çarpık Bilgiler İmparatorluğu” sergisi ile Gurur Birsin’in “Zamanın Enkazı” sergisine 23 Ekim tarihine kadar ev sahipliği yapıyor.

Gündelik hayattaki görsel ve yazınsal dilin çekişmesini sanatsal alana taşıyan Bora Aşık, “Çarpık Bilgiler İmparatorluğu” başlıklı ilk kişisel sergisinde edebiyat ile resmi bir araya getirerek düşünme pratiğinde yeni bir dil oluşturuyor. Bu ikili ilişkiden yola çıkan sanatçı, edebiyat ve resim ekseninde ürettiği çalışmalarını sergisinde sanatseverlerle buluşturuyor. Sanatçının kâğıt üzerine karakalem üretimlerine yazınsal dünyasından çıkan cümleler ve nükteler eşlik ediyor.

​Gurur Birsin’in “Zamanın Enkazı” başlıklı ilk kişisel sergisinde sanatçının sanatsal pratiğinin büyük kısmını oluşturan pentür çalışmalarının yanı sıra desenleri ve bir gravür çalışması da yer alıyor. Sergide bulunan çalışmalarda ayrıntılı teknik detaylar ve ilk bakışta karamsar algılanan, terk edilmiş mekânlar öne çıkıyor. Birbirinden bağımsız olan resimler serginin bütününe bakıldığında bir felaket sonrası senaryosunu andırıyor. Sanatçının resimlerindeki karamsar tonlar, harabeler, enkaz ve metruk yapılar bir olayın tasvirinden çok insan algısının ve ruh hâlinin izdüşümünü anlatıyor. 

“Yüzleşme” - Pera Müzesi

7 Eylül – 24 Ekim

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, 25. yılını kutlayan Yeditepe Üniversitesi’nin Güzel Sanatlar Fakültesi mezunları ve öğrencilerinin üretimlerinden oluşan “Yüzleşme” başlıklı sergiye 24 Ekim’e kadar ev sahipliği yapıyor. Prof. Dr. Marcus Graf küratörlüğünde hazırlanan sergi, doğa-kent ve birey-toplum arasındaki ilişkileri tartışmaya açarak sanat ve tasarımın ontolojik varlığına dair konuları eleştirel bir bakışla ele alıyor. Sergi, profesyonel sanatçı ve tasarımcılar ile öğrencilerin üretimlerini bir araya getiriyor. Ayrıca güzel sanatlar, grafik tasarım, tiyatro, gastronomi, mutfak sanatları, sanat ve kültür yönetimi alanlarının kesişiminden doğan bir dünya sunuyor. ​“Yüzleşme” başlıklı sergiyi 24 Ekim tarihine kadar Pera Müzesi’nde görebilirsiniz.

“The Gaming Room” - SANATORIUM

10 Eylül – 24 Ekim

Ludovic Bernhardt’ın “The Gaming Room” başlıklı kişisel sergisi 24 Ekim tarihine kadar SANATORIUM’da izleyicinin beğenisine sunuluyor. Sergi CIA’in ajanlarını eğitmek için yarattığı ABD istihbarat servislerinin dünyaya dair temsilini yansıtan bir kutu oyununa dayanıyor. Oyunu baştan tasarlayan sanatçı galerinin bir duvarına uygulanacak büyük bir labirent oyununa dönüştürerek yeniden üretti. Sergiye hâkim olan, metinsel ve grafik ağlarla sarılmış poetika, Sylvia Plath, Georg Trakl, Friedrich Höderlin ve Öyvind Falström’e gönderme yaparken aynı zamanda sanatçı ve yazarın kendi deneysel yazılarına da atıfta bulunuyor. “The Gaming Room”, 24 Ekim’e kadar SANATORIUM’da ziyaret edilebilir.

“Mühür” - Art On İstanbul

15 Eylül - 28 Ekim

Burcu Erden’in “Mühür” başlıklı üçüncü kişisel sergisi 28 Ekim’e kadar Art On İstanbul’da izleyiciyle buluşuyor. Sanatçının “Malzemenin Hafifliği” başlıklı sergisi için yaptığı araştırma ve çalışmalarından temellenen sergide mermer silindirler, seramik rölyefler ve polyester heykeller yer alıyor. Sergide sanatçı heykel üretimindeki malzeme ve teknik geleneklerden yola çıkarak heykelin görünürlüğüne ilişkin problemlere değiniyor.

“Dört veya Kaotik Kentlerin Çözülmüş Sessizliği” - x-ist

21 Eylül - 30 Ekim

x-ist Ali Bilge Akkaya’nın “Dört veya Kaotik Kentlerin Çözülmüş Sessizliği” başlıklı kişisel sergisine 21 Eylül - 30 Ekim tarihleri arasında ev sahipliği yapıyor. Kent ve geometri arasındaki yakın ilişkiyi güçlü estetik görüsü ve deneysel yaklaşımıyla yorumlayan sanatçı, temel malzemesi mimariyi, kendi pratiğinin içindeki sınırlarının ötesine taşıyor. Akkaya çevresindeki fiziksel dünyayı zamandan ve mekândan bağımsızlaştırıp, kendini ifade etmek adına pratiğine dahil ettiği farklı teknikleriyle yeniden inşa ediyor.

“Fahrelnissa Zeid: Fırtınaya Doğru” – Bozlu Art Project Mongeri Binası

21 Eylül - 30 Ekim 

Bozlu Art Project Mongeri Binası, Fahrelnissa Zeid’in yaşamı ve sanatı hakkında yazılmış en kapsamlı yayınlardan biri olan Fahrelnissa Zeid: Fırtınaya Doğru isimli kitap dolayısıyla hazırlanan sergiye 21 Eylül-30 Ekim 2021 tarihleri arasında ev sahipliği yapıyor. Sergide, Türkiye’de modern sanatın öncülerinden biri olan ve “Paris Ekolü” sanatçıları arasında yer alan Zeid’in, erken tarihli figüratif resimlerinden soyut çalışmalarına ve 1970 sonrası yoğunlaştığı portrelerine kadar geniş bir seçkiye yer veriliyor. 

“Dünyanın Ağırlığı” - Kasa Galeri

22 Eylül - 5 Kasım

Kasa Galeri, Misal Adnan Yıldız’ın küratörlüğünde gerçekleşecek “Dünyanın Ağırlığı” başlıklı karma sergiye 5 Kasım’a kadar ev sahipliği yapıyor. Sergide Nevin Aladağ, Mahmut Celayir, Cansu Çakar, İpek Duben, Dennis (Mehmet Refik) Gün, Neşe Karasipahi, Berk Kır, Murat Morova, Agnieszka Polska, Peter Robinson, Furkan Öztekin, Ayfer Tutkan ve Billy Apple® ’ın üretimleri yer alıyor. Sergi, izleyicinin kendi yorumunu bırakacağı şiirsel bir alan ya da her an değişen bir anlatı mekânı yaratarak aşk, yansıma ve iç gözlemin birleşeceği bir olasılığın izini sürüyor.

“Zır Zır, Kaşıntı Geri Döndü” - Öktem Aykut

11 Eylül - 13 Kasım

Dorian Sarı’nın Türkiye’deki ilk kişisel sergisi “Zır Zır, Kaşıntı Geri Döndü” 13 Kasım’a kadar Öktem Aykut’ta ziyaretçiyle buluşuyor. Sarı’nın sanat dili, çağdaş sanata mahsus çok disiplinli ifade tekniklerini ters yüz ederek izleyicinin gündelik yaşam alışkanlıklarını, konfor alanlarını ve gerçeklik algılarını tartışmaya açıyor. Sanatçının on yılı aşkın bir süredir malzeme kullanımı ve teknik tercihleri ile ayrışan kendine ait yerleştirme üslubu, hem günümüz gençliğinin gündelik yaşam açmazları ile siyasi salınımlarına hem de tüketim toplumu bireylerinin ketlenme ve şartlanmalarına dair bir yaklaşım sunuyor.

“Ne Yerdeyim, Ne Gökte” - Anna Laudel

9 Eylül - 18 Kasım

Ramazan Can’ın “Ne Yerdeyim, Ne Gökte” başlıklı kişisel sergisi Anna Laudel’in Kazancı Yokuşu’nda açılan yeni galeri mekânında sanatseverlerle buluşuyor. “Ne Yerdeyim, Ne Gökte”, Ramazan Can’ın son yedi yıl içerisinde heykel, neon, resim ve yerleştirme gibi farklı tekniklerde ürettiği eserlerden oluşuyor. Sanatçının 2018’de Anna Laudel’de gerçekleşen “Evvel Zaman İşi” başlıklı sergisinin devamı niteliğindeki bu yeni sergisi yörüklerin yaşadığı bölgede, kendi belleğinde yer etmiş anılarının peşine düşerek sanatçının yıllar içindeki serüvenini gözler önüne seriyor. Sergi, 18 Kasım’a kadar Anna Laudel’in Kazancı Yokuşu, 45 adresinde yer alan yeni galeri mekânında görülebilir.

“Billboard’u Yakala” - Evin Sanat Galerisi

5 Ekim - 13 Kasım

Evin Sanat Galerisi, temsil ettiği sanatçılardan Zulal’in son dönem resimleri, tuvallerine kaynak oluşturan kolajları ve özgün desenlerinin yer aldığı “Billboard’u Yakala” başlıklı yedinci kişisel sergisini 5 Ekim - 13 Kasım tarihleri arasında sanatseverlerle buluşturuyor. Sanatçının resimlerindeki ve kolajlarındaki endüstriyel yapılar, inşaat konstrüksiyonları renkleri ve üslubuyla gerçeklerinden daha izlenilesi bir hâlde izleyicinin karşısına çıkıyor. Uzaktan görünen doğanın içinde beliren insan figürleri, arabayla geçerken yol kenarında atıl kalmış billboard görünümleri, büyük inşaat ve altyapı projelerinin ardında bıraktığı yıkık yapılar sanatçının gözüyle resimlerde yer alıyor.

“Bir Katlin Provası” – Zilberman

7 Eylül – 4 Aralık

Azade Köker’in “Bir Katlin Provası” başlıklı kişisel sergisini 4 Aralık’a kadar Zilberman’ın Mısır Apartmanı’ndaki mekânında izleyiciyle buluşacak. Köker, sergide kadın cinsiyeti, kimliği ve bedenine yönelik sorgulamalarını yansıtıyor. Sanatçının eserlerinde kullandığı görsel referanslar, günümüzde kadına yönelik sıklıkla rastlanan taciz ve şiddet sahnelerini ortaya koyuyor.

“Büyücü ve Bahçe” - Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi

11 Eylül - 31 Aralık

Can Akgümüş’ün küratörlüğünde farklı disiplin ve medyumlarla çalışan 13 çağdaş sanatçının eserlerini bir araya getiren “Büyücü ve Bahçe” başlıklı sergi 31 Aralık’a kadar Ankara’da yer alan Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi’nde izleyiciyle buluşuyor. Ahu Akgün, Anıl Saldıran, Can Pekdemir, Ebru Sargın, Erinç Seymen, Erol Eskici, Gökhun Baltacı, Kazım Şimşek, Nadide Akdeniz, Nermin Kura, Sibel Horada, Tayfun Gülnar ve TUNCA’nın eserlerinin bir araya geldiği sergide büyücü, sanatçı, üretim ve dönüşüm kavramları çok katmanlı bir şekilde irdeleniyor.

Candeğer Furtun Retrospektifi – Arter

15 Eylül 2021 – 17 Nisan 2022

Candeğer Furtun’un 1960’lı yıllardan bu yana ürettiği seramik ağırlıklı heykellerden ve nesnelerden oluşan geniş bir seçki ve üretim süreçlerine eşlik eden arşiv malzemelerinin de yer aldığı ilk retrospektif sergisi 17 Nisan 2022 tarihine kadar Arter’de izleyiciyle buluşacak. Küratörlüğünü Selen Ansen’in üstlendiği sergi sanatçının seramikten ve kendi üretiminden bahsederken sıklıkla referans verdiği “kabuk” kavramı etrafında kurgulanıyor. Sanatçının 1960’lar ve 1970’lerde ürettiği organik hatlar benimseyen heykelleri, doğadaki mevcut formların taklidine dayanan geleneksel mimetik bir yaklaşımdan ziyade, analojik bir ilişkilenme biçimini benimsiyor. 1980’ler, 1990’lar ve 2000’lerde ürettiği serilerinde parçaları üzerinden öne çıkan insan bedeni ise varlığımızı eksiklik ve sonluluk üzerinden düşünmeye davet ediyor.

Liste son ziyaret tarihlerine göre hazırlanmıştır.

0
9315
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage