Paris’teki Orsay Müzesi, Art Nouveau akımının önde gelen mimar, tasarımcı ve sanatçılarından biri olan Antoni Gaudi’nin yapıtlarına odaklanarak, izleyiciyi 19. yüzyıl ile 20. yüzyılın kesiştiği bir dönemin eserleri ile buluşturduğu “Gaudi” sergisine 17 Temmuz 2022’ye kadar ev sahipliği yapıyor.
İspanya’nın özellikle Barselona kentine adını kazımış tasarımcılarından biri olan Gaudi, Paris’in ulusal ve uluslararası izleyici kitlesine Katalan modernizminin yapı taşlarını görme fırsatı sunuyor. “Gaudi” sergisi, Katalan kültürü ve mimarisindeki önemli yapıları farklı bölümlerde gösteriyor. Barselona Mimarlık Okulu mezunu Antoni Gaudi’nin eserleri; Casa Mila, Casa Battlo, Parc Guell, Finca Guell ve Sagrada Familia Katedrali gibi örnekler üzerinden tasarımlarla ilgili görseller, mobilyalar, iç mekân uygulamaları, bilgiler, fotoğraf ve maketlere yer vererek ele alınıyor.
Art Nouveau’nun kıvrımlı ve doğadan yola çıkan hatları mimarın tasarımlarındaki malzeme kullanımını da etkilemiştir. Gaudi hem yapılarda hem de tasarladığı mobilyalarda ahşap, demir, taş ve tuğla gibi doğadan malzemelere ağırlık vermiştir. Ancak Mila Evi’nde malzeme olarak beton da karşımıza çıkmakta. Gaudi, Art Nouveau’ya bağlı doğadan etkilenmesinin yanı sıra, mimari anlamda yenilikler bulmaya ve bunları en başarılı şekilde uygulamaya sokmaya çalışan tasarımcılardan biridir. Tasarımcının etkilendikleri arasında doğanın çok önemli bir yeri var ancak çeşitli illüstrasyonlar ve kartpostallardan da esinlendiği, sergide belirtilen ayrıntılar arasında.
Gaudi’nin, çalıştığı binalarda, yapısal denge sorunu üzerine odaklanarak geliştirdiği yenilikleri de görmek mümkün. Projeleri arasında Battlo Evi gibi eskiden var olan bir binayı alıp dönüştürdüğü yapılar da Sagrada Familia gibi en baştan tasarımı üzerine çalıştığı yeni yapılar da var.
UNESCO korumasında olan ve gezilebilen Battlo Evi, Mila Evi gibi evin sahibinin siparişi üzerine yenilenmesi talep edilen ve dönüştürülen bir yapılar söz konusu. Bu dönüşüm sırasında Gaudi özellikle deniz, suyun hareketleri, su damlaları, bitki ve gonca gibi esinlenimleri evdeki ayrıntılara yansıtarak eklektik bir yapıda çalışmış ve Art Nouveau akımın en bilinen eserlerinden birini ortaya çıkarmıştır. Doğadan ayrıntıların, Japon esinlenmeleri ile buluştuğu ve yeniliklerle desteklendiği bu yapılar, Barselona kentinin anıt heykellerine dönüşmüştür. Evlerin pencerelerinin ve içerideki kapıların alt kısımlarında kullandığı havalandırma sisteminden, mekânı daha aydınlık göstermek için bilinçli olarak merdiven aralıklarında kullanılan mozaik ve seramik taşların renk armonilerinde yapılan küçük oyunlara kadar, Battlo Evi’nde Gaudi’nin getirdiği yenilikleri ve akıl oyunlarını görmek mümkün.
Bahsedilen yeniliklerin uygulama noktalarından bir tanesi de Barselona’da bulunan Sagrada Familia katedralidir. Parabolik kemer uygulamalarının görüldüğü bu katedralin üst katlarında, Gaudi’nin yeniliklerini, gezenlere anlatmak amacıyla, mimaride geometri, denge ve taşıyıcılık konularına değinilen bir sergi kısmı da oluşturulmuş. Yapının Art Nouveau etkisini veren doğadan esinlenilmiş sütunları ile bu kemerler birlikte kullanılmıştır. Mimar, katedralin ilk cephesinin yapımı sırasında hayatını kaybetmiş ve yapının geri kalan kısmı, tasarımcının geriye kalan çok az eskiz ve planlarından esinlenilerek üretilen çizimlerle devam etmekte. Günümüzde katedralin son cephesi üzerinde çalışmalar sürüyor.
Art Nouveau akımının malzeme ve teknik kullanımındaki çeşitliliği sergi boyunca Gaudi’nin eserleri üzerinden izleyiciye yansıtılıyor. “Gaudi” sergisi 17 Temmuz 2022 tarihine kadar Orsay Müzesinde izleyici ile buluşmaya devam edecek.
https://www.youtube.com/watch?v=rCIF6xAxhEE