11 EYLÜL, PAZARTESİ, 2023

Hazır Olun, Yeni Sanat Sezonu Başlıyor!

Yazın enerjisi yavaşça sona ererken, doğa da kendini serin sonbahar rüzgarlarına bırakıyor. Bu değişiminin etkileri sadece havada değil, aynı zamanda sanat dünyasında da kendini gösteriyor. Eylül ayının gelişi ile yeni sanat sezonunun kapıları aralanıyor ve farklı disiplinlerden pek çok sanatçının sergisi, izleyicinin karşısına çıkmaya hazırlanıyor. Peki, yeni sezonda bizi neler bekliyor? Eylül itibariyle açılacak sergileri sizler için derledik. 

Hazır Olun, Yeni Sanat Sezonu Başlıyor!

“İki Güneş Altında”
OMM - Odunpazarı Modern Müze
24 Ağustos 2023 - 28 Temmuz 2024

OMM - Odunpazarı Modern Müze’nin Erol Tabanca Koleksiyonu’ndan bir seçkiyi Aslı Seven’in küratörlüğünde izleyiciye sunduğu yeni sergisi “İki Güneş Altında”, gökyüzünde iki güneş olasılığının açtığı mitolojik ve spekülatif ufuklardan, dünyadaki varoluşumuzun Güneş’le olan derin bağlantılarına uzanan bir keşif yolculuğunu gözler önüne seriyor.

​Resimden fotoğrafa, heykelden video ve yerleştirmeye kadar uzanan çeşitli disiplinlerde üretilmiş eserlerden oluşan sergide; Abidin Dino, Ahmet Oran, Alpin Arda Bağcık, Aras Seddigh, Azade Köker, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Berkay Buğdan, Burcu Yağcıoğlu, Burhan Uygur, Ebru Uygun, Erdağ Aksel, Erol Akyavaş, Etel Adnan, Fatma Bucak, Ferruh Başağa, Fikret Muallâ, Gizem Akkoyunoğlu, Guido Casaretto, Haluk Akakçe, Hoca Ali Rıza, Hüsamettin Koçan, İlhan Koman, İnci Eviner, Kemal Önsoy, Ken Matsubara, Komet, Mehmet Güleryüz, Murat Akagündüz, Mübin Orhon, Nejad Melih Devrim, Nejat Satı, Nuri Abaç, Nuri İyem, Orhan Peker, Osman Dinç, Rasim Aksan, Sabri Berkel, Sadık Arı, Serhat Kiraz, Seyhun Topuz, Taner Ceylan, Tayfun Erdoğmuş, TUNCA, Yağız Özgen ve Zoë Paul olmak üzere 45 yerli ve yabancı sanatçının yapıtı yer alıyor.

Taner Ceylan, Turunç Citrus, 2002, Tuval üzerine akrilik Acrylic on canvas, 35 cm x 50 cm, Erol Tabanca Koleksiyonu

Alican Leblebici, “Ringin Ortasında”
Merdiven Art Space
1 - 30 Eylül

Alican Leblebici, Merdiven Art Space’te izleyiciyle buluşan “Ringin Ortasında” başlıklı kişisel sergisinde ringin unutulmaz temsilcisi, efsanevi boksör ve aktivist Muhammed Ali’nin politik ve sosyal etkisini odağına alarak ringi ve ringin ifade ettiği alanı günümüz gözünden yeniden şekillendiriyor. Ringin sosyal ve politik anlamlarını keşfetmeye çağıran sergi, Muhammed Ali’nin yaşadığı dönemin sosyo-politik iklimini belirleyen ırkçılık, ötekilik, savaş ve siyasal şiddet gibi olguların yerel ve günümüz dünya meselelerinde hâlen güncelliğini koruduğunu vurguluyor.

Alican Leblebici, Ringin Ortasında Serisi 1, tuval üzerine yağlı boya, 200x265cm, 2023 

Sarkis, “Sarkis’in Filmleri” ve “85 Çığlık: Munch’tan Sonra”
Dirimart Pera ve Dolapdere
1 - 24 Eylül / 2 Eylül - 15 Ekim

Dirimart, Sarkis’in “85 Çığlık: Munch'tan Sonra” sergisini 2 Eylül - 15 Ekim tarihleri arasında Dolapdere’deki mekânında “Sarkis'in Filmleri” sergisini ise 1 - 24 Eylül tarihleri arasında Pera’da sanatseverlerle buluşturacak. Dirimart, Sarkis’in Dolapdere ve Pera galerilerinde eşzamanlı gerçekleşecek iki yeni sergisine ev sahipliği yapacak. Resimle başladığı yolculuğuna, heykel ve görsel-işitsel enstalasyonları da içine alarak devam eden Sarkis; fotoğraftan, videoya, resimden heykele, vitraydan neon ışıklarına çok çeşitli teknik ve malzeme kullanıyor. Bir neon ışığı sanatçının elinde harflere, bazen bir şiire veya slogan, bazen bir meleğe ya da sadece kanatlara dönüşüyor. 

“10: Soyutlamalar, İmalar, Mütalaalar”
İMALAT-HANE
2 Eylül - 2 Aralık

Duygu Demir’in küratörlüğünü üstlendiği “10: Soyutlamalar, İmalar, Mütalaalar” başlıklı grup sergisi, Türkiye’nin son 10 yılını sanatçıların üretimi üzerinden ele alıyor. Son on yılda üretilmiş işlerden bir seçki sunacak sergide Ahmet Doğu İpek, biriken, Burak Kabadayı, Cevdet Erek, Deniz Aktaş, Hakan Topal, Hale Tenger, Hasan Özgür Top, Huo Rf, İnci Furni ve Özlem Günyol - Mustafa Kunt ikilisi yer alıyorlar. Sergi bu süreçte tanık olduğumuz değişim ve dönüşümlere sanatın yetki alanının içinden bakmayı seçen sanatçıların işlerini bir araya getiriyor.

İnci Furni, Engeller, 2022, 100 x 70 cm, 16 adet kâğıt üzerine akrilik desen, Fotoğraf Cem Akça

“Ey Kutsal Basitlik”
x-ist
7 Eylül - 7 Ekim 

“Ey Kutsal Basitlik” başlıklı karma sergide; x-ist sanatçılarından Ansen, Burak Dak, Doğu Özgün, Gökhan Gökseven, Metin Alper Kurt, Murat Palta ve Tayfun Gülnar’ın eserleri yer alıyor. Küratörlüğünü Banu Seyhan’ın, asistan küratörlüğünü Beren Boran’ın üstlendiği sergi, Apollonik ve Diyonizyak söylemleri temellendiren dualite kavramı üzerinde durarak zıtlık konseptine sanatçıların gözünden bakış sunuyor.

Burak Dak, Tanımsız A (Erkek) ve Tanımsız B (Kadın), Her biri 50x25 cm, Kâğıt üzerine toz pastel, guaj, kurşun kalem, kuru boya, suluboya, 2023

“Koleksiyondan II” 
Gallery 11.17
7 Eylül – 13 Ekim 

Gallery 11.17, koleksiyonunda yer alan 700’den fazla eser arasından seçilen 20 eserden oluşan “Koleksiyondan II” başlıklı sergiyi sanatseverlerin beğenisine sunuyor. Sergideki eserler, farklı sanatsal akımların ve ifade biçimlerinin özgün bir sentezi olarak galeride yer alıyor. Her eser izleyicilere sanatın derinliklerine yolculuk etme fırsatı sunarken izleyiciyi duygu ve düşünce yolculuğuna çıkarıyor. Sergide; Abidin Dino, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Cihat Burak, Fatih Urunç, İlhami Demirci, Kemal Önsoy, Komet, Mahir Güven, Mahmut Karatoprak, Mehmet Pesen, Mehmet Gün, Necdet Kalay, Selim Turan ve Yavuz Tanyeli’nin eserleri yer alıyor.

“Infinite Loop (Sonsuz Döngü)” 
Galeri 77 / Casa dell’Arte Bodrum
7 Eylül - 8 Ekim 

Galeri 77, yurt içi ve yurt dışından temsil ettiği 16 sanatçının farklı üslup ve tekniklerle ürettiği işlerinin yer aldığı “Infinite Loop (Sonsuz Döngü)” başlıklı sergiyi Casa dell’Arte Bodrum’da sanatseverlerle bir araya getiriyor. Galeri 77, temsil ettiği sanatçıları daha geniş kitlelere ulaştırma hedefiyle başlattığı ve galerinin kendi mekânı dışındaki tüm sergilerini kapsayan “Galeri 77 Shows” projesinin “Infinite Loop” başlıklı ikinci sergisinde; ekspresyonizmden sürreal işlere, neo pop-art’tan deneysel sanata, soyut, fotorealist ve hatta minimalist eserlere uzanan geniş yelpazede üretilmiş işler yer alıyor. Küratörlüğünü Marcus Graf’ın üstlendiği sergide; Narek Arzumanyan, Gayane Avetissian, Vahram Davtian, Bayram Demir, Sedat Girgin, Hakan Gürbüzer, Armen Hakobjanyan, Vav Hakobyan, Mehmet Resul Kaçar, Roman Kakoyan, Mesut Karakış, David Martirosyan, Rafael Megall, Armén Rotch, Kirkor Sahakoğlu ve Arman Vahanyan’ın çeşitli ifade biçimleri ve tekniklerle ürettikleri eserleri yer alıyor.

Vahram Davtian, White Performance 2020 Oil on canvas 120x180cm

The Letter Art Gallery Atelier Sergi Günleri
Goyahub Corner
8 - 23 Eylül

Gökden, Erdem Barışık, Gizem Güler ve Okyanus Çağrı Çamcı'nın yeni çalışmalarını Goyahub Corner’da izleyiciyle buluşturuyor. Sergide Atelier’in haziran ve temmuz aylarında gerçekleşen ikinci edisyonuna katılan genç sanatçıların program kapsamındaki yeni üretimleri sanatseverlerin karşısına çıkıyor.

Ekin Su Koç, “Venüs’ün Yeniden Doğuşu”
Anna Laudel Bodrum
9 Eylül - 29 Ekim

Ekin Su Koç’un beden algısı, cinsiyet önyargıları ve kadın olma hâli temaları etrafında şekillenen “Venüs’ün Yeniden Doğuşu” başlıklı kişisel sergisi, Anna Laudel Bodrum’da izleyicinin beğenisine sunuluyor. Üretimlerinde göç, yersiz yurtsuzluk, cinsiyet, doğa ve beden algısı kavramları üzerine gelişen güncel tartışmalardan beslenen Ekin Su Koç’un hem kişisel hem de toplumsal referans noktalarına dokunduğu “Venüs’ün Yeniden Doğuşu” sergisinde sanatçının Berlin’de hazırlıklarına başlayıp, Ayvalık’ta üretimini tamamladığı eserleri yer alıyor. İsmi ile, 15. yüzyılda Floransa'da Rönesans akımının önemli sanatçılarından Botticelli'nin Venüs’ün Doğuşu adlı eseri üzerinden cinsiyet eşitliğine gönderme yapan sergi, kadınları ve cinsiyet kimliğini toplumsal normların dışında tanımlayan herkesi özgürleştiren, sanatın ve estetiğin birleştirici gücünden beslenen bir seçkiyi Bodrum’un sanat ortamıyla buluşturuyor.

Ekin Su Koç, The 2 Graces for Themselves III, 2023, 70x70cm, Collage on Paper Kağıt üzeri kolaj, Anna Laudel Bodrum

Hüseyin Bahri Alptekin, “Dostlar Arasında: Uzun Bir Hikâyeden Kesitler”
Galerist
11 Eylül - 28 Ekim

Gündelik hayattan beslenen, ortaya çıkan eserden daha çok onu meydana getiren sürece önem veren bir sanatçı olan Hüseyin Bahri Alptekin’in Galerist’te izleyiciyle buluşan “Dostlar Arasında: Uzun Bir Hikâyeden Kesitler” başlıklı sergisi kendisinin hayatı yaşayış şekli, eserleri, hocalığı, seyahatleri, diğer sanatçılarla iş birlikleri, dostları bir araya getirişi ile tüm bunların etkileri üzerine kurgulanıyor. Beraber çalışma ve kolektif üretimlerle ilgilenen, yıllar içinde birden çok sanatçı kolektifinin kurulmasına öncülük eden Alptekin’in bu sergide yer alan eserlerinin birçoğu o dönemi farklı noktalardan bugüne taşıyor. Pelin Uran’ın küratörlüğünü üstlendiği sergide; Hüseyin Bahri Alptekin’in yanı sıra Can Altay, Thomas Büsch, Tunç Ali Çam, Grip-in, Ayhan Hacıfazlıoğlu, Minna Henriksson & Staffan Jofjell, Şirin İskit, Emre Koyuncuoğlu, Michael Morris, Serkan Özkaya, Camila Rocha, Vahit Tuna ve Nalan Yırtmaç’ın eserleri bir araya geliyor.

Hüseyin Bahri Alptekin, “H-faktörü: Misafirperverlik/Husumet”, 2003-2007, Otel tabelası, 37 x 65 x 18 cm, Ed. 3/3 + 1 AP. Sanatçının varisleri ve Galerist'in izniyle

Geçmiş Bugündür
Depo
12 Eylül - 8 Kasım

Depo, Türkiye’nin ilk dijital müzesi ve insan hakları arşivi Tarihsel Adalet için Bellek Müzesi’nin “Geçmiş Bugündür” başlıklı sergisine ev sahipliği yapıyor. Şimdiye kadar 12 Eylül Darbesi üzerine yapılmış en kapsamlı sergi olan “Geçmiş Bugündür”, 1960 - 1991 arası döneme odaklanıyor. Tarihsel Adalet için Bellek Müzesi’nin de sloganı olan “Geçmiş Bugündür” temasıyla açılan serginin odak noktasını müzenin dijital alandan fiziksel alana taşıdığı koleksiyonlar ile arşiv malzemesinden parçalar ve içerikler oluşturuyor. 12 Eylül’den doğrudan etkilenmiş öznelerin kolektif katkılarıyla kurgulanan sergi, Bellek Müzesi koleksiyonları ile etkileşim içinde kolektif veya bireysel olarak üretilmiş sanat eserlerini; yazar, gazeteci ve araştırmacıların çalışmalarını da bir araya getiriyor.

Jakup Ferri, “Funk Your Funk”

Ferda Art Platform
13 Eylül - 14 Ekim

Jakup Ferri’nin son dönem üretimlerinden, 59. Venedik Bienali Kosova Pavyonu, Manifesta 14 ve Kuntsmuseum Luzern’da gösterilmiş eserlerinden oluşan “Funk Your Funk” başlıklı sergi Ferda Art Platform’da izleyici karşısına çıkıyor. Gündelik hayattan sahneleri şölensel ve masalsı bir üslupla yorumlayan Jakup Ferri’nin eserlerinde özellikle müzik, dans ve spor gibi temalar ön plana çıkıyor. Sanatçı eserlerinde bir dansçının ya da jimnastikçinin beden hareketlerini, havuz başında eğlenen insanların çeşitli hâllerini, aile ve arkadaşlarla toplanılmış bir günü ya da hayvanlar, dünya dışı yaratıklar ve insanlar arasında neşeli bir ilişkiyi tasvir eden sahneleri detaylı çizimleriyle özenle kurguluyor. Çizimlerinde lineer bir perspektif yerine çoklu bir perspektif kullanan sanatçının oluştuğu sahnelerdeki karakterler her çizgisinde sanatçının özgün dilini aynı şekilde yansıtan bir evren yaratıyor.

Jakup Ferri, Untitled (from the Muscle Memory Series), 2023, Stitched with sewing machine on cotton 145 x 205 cm

“Zaman ve Mekan”
Gama Gallery
13 Eylül - 8 Ekim

Gama Gallery’nin dört fotoğraf sanatçısının eserlerinden oluşan “Zaman ve Mekan” başlıklı yeni sergisinde; Ayşegül Dinçkök, serbest dalış dünya rekortmeni Şahika Ercümen’le yaptığı su altı çalışmalarıyla; Ceylan Atuk, mekânların tarihleriyle üzerinde yaptığı araştırmalarıyla; Can Sarıçoban, Paris Moda Haftası’ndaki görüntüleriyle ve Koray Erkaya ise Kanada’da yürüttüğü ödüllü eserleriyle çok farklı teknik ve uygulamalarla tek bir temada buluşuyor.

Ayşegül Dinçkök

“Mekânın Ötesinde”
Simbart Projects
14 Eylül - 21 Ekim

Murat Kahya, Gözde Mulla ve Emir Yasin Yağmurca’nın işlerini bir araya getiren “Mekânın Ötesinde” başlıklı grup sergisi Simbart Projects’te sanatseverlerle buluşuyor. Sergi, mekân ve boşluk ilişkisine, zaman ve hafıza diyalektiğinde bir imgesel alan açmayı hedefliyor. Mekân ve doğa kavramları etrafında çalışan sanatçıları buluşturan sergideki eserler imge, kurgusal alan, hafıza, zaman, değişim ve devinim konularına odaklanıyor. Sanatçıların kendi çevrelerinde temas ettikleri mekânların ötesinde bir deneyim sunmayı amaçlayan sergi, tuval, kâğıt, fotoğraf, yerleştirme gibi çeşitli medyumlar üzerinden söz konusu ilişkileri inceliyor.

Gözde Mulla, İçeride Bir Yerde, kağıt üzerinde karakalem, pastel, 50x60 cm 2021

Devrim Erbil, “Seçmeler”
DG Art Project
14 Eylül - 30 Ekim

Devrim Erbil’in “Seçmeler” sergisi, Zeynep Öztürk’ün küratörlüğünde DG Art Project’te sanatseverlerle buluşuyor. Erbil’in “Seçmeler” başlıklı kişisel sergisi sanatçının yağlı boya, giclee ve halılardan oluşan eserlerini izleyicinin beğenisine sunuyor. Sergide, resimlerinde konu olarak İstanbul’u, şehrin mimari yapılarını değişik açılarıyla ele alan sanatçının doğa soyutlamalarını ve Anadolu çeşitlemelerini aktardığı büyük tuval çalışmalarına da yer alıyor. Sanatçı, ülkemizde dokumacılık kültürünün mirası olarak tanımlanan halıları da kendine özel yarattığı etkiyle gözler önüne seriyor.

Yusuf Taktak, “Başka Zaman Başka Mekan”
Brieflyart Galeri
14 Eylül - 15 Ekim 

Yusuf Taktak, her sergisinde olduğu gibi Brieflyart Galeri’de sanatseverlerle buluşan “Başka Zaman Başka Mekan” başlıklı yeni sergisinde de resimlerinin yanı sıra üç boyutlu işlerini de izleyiciye sunuyor. Akademideki öğrencilik yıllarından bu yana kendi anlayışı çerçevesinde kolaj ve asemblaj, enstalasyon örnekleri yapan sanatçının yeni eserlerinde ülkemizde yaşanan doğal afetlerin etkisi de görülebiliyor.

Yusuf Taktak, Gece - Gündüz, 2021-2023, Tuval Üzeri Akrilik , 116x178 cm 

M.K. Perker, “Yüz Yüze”
Pilot Galeri
14 Eylül - 4 Kasım

M.K. Perker, Pilot Galeri’de izleyiciye sunulan “Yüz Yüze” başlıklı kişisel sergisinde tarihi en az 5.000 yıl öncesine uzanan bir sanat formu olan portreyi, kendine özgü yaklaşımıyla yorumluyor. Kimi tanıdık, kimi kurgusal bu portreler, zamanın kaydını tutarken, yüzün ardındaki bilginin peşine düşüyor. Pek çoğu popüler kültürün eşsiz bir parçası olan yüzlerin üzerimizdeki etkisini değerlendirmemize kapı açıyor. “Yüz Yüze” sergisi yüzlerden ilham alıyor. Perker’in 30 yılı aşkın süredir ürettiği çalışmaları, geçmiş ile bugünü bir araya getirerek, hayal gücünün sınırlarını zorladığı benzersiz bir açık alan oluşturuyor. Kendine özgü yaklaşımı, çeşitli disiplinlerden ilham alarak oluşturduğu çalışmalarıyla Perker hem eğlenceli hem de düşündürücü bir popüler kültür mozaiği sunuyor. 

Gülnihal Yıldız, “Bir an için, gerisin geri”
Kairos Gallery
14 Eylül - 21 Ekim

Kairos Gallery’de sergilenen “Bir an için, gerisin geri” başlıklı ilk kişisel sergisinde Gülnihal Yıldız, (henüz) olmamış veya (çoktan) olmuş bir seri sahnenin tanıklığını gözler önüne seriyor. Aramayı bıraktığımız anda bulunan kayıp eşyalar misali beliren imgeler, Yıldız’ın resimlerindeki sahnelerin parça-bütün ilişkisini oluşturuyor. Sanatçının hafızanın içeriğinden çok biçimini açık eden pastel ve yağlıboya resimler ve bu resimler arası geometri, yalnızca galerinin duvarlarına değil, bu duvarları bir seyre dönüştüren izleyicinin bakışına da taşınıyor.

Kairos Gallery, görmelisin dedi, uzaktaki dağlara, 25 x 35 cm,2023

Coşar Kulaksız, “ARADA”
Tophane-i Amire
15 Eylül - 15 Ekim

Fotoğraf sanatçısı ve küratör Coşar Kulaksız’ın dünyanın farklı ülkelerinde çektiği fotoğraflardan oluşan “ARADA” başlıklı kişisel sergisi Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Kültür Sanat Merkezi Tophane-i Amire’de izleyici karşısına çıkıyor. Sanatçı “ARADA” kalma hissini yansıtmayı hedeflediği fotoğraflarından oluşan serginin küratöryel konsept ve sergi tasarımını Bülent Erkmen üstlendi. Üç yıl boyunca dört kıtada farklı coğrafyalarda çekilen fotoğraflarda sanatçı, “Değişmek ile aynı kalmanın, şimdi ile sonranın” aradalığını anlatıyor.

Mustafa Boğa, “Havuzdaki Ilık Yeri Aramak”
KUN Art Space
16 Eylül - 27 Ekim

Mustafa Boğa’nın “Havuzdaki Ilık Yeri Aramak” başlıklı kişisel sergisi KUN Art Space’de sanatseverlerle buluşuyor. Sergide yer alan eserlerde sanatçının modern dünyanın işleyişindeki detaylar, sürekli imgeler üreten bir dünyada ayrıntıları yakalayarak kolektif bilinç dışını maddi dünyanın göstergelerinde yeniden görünür kılarken, doğup büyüdüğü Adana ve Akdeniz coğrafyasının iklimi, dokusuyla kurduğu bağlar, ilişkilenmeleri yeniden üç boyutlu yüzeyde yansıtıyor. İzleyiciyi gündeliğin ve sokağın içinde bir gezintiye çıkarıyor. Daha önce bir yerlerde karşılaştığımızı sandığımız imgelerle yeniden temaşa ettiriyor. Her bir insanı her yönüyle kuşatan, karmaşık ve çelişik yanlarıyla devamlılığını bir şekilde sürdüren gündelik hayat içinden alıp çıkardığı imgeleri kumaş üzerinde dokuyor.

Breakfast 1, 2023, Free Hand Machine Embroidery, 54x77cm

Cem Güventürk, “Kendime Ulaşacağım ama Hangi Yoldan?”
Hope Alkazar
16 Eylül - 30 Ekim 

Hope Alkazar, Cem Güventürk’ün “Kendime Ulaşacağım ama Hangi Yoldan?” başlıklı ilk kişisel sergisine ev sahipliği yapıyor. Kısa ve derin hikâyeleriyle, metinle grafiğin, illüstrasyonla karikatürün, gündelik olanla derin tefekkür gerektirenin özgün bir bileşimini ortaya koyan Güventürk, sergisinde yazı ve resmi bir araya getirdiği üslubu ile izleyiciye farklı bir deneyim sunmayı amaçlıyor. Serginin küratörlüğünü Banu Seyhan üstleniyor.

“Mamut Limited Vol.1”
Yapı Kredi bomontiada
16 Eylül - 1 Ekim

Mamut Art Project’in sanatçıların edisyonlu ve özel üretilmiş seri çalışmalarını içeren Mamut Limited (Artist Editions) başlıklı çevrim içi projesinin ilk fiziksel etkinliği “Mamut Limited Vol.1” başlıklı pop-up sergisi Yapı Kredi bomontiada’da gerçekleşecek. “Mamut Limited Vol.1” başlıklı pop-up sergide, site açılışında yer alan 20 sanatçının fotoğraf, heykel, video, Midjourney, minyatür ve dijital sanat dahil olmak üzere, projeye özel ürettikleri eserlerinden oluşan bir seçki sanatseverlerle buluşuyor. Sergide Anıl Can, Bartu Kaan, Can Büyükkalkan, Can Dağarslanı & Sophie Bogdan, Cihan Bacak & İsmet Köroğlu, Çağla Çağlar, Edze Ali, Gabriel Vorbon, Maide A. Petek, Metin Ertürk, MRE, Nisan Talaz, Onur Hastürk, Pelin Kacar, Sinem Ören, Ufuk Yılmaz, Yalçın Yeşiltepe ve Yusuf Günler’in eserleri yer alıyor.

"Ziyaretçi" Serisinden, Çağla Çağlar, Fine Art Baskı, 50x70 cm

Melody Hesaraky, “In Transit”
Decollage Art Space
18 Eylül - 17 Ekim

Amerikalı sanatçı Melody Hesaraky’nin, Türkiye’deki ilk kişisel sergisi “In Transit”, Decollage Art Space’te izleyici karşısına çıkıyor. Hesaraky’nin 2020 yılından beri üzerinde çalıştığı serisi “In Transit”, insanın varoluşundaki yaratım sürecine, hareketle ve bedenle ilişkisine odaklanıyor. İzleyiciyi yaşam yolculuğunu, oluş eylemini ve yaratım sürecini keşfetmeye davet eden sergide; sanatçının fotoğraf, illüstrasyon, karışık medya gibi pek çok türden eserleri yer alıyor.

Melody Hesaraky, In Transit, Photography, Mixed Media on Paper, 70w x 100h cm, 2021

Barış Göktürk, “Scanner / Tarayıcı”
Galeri Bosfor
21 Eylül - 28 Ekim

Barış Göktürk’ün İstanbul’da 10 yıl aradan sonra gerçekleştirdiği kişisel sergisi “Scanner/Tarayan”, Galeri Bosfor’da izleyici karşısına çıkıyor. Sergi dijitalin tarayıcı ışığından yola çıkarak tarama-arama fikrini resim ve heykel üzerinden ele alıyor. Göktürk’ün sanat pratiği, iktidarın belirlediği ve biçimlediği beden ile bireyin bedeni arasındaki çok katmanlı ilişkiye odaklanıyor. Sanatçı, iktidar paradigmalarının içinde ya da karşısında var olan güncel ve tarihsel olaylara ya da bireylere dair belgeleri çizim, resim, heykel ve enstalasyonlarla yeniden kuruyor. Kişisel ve politik arasında gidip gelen dönüştürme süreci, açık verilerin kapalı ve mesafeli bir üslupla nesneleştirilmesi ve bir sezgiye evrilmesi ile sonuçlanıyor.

“2019”
Zilberman Istanbul 
21 Eylül - 25 Kasım

Yekhan Pınarlıgil küratörlüğünde gerçekleşen ve Ateş Alpar, Alpin Arda Bağcık, Aïda Bruyère, Guido Casaretto, Isaac Chong Wai, Bawer Doğanay, Memed Erdener, Camille Henrot, Fatoş İrwen, Zeynep Kayan, Maria Klonaris & Katerina Thomadaki, Jaffa Lam Laam, İz Öztat, Furkan Öztekin, Erinç Seymen ve Lucia Tallová’nın eserlerinden oluşan “2019” başlıklı grup sergisi Zilberman’da sanatseverlerle buluşuyor. Sergi, 1993 yılında Maslak Oto Sanayi Sitesi’nin hemen yanındaki araba mezarlığında açılan ve kısa sürede kült statüsü kazanan gece kulübü 2019’un duyusal anısını canlandırıyor.

Yağız Özgen, “Boyacı”
SANATORIUM
22 Eylül - 28 Ekim

Yağız Özgen’in SANATORIUM’da izleyici ile buluşan sergisi “Boyacı”, sanatçının nesneler ve göstergeler arasındaki karmaşık ilişkileri zaman boyutuyla birlikte konu alan sanat pratiğini performatif bir yerleştirme olarak sunuyor. Özgen, sergide çeşitli endüstriyel nesnelerin ticaretini yapan hırdavatçılar ve boyacılarla birlikte serginin gerçekleşeceği galerinin de içinde bulunduğu Karaköy bölgesinin karmaşık dokusundan hareket ediyor. Sanatçının, şehrin bu bölgesine dair 2011 yılından bu yana özellikle boyacı dükkanlarını gözlemleyerek edinmiş olduğu izlenimler ve düşünceler, sergide belirli bir plana göre yerleştirilmiş olarak izleyici karşısına çıkıyor.

Sarp Kerem Yavuz, “Muhteşem Yüzyıl”
Anna Laudel Istanbul
22 Eylül - 5 Kasım 

Fotoğraf alanında aldığı uluslararası ödüllerle dikkat çeken sanatçı Sarp Kerem Yavuz’un Anna Laudel Istanbul’da sanatseverlerle buluşan yeni sergisi “Muhteşem Yüzyıl”, oryantalizm, homoerotizm, politika, din ve şiddet gibi tartışmalı konulardaki varlığını sinematografik bakış açısıyla irdelerken, erkek bedenine odaklanıyor. Sergide sanatçının 2010 yılından günümüze uzanan 14 yıllık fotoğraf serüvenini gözler önüne seren işlerin yanı sıra sanatçının yapay zekâ teknolojilerini kullanarak ürettiği yeni dönem eserleri de yer alıyor. Adını “Muhteşem Yüzyıl” dizisinden alan sergi, Kanuni Sultan Süleyman döneminde en ihtişamlı devrini yaşayan Osmanlı İmparatorluğu’nun kültürel ögelerine göndermelerde bulunuyor. Türkiye Cumhuriyeti kuruluşunun 100. yılında, gerçek ve hayalin iç içe geçtiği tarihsel anlatıların da yer aldığı sergi, izleyicileri geçmiş ve gelecek ile bağ kurabilecekleri bir yolculuğa davet ediyor.

Sarp Kerem Yavuz, Muhteşem Yüzyıl Glorious Century, Biraz Geç, Biraz Erken, 2023, 40x60cm, AI Generated Photo,Giclèe Print on Hahnemühle Glossy Fine Art Paper Yapay Zeka ile Üretilmiş Foto, Hahnemühle Parlak Fine Art Kağıda Giclèe Baskı, Anna Laudel

Contemporary Istanbul
Tersane Istanbul
26 Eylül - 1 Ekim

Contemporary Istanbul’un 18. edisyonu Akbank ana partnerliğinde, 26 - 27 Eylül ön izleme ve 28 Eylül - 1 Ekim tarihleri arasındaki genel ziyaretçi programıyla Tersane Istanbul’da gerçekleşecek. Contemporary Istanbul, bu sene 22 farklı ülkeden gelen 67 çağdaş sanat galerisi, 4 inisiyatif ve 4 sanat kurumuna ev sahipliği yapacak. Yeni katılan ve İstanbul’a ilk kez gelen 21 çağdaş sanat galerisi Contemporary Istanbul katılımcıları arasında olacak.

Leila Heller Gallery, Naeemeh Kazemi, Untitled (La La Land) 2023

212 Photography Istanbul
5 - 15 Ekim 

212 Photography Istanbul’un 6. edisyonu, fotoğrafın yanı sıra farklı disiplinlerin de yer aldığı kapsamlı bir programla, İstanbul’un farklı rotalarında sanatseverlerle buluşacak. Bu sene 20’ye yakın farklı mekâna yayılacak 212 Photography Istanbul’un destekçileri arasında Paribu, Jotun, Anadolu Hayat Emeklilik, HP, Hollanda Başkonsolosluğu, Norveç Büyükelçiliği, Institut Français Türkiye ve Macar Kültür Merkezi yer alıyor. 2018’den bu yana sürdürülebilir bir sanat ve kültür geleneği oluşturmak üzere yola çıkan 212 Photography Istanbul’un bu seneki programında sergilerin yanı sıra atölye, söyleşi, film gösterimleri, konserler, performans gibi pek çok farklı disiplin de yer alıyor.

Julia Fullerton Batten

“Bir İdealin Peşinde: Atatürk ve Alaca Höyük”
Yapı Kredi Müzesi
13 Ekim 2023 - 10 Mart 2024

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık’ın iş birliğiyle Cumhuriyet’in 100. yılına özel hazırlanan “Bir İdealin Peşinde: Atatürk ve Alaca Höyük” sergisi, Yapı Kredi Müzesi’nde izleyici karşısına çıkıyor. Mustafa Kemal Atatürk’ün direktifiyle 1935 yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk arkeoloğu Remzi Oğuz Arık ve etnolog Hâmit Zübeyr Koşay tarafından Çorum’da başlatılan ve Türkiye Cumhuriyeti’ni uluslararası alanda temsil eden ilk bilimsel kazı unvanına sahip Alaca Höyük eserleri, bu sergide ilk defa bir arada sergilenecek.

Liste açılış tarihlerine göre hazırlanmıştır.

0
6491
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage