02 EYLÜL, PAZARTESİ, 2019

Hepimiz Hazırsak Eylül Sanat Sezonu Başlıyor!

Yavaş yavaş rehavetli tatil anılarını geride bıraktığımız şu günlerde heyecanla beklediğimiz sergiler için gün saymaya başladık. 60’a yakın sergi ve etkinliğin gerçekleşeceği eylül ayı boyunca özellikle takip edeceklerimizi derlediğimiz bir listeyi sizler için hazırladık.

Hepimiz Hazırsak Eylül Sanat Sezonu Başlıyor!

16. İstanbul Bienali, Contemporary İstanbul, Artweeks@Akaretler gibi kapsamlı etkinliklerden galeri sergilerine; Yapı Kredi’den Borusan Contemporary’ye, Salt’tan İstanbul Modern ve Arter’e birbirinden değerli sergi, eser ve sanatçıları bizlerle buluşturacak eylül ayı tüm bereketiyle geliyor. İstanbul çehresini aşarak İzmir’de Picasso’yu, Eskişehir’de Odunpazarı Modern Müzesi’ni sanatseverlerle buluşturacak olan eylül sanat sezonu hazırsak başlıyor.

Artweeks@Akaretler

​​
3 Eylül – 22 Eylül 

Bilgili Holding ve Sabiha Kurtulmuş organizasyonuyla düzenlenen, UBS’in ana sponsor olduğu Artweeks@Akaretler, 3 Eylül Salı günü başlayacak. Bu sene üçüncüsü gerçekleşecek olan etkinlik, üç hafta sürecek ve tüm sergiler sanatseverlere ücretsiz olacak. Sergi, söyleşi ve atölye çalışmalarından oluşan bir programla sanat galerilerini, koleksiyoncuları ve sanatçıları buluşturan Artweeks@Akaretler’e yerli ve yabancı pek çok sanatçı katılacak.

“İntergalaktik”, Anna Laudel

3 Eylül – 20 Ekim

İpek Yeğinsü küratörlüğündeki “İntergalaktik”, Anna Laudel’in yeni sezonunu açacak. Uygarlığımızı dünyanın ötesine taşıyıp hayatımızı orada sürdürmeyi başarırsak bizi nasıl bir geleceğin beklediği sorusundan yola çıkan sergi, gezegenimizin olanaklarını pervasızca tükettiğimizin kaçınılmaz farkındalığına dikkat çekerek bizlere uygarlığımızın geleceğine yönelik önemli sorular yöneltecek. Sergide Beyza Boynudelik, Şafak Çatalbaş, Alper Derinboğaz, Emin Mete Erdoğan, Horasan, Ekin Su Koç, Ali Miharbi, Ali İbrahim Öcal, Özcan Saraç, Meltem Sırtıkara, Merve Şendil ve İrem Tok’un çalışmaları yer alacak.

“Mutluluk Resimlerimiz”, SALT Beyoğlu ve SALT Galata

3 Eylül – 29 Aralık

Foto-gerçekçilik akımının Türkiye’deki ilk temsilcilerinden Nur Koçak’ın 1960’lar ve 2010’lar arasındaki desenleri ve resim serilerinden oluşan kapsamlı sergisi “Mutluluk Resimlerimiz”, 3 Eylül’de SALT Beyoğlu ve SALT Galata’da izleyiciyle buluşacak. Sergi, kadın dergilerinden Hollywood sinemasına popüler kültürün yaygınlaşması ve Türkiye’deki yansımalarını eleştirel bir gözlemci anlatıcı olarak irdeleyen sanatçının üretimine ayrıntılı bir bakış sağlayacak.

“Parça Bütün II”, Art On İstanbul

4 Eylül – 26 Ekim

“Parça Bütün” sergisinin ikinci ayağı “Parça Bütün II”, 4 Eylül-26 Ekim tarihleri arasında Art On İstanbul’da görülebilecek. Sergide Guido Casaretto, Canan Dağdelen, Şakir Gökçebağ, Nuri Kuzucan ve Seçkin Pirim çalışmalarıyla yer alacak. “Parça Bütün II”, merkez nokta olarak parça-bütün ilişkisini seçip sınırlı örnekler üzerinden hem zihinsel hem de plastik olarak yapıtın katmanlarını gözlemlemeyi ve karşılaştırmayı önerecek.

“All Work and No Play”, x-ist

5 Eylül – 19 Ekim

Geleneksel minyatür ve tezhip sanatını, çağdaş üretim biçimiyle harmanlayan Murat Palta’nın üçüncü kişisel sergisi “All Work and No Play”, eğlence sektörü ve güncel olayların eğlence teması üzerinde nasıl birleştiğine odaklanacak. Eğlence kavramının zaman öldürmeyle eşleştiği ve sunulan sonsuz seçeneklerle yüklenmiş bir dünyada olmanın doğal sonucunu eleştirel bir bakış getirmeden irdeleyen sanatçı, gerçek dünyada yaşanan olay ve durumları bu dünyanın bir parçasına dönüştürecek.  5 Eylül’de açılacak sergi x-ist’te görülebilecek.

Anı(t)sal Tahribat”, Pg Art Gallery

5 Eylül – 25 Ekim

Hasan Pehlevan’ın “Anı(t)sal Tahribat” adlı sergisi 5 Eylül’de Pg Art Gallery’de açılacak. Sanatçı yıkılan ve kaybolmasına göz yumulan tarihi alanların/mekânların izini sürdüğü çalışmalarıyla sergide yer alacak. Pehlevan, bütün bu yıkımları bir mekân üzerinden kazı alanı oluşturarak kaybolmuş, yok olmuş veya yıkılmış bir hafızayı canlandırmak hedefinde. 

“Olamadığım Adamlara Mahsustur”, C.A.M. Galeri

5 Eylül – 5 Ekim 

Sinan Tuncay’ın “Olamadığım Adamlara Mahsustur” adlı ikinci kişisel sergisi toplumsal cinsiyetin bedenine biçilen tavır ve mekânlar üzerinden ataerkil yapının yapay cinsiyet söylemine dair fotografik bir okuma sunacak. Toplumsal cinsiyetin erkeğe dayattığı “adam gibi olma/görünme” rolleri, sanatçının kendisinin kamera karşına da geçtiği yarı oto-portresel çalışmalar üzerinden ele alınacak. “Olamadığım Adamlara Mahsustur”, 5 Eylül tarihinde C.A.M. Galeri’de ziyaretçilerle buluşacak. 

“Organ Panic”, artSümer

5 Eylül – 12 Ekim

“Organ Panic” adlı kişisel sergisinde plastiğin yüceliğine adanmış bir çeşit sunak inşa eden Bahar Yürükoğlu, ışıkları, aynaları, kokuları, geometrik desenleri, fiberglas beden parçalarını, yapay akvaryum bitklerini ve sahte altın zincileri bir araya getirecek. Serginin aşırı-doygun alanı hem Yürükoğlu’nun stüdyosundan hem de seyahatlerinden yeni fotoğraflarının yanı sıra sanatçının teknolojik renkler ve ışığın yansıma ve kırılmasını kullandığı bilindik görsel dağarcığını resme uyguladığı yeni bir denemeyi de içerecek. Sergi 5 Eylül itibariyle artSümer’de ziyaret edilebilecek.

“Tüm Zamanlara, Tüm Üzgün Taşlara”, Pera Müzesi

5 Eylül – 24 Kasım

Nicola Lorini’nin Tüm Zamanlara, Tüm Üzgün Taşlara başlıklı video yerleştirmesi, 5 Eylül – 24 Kasım tarihleri arasında Pera Müzesi’nde gösterime girecek. Kilogramın değişen tanımı, internetin ağırlığı gibi güncel konulara farklı bir bakış sunan eserinde sanatçı müzenin “Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu”ndan esinleniyor. Video ve sesi odağına alan yerleştirmede, süregelen düşünce modellerini sorgulayan Nicola Lorini, zaman ve tarih anlayışına yakından bakmayı hedefliyor. Materyal üretimi ve bilgi akışının yorumlanması arasındaki gerilime odaklanan eser; kum, silikon ve kemik gibi farklı materyallerden üretilmiş heykellerden oluşuyor. 

“Askıda”, Pi Artworks İstanbul

6 Eylül – 2 Kasım

İz Öztat’ın “Askıda” isimli kişisel sergisi, Pi Artworks İstanbul’un yeni sezon açılışını yapacak. Sergi, kamusal alandaki eylemliliğin engellendiği güncel bağlamı özne ve iktidar ilişkisi ekseninde ele alacak. Sergiye adını veren Askıda videosu İz Öztat ve Ann Antidote iş birliğiyle üretilen bir askıya alınma sahnesine yer veriyor. Videoda itaat edenin bedeni, hükmeden tarafından kundak ve kefeni çağrıştıran beyaz bir parşömene sarılarak bağlanıyor ve askıya alınıyor. Rızaya dayalı bir sözleşme ile müzakere edilen sahnede gündelik hayatta deneyimlenen iktidar ilişkileri sorgulanıyor. Sergi 6 Eylül itibariyle ziyaret edilebilecek.

“Canan Tolon: Sen Söyle”, İstanbul Modern

6 Eylül – 2 Şubat 

Canan Tolon, Türkiye’de ilk kez bir müze çatısı altında gerçekleşecek kişisel sergisinde günümüz insanını her açıdan etkileyen doğa ve çevre, mimarlık ve kültür üzerine yeniden düşündürecek. İnsanın doğayı değiştirme ve dönüştürme süreçlerinin yarattığı kaos, mücadele ve belirsizliği tedirgin edici bir atmosferde yapıtlarına yansıtan Tolon, çalışmalarında doğal malzemeler kullanıyor. Tuvallerine yerleştirdiği metal parçalarını açık hava koşullarının etkisine bırakarak doğanın resimde canlanmasını sağlarken zamanın izlerinin oluşumunu resimlerinin başlangıç noktası olarak ele alıyor. Serginin açılış kokteyli 5 Eylül’de İstanbul Modern’de gerçekleşcek.

“Mıknatıs ve Ay”, Galerist

6 Eylül – 12 Ekim

Nilbar Güreş’in son dönem üretimlerine odaklanan “Mıknatıs ve Ay” sergisi resim, kolaj, fotoğraf, heykel ve video yerleştirmelerinden oluşan bir seçkiden oluşuyor. Sanatçı kumaş̧, tuz, metal, iplik gibi çeşitli malzemeler kullanarak yaptığı heykelleri, mekânsal müdahaleleri, sahnelenmiş̧ fotoğrafları, kolajları, video yerleştirmelerinde beden / coğrafya ile kurgu / fanteziye dair ögeleri cinsellik ve hazla ilişkisi içinde irdeliyor. Queer ve trans feminizmin politik ve imgesel imkânlarını üstlenen Güreş̧, gündelik pratikler ve çeşitli tahakküm sistemleri bağlamında bedenli bir öznelliğin izini sürüyor. Sergi 6 Eylül itibariyle Galerist’te ziyaret edilebilecek.

“Aşı”, Galeri Nev İstanbul

​6 Eylül-26 Ekim

Ahmet Doğu İpek’in son dönem eserlerinin yer aldığı yeni kişisel sergisi “Aşı”, 6 Eylül’de Galeri Nev İstanbul’da açılacak. Ahmet Doğu İpek’in Galeri Nev İstanbul’daki ilk kişisel sergisinde, sanatçının mürekkep ve suluboya gibi tekniklerle gerçekleştirdiği iki boyutlu çalışmalarının yanı sıra doğada izini sürerek topladığı ve ufak müdahalelerle düzenlediği üç boyutlu heykelsi yerleştirmeler de yer alacak.

“Isthmus”, Istanbul’74

9 Eylül – 28 Eylül

Küba asıllı sanatçı José Parlá’nın eski Türkçede “iki tarafı su ile çevrili, iki büyük kara parçası arasında bağlantı sağlayan kara uzantısı” anlamına gelen “Isthmus” adlı sergisi, 16. İstanbul Bienali’nin paralel sergilerinden biri olacak. Parlá’nın, İstanbul coğrafyasından ilham alarak ve “yaşadığı yere ait bir hat sanatının nasıl olabileceğini, gelecek kuşaklar için neyi temsil edebileceğini hayal ederek” yarattığı sergide, sanatçının özel olarak ürettiği kâğıt ve cam üzerine işleri, resimleri ve geleneksel Türk el sanatlarını benimseyen köklü seramik markası Gorbon iş birliğiyle ürettiği seramik eserleri yer alacak. Sanatçı, İstanbul projesi “Isthmus” ile bu tarihi kente kaligrafinin ve grafitinin kendine özgü dünyalarını aynı anda taşımayı başaracak. Sergi 9 Eylül itibariyle Istanbul’74’te ziyaret edilebilecek.

Tanabe Chikuunsai IV’ün Enstalasyonu ve Marshmallow Laser Feast’in yerleştirmesi, Odunpazarı Modern Müze

8 Eylül

Bambu ustası Tanabe Chikuunsai IV’ün Odunpazarı Modern Müze’sine özel ürettiği enstalasyon çalışması, 7 Eylül Cumartesi günü Odunpazarı Modern Müze’sini açacak. Tanabe Chikuunsai IV, eserini oluştururken Eskişehir’in köklü geçmişinden, gelenekleri nesilden nesile aktarılmış olmasından etkilendiğini belirtiyor. Tanabe eserinde Eskişehir’den aldığı ilhamla müzenin mimari dokusuna ve misyonuna uygun, bambuyu dantel gibi işleyerek doğada bulunan dört elementi ve insanı tema olarak kullanıyor.

​Ayrıca Marshmallow Laser Feast, teknoloji ve bilimi sanatla bir araya getiren çok algılı, üç boyutlu yerleştirmesiyle ilk defa 8 Eylül - 7 Aralık 2019 tarihleri arasında OMM - Odunpazarı Modern Müze’sinde Vodafone Red’in katkılarıyla izleyici ile buluşturacak.

“Bazen Hiç Olmadığından Daha İyi Olur”, “Tuz Zamanı”, “Güneşin İçine Bak”, “The Vivisector”, “Pişmanlık”, PİLEVNELİ

9 Eylül – 2 Kasım

Tobias Rehberger’in “Bazen Hiç Olmadığından Daha İyi Olur” sergisi 9 Eylül – 2 Kasım tarihlerinde PİLEVNELİ Dolapdere’de sanatseverleri bekliyor. PİLEVNELİ Mecidiyeköy ise 10 Eylül – 27 Ekim tarihleri arasında Erdoğan Zümrütoğlu’nun “Tuz Zamanı” sergisine, Cleon Peterson’ın “Güneşin İçine Bak” sergisine, Johan Creten’in “The Vivisector” sergisine ve yine Tobias Rehberger’in “Pişmanlık” ve fayanslardan oluşan bir diğer enstalasyonuna ev sahipliği yapacak. 

“Abrakadabra’’, Yapı Kredi Kültür Sanat Binası

11 Eylül

Türkiye güncel sanatının öncü isimlerinden Hail Altındere’nin “Abrakadabra” adlı kişisel sergisi sanatçının son dönemlerde ürettiği üç boyutlu 20’den fazla eserden oluşacak. Sanatçının hiper-realistik heykelleri, bronz işleri ve enstalasyon çalışmalarını bir araya getiren sergi, gündelik yaşamın gerçekliği ve hayal dünyası arasındaki geçişkenliğini sorgulayacak. Sergi 11 Eylül itibariyle Yapı Kredi Kültür Sanat Binası’nda ziyaret edilebilecek.

“Kalıpları Aşınca: Mit, Efsane ve Masallarla Avrupa’da Çağdaş Seramik”, Meşher

13 Eylül – 22 Aralık

Küratörlüğünü Catherine Milner’ın üstlendiği, İngiltere’de bulunan sanat merkezi Messums Wiltshire ve Meşher’in iş birliğiyle hazırlanan “Kalıpları Aşınca: Mit, Efsane ve Masallarla Avrupa’da Çağdaş Seramik” adlı sergide, 13 sanatçının eserleri yer alacak.  Çağdaş seramiğe dair derin bir inceleme sunmayı hedefleyen sergi, 22 Aralık’a kadar Meşher’de gezilebilecek.

16. İstanbul Bienali

14 Eylül – 10 Kasım

Nicolas Bourriaud’nun küratörlüğünde düzenlenecek 16. İstanbul Bienali, odağına insanlığın yarattığı doğal ve kültürel atıkları alarak, sanatçılar, düşünürler, antropologlar ve çevrecilerle birlikte sanatın güncel durumunu inceleyecek. Bu sene “Yedinci Kıta’’ başlığıyla gerçekleştirilecek bienal üç farklı mekânda 26 ülkeden 56 sanatçı ve sanatçı kolektifinin eserlerine ev sahipliği yapacak. Bienal Yedinci Kıta odağına sanat, ekoloji ve antropoloji konularını ele alacak ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Resim ve Heykel Müzesi, Pera Müzesi ve Büyükada’da ücretsiz olarak gezilebilecek.

“Bill Viola: Geçici” ve “Söylenir ve Yarım Kalır Bütün Aşklar Yeryüzünde II”, Borusan Contemporary

​14 Eylül

Borusan Contemporary, sezonu iki yeni sergiyle açmaya hazırlanıyor. Video sanatının öncülerinden Bill Viola’nın İstanbul’daki ilk sergisi olacak “Bill Viola: Geçici”, dünyaca ünlü sanatçının pratiğini, kariyerinin ilk yıllarından bugüne farklı üretim dönemlerine ışık tutarak inceliyor. Serginin küratörlüğünü Borusan Contemporary Genel Sanat Direktörü Kathleen Forde üstleniyor. Dr. Necmi Sönmez küratörlüğündeki “Söylenir ve Yarım Kalır Bütün Aşklar Yeryüzünde II” ise, geçen sezon Turgut Uyar’dan alınan ilhamla, aralarında Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu’na yeni dâhil olan eserlerin de bulunduğu bir seçkiyi izleyiciye sunan aynı adlı serginin genişletilmiş devamı niteliğinde. “Bill Viola: Geçici” adlı sergi 13 Eylül 2020, “Söylenir ve Yarım Kalır Bütün Aşklar Yeryüzünde II” adlı sergi ise 8 Mart 2020 tarihine dek ziyaret edilebilecek.

“Picasso & Gösteri Sanatı”, Arkas Sanat Merkezi

18 Eylül – 5 Ocak

Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerdeki önemli kurumların yer aldığı “Picasso-Méditerranée Projesi” kapsamında düzenlen sergiler serisinin Türkiye bölümüne İzmir’de bulunan Arkas Sanat Merkezi ev sahipliği yapacak. 83 eserden oluşan sergi, Picasso’nun gösteri dünyasını konu aldığı birçok önemli tablosu, tasarladığı kostümler, eskizler, heykeller ve yaşamına dair fotoğraflar aracılığı ile gösteri sanatlarının Picasso’nun sanatına olan etkisini mercek altına alacak.

“Mağara”, Versus Art Project

19 Eylül – 28 Eylül

“İmgeler için ses üretmek”ten yola çıkan Vahit Tuna, beşinci kişisel sergisi “Mağara”da yüzlerce bilinç dışı leke ve örüntüyü bir zihin kurmacası içerisinde ses ve ışığa maruz bırakarak bunlara yepyeni bir form kazandırıyor. Bir yazılımla son zamanlarda ürettiği imgelerdeki ton farklarını sese dönüştüren projede bu sesleri opera sanatçısı Ayşe Yakut Somer seslendiriyor. Opera öğrenen bir yapay zekânın ortaya koyduğu çalışmanın opera sanatçısı tarafından yorumlanmasını içeren proje, 28 Eylül’e kadar Versus Art Project’te gezilebilecek. 

Ali Alışır Seçkisi, Bozlu Art Project

24 Eylül – 26 Ekim

Ali Alışır, Bozlu Sanat Yayınları’ndan çıkan, Derya Yücel’in kaleme aldığı Ali Alışır:2009-2019 adlı kitabının tanıtımı ve kitapla paralel olacak şekilde tüm dönemlerden yapıtlarını içeren seçkiyle Bozlu Art Project Mongeri Binası’nda izleyiciyle buluşacak. Sanatçının bireysel uygarlık anlatısının görsel/imgesel serüvenini ortaya seren Sanal Bedenler (2009), Sanal Mekânlar (2011), Sanal Savaşlar (2012), Sanal Manzaralar (2014), Kozmos (2016) ve Melez Ruhlar (2017) gibi beden-mekân ilişkilerini sorgulayan serileri seçkide gösterilecek eserler arasında yer alacak.

0
15142
0
800 Karakter ile sınırlıdır.
Yorum Ekle
Geldanlage